De briljante filosoof Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer was het bewijs dat pessimisme niet synoniem is met bitterheid. Zijn ideeën benadrukten de beperkingen van het mens-zijn, maar tegelijkertijd waren zijn woorden doordrenkt met vreugde.
De briljante filosoof Arthur Schopenhauer

Laatste update: 22 september, 2021

De filosoof Arthur Schopenhauer was een van de meest briljante filosofen van de negentiende eeuw. Hij was een groot denker en bezat een uniek gevoel voor humor.

Velen beschouwen hem als de grootste vertegenwoordiger van het filosofisch pessimisme. Anderen zien hem als een realistische en uitgesproken denker die de minst presentabele aspecten van de werkelijkheid en het bestaan blootlegde. Hij verklaarde inderdaad dat het leven het gewoon niet waard was. Hij kondigde dit echter met de grootste gratie aan.

We zien Arthur Schopenhauer als erfgenaam van de filosofie van Kant en Spinoza. Deze geweldige filosoof was echter ook geïnteresseerd in oosterse denkwijzen zoals boeddhisme, taoïsme en vedanta. Uit zijn ideeën kwamen universele benaderingen voort die vandaag nog steeds geldig zijn.

“De dokter ziet alle zwakheid van de mensheid, de jurist alle slechtheid, de theoloog alle domheid.”

 -Arthur Schopenhauer-

Zijn kindertijd

De filosoof Arthur Schopenhauer werd geboren in Danzig (Polen) op 22 februari 1788. Zijn vader, Heinrich Floris Schopenhauer, was een welvarende koopman. Hij wijdde zijn zoon in de zakenwereld in. Zijn moeder, Johanna Henriette Trosenier, was een gezellige en extraverte vrouw die schrijfster werd.

Het was Johanna die literaire avonden in hun huis organiseerde. De meest illustere intellectuelen van die tijd waren aanwezig, waaronder Goethe. Arthur was in de buurt voor deze bijeenkomsten, maar zijn norse en teruggetrokken persoonlijkheid weerhield hem ervan ervan te genieten. Om deze reden had hij een nogal moeilijke relatie met zijn moeder.

Toen Arthur vijf was, verhuisde het gezin naar Hamburg. Hij begon daar zijn privé-opleiding. Het was de bedoeling dat hij de bedrijfsopvolger van zijn vader zou worden. Onnodig te zeggen dat dit nooit is gebeurd. Arthur had een zus die negen jaar jonger was dan hij. Hij had echter geen hechte band met haar.

Een nieuwe denker

Arthurs vader wilde dat hij koopman zou worden. In 1805, op 17-jarige leeftijd, begon hij met zijn opleiding. In hetzelfde jaar stierf zijn vader echter. Blijkbaar heeft hij zelfmoord gepleegd. Het gezin verhuisde naar Weimar, maar Arthur bleef in Hamburg. In 1809 besloot hij het vak te verlaten en ging hij geneeskunde studeren aan de universiteit van Göttingen.

Op de universiteit ontdekte Schopenhauer verschillende filosofen. Sterker nog, hij ging ze gepassioneerd bestuderen. Zo ontdekte hij zijn ware roeping. Hij verhuisde in 1811 naar Berlijn en begon verschillende cursussen filosofie. Hij studeerde ook filologie, geschiedenis en natuurwetenschappen. Ten slotte behaalde hij in 1813 een doctoraat in de filosofie aan de universiteit van Jena.

Daarna keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis in Weimar. Daar had hij de kans om lange gesprekken met Goethe aan te gaan. Hij had deze filosoof zijn hele leven bewonderd.

Hij bewonderde ook Shakespeare, Homerus en de schrijvers van de Spaanse Gouden Eeuw. Sommige van deze werken heeft hij zelfs in het Duits vertaald. Later verhuisde hij naar Dresden. Daar schreef hij zijn gewaardeerde boek The World as Will and Representation. Het werd gepubliceerd in 1819.

Een vrouw die een paraplu vasthoudt

De filosoof Arthur Schopenhauer: een geweldige denker

De publicatie van dit boek identificeerde Schopenhauers unieke manier van denken. Sterker nog, daar kreeg zijn spreekwoordelijke pessimisme vorm. Dit was gebaseerd op één uitgangspunt.

Dat we in de slechtste van alle mogelijke werelden leven. Hij begon gezien te worden als een sceptische denker. Hij hekelde inderdaad de menselijke irrationaliteit in een tijd waarin de mythe van de rede de overhand had.

Het denken van Schopenhauer werd echter niet cynisch. In plaats daarvan pleitte hij voor een nieuwe ethiek van mededogen met ‘alles wat leven heeft’. Hij definieerde kunst als de ultieme balsem om al het verdriet en de nutteloosheid van het bestaan te verzachten. Later werd hij wereldwijd beroemd om zijn aforismen waarin hij stelde dat vreugde en pessimisme elkaar niet uitsluiten.

Aanvankelijk was er geen interesse in zijn werk. In feite werd het vernietigd vanwege een gebrek aan kopers. In de loop der jaren werd hij echter een van de bekendste denkers. Zelfs Richard Wagner stuurde hem een gesigneerd exemplaar van zijn opera, The Ring of the Nibelung om zijn bewondering te uiten.

Schopenhauer was een tegenstrijdig denker. Hij promootte vegetarisme, maar at vlees. Bovendien sprak hij in verschillende talen met zijn honden en behandelde ze als mensen.

Hij kreeg cholera en verhuisde naar Frankfurt, waar hij meer dan twee decennia woonde. In 1836 publiceerde hij On the Will in Nature. Hij stierf in september 1860.

 “ De veiligste manier om je niet vreselijk ellendig te voelen is om niet te verwachten heel gelukkig te zijn .”

 -Arthur Schopenhauer-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Da-Silva Façanha, L., y Sousa Castro, K. L. (2021). The essence of the world as an experience of aesthetic contemplation in Arthur Schopenhauer. International Journal of Advanced Engineering Research and Science, 8, 11.
  • Schopenhauer, A. (2015). El arte de tener siempre razón . Libros del Zorzal.
  • Schopenhauer, A. (2012). El arte de ser feliz: explicado en cincuenta reglas para la vida . Editorial Herder.
  • Von Gwinner, W. (2020). Arthur Schopenhauer: Presentado desde el trato personal (Vol. 46). Hermida Editores.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.