Acht van de beste mindfulness-boeken

Mindfulness is een steeds wijdverspreider en populairder wordende praktijk. Met deze boeken kun je meer te weten komen over de voordelen ervan en enkele van de eenvoudigste oefeningen die je in je dagelijkse routine kunt introduceren.
Acht van de beste mindfulness-boeken
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 06 oktober, 2023

Mindfulness, ook wel bekend als aandacht voor het huidige moment, is een eeuwenoude praktijk die bestaat uit aandacht hebben voor wat je doet, opzettelijk, zonder jezelf te veroordelen of vast te zitten in je gedachten. In dit artikel brengen we je de beste mindfulness-boeken van verschillende auteurs die elk verschillende aspecten van het onderwerp behandelen.

Mindfulness wordt vaak opgenomen in meditatieprogramma’s en zelfs psychologische interventieprogramma’s. Het heeft zelfs bewezen voordelen bij het verminderen van angstniveaus en het verbeteren van depressieve symptomen (Spaanse link).

De beste mindfulness-boeken

Als je diepgaand wilt weten wat mindfulness is en hoe je het in je dagelijkse routine kunt implementeren om een gevoel van mentale rust te bereiken, mag je deze selectie van de acht beste mindfulness-boeken niet missen.

1. Coming to our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness, Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn wordt beschouwd als een van de grote voorstanders van het proces van mindfulness. Hij is emeritus hoogleraar geneeskunde en heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd met boeddhistische leraren. Deze analyse leidde er weer toe dat hij een deel van die leringen integreerde met die van de westerse wetenschap.

In dit boek legt hij de theoretische en praktische werking uit die je moet weten als je wilt begrijpen waar mindfulness om draait.

“Bewustzijn vereist alleen dat we aandacht schenken aan de dingen en ze zien zoals ze zijn. Het vereist niet dat we iets veranderen.”

Jon Kabat-Zinn

.

Vrouw mediteert

2. The Miracle of  Mindfulness, Thich Nhat Hanh

Een ander van de beste mindfulness-boeken is dit boek van Thich Nhat Hanh. Het is een praktisch werk dat beschrijft hoe je mindfulness-oefeningen kunt uitvoeren. Daarnaast legt hij door middel van vertellingen de relatie van deze beoefening met de boeddhistische filosofie uit.

Thich Nhat Hanh is een vredesactivist en een van de grote grondleggers van de mindfulnessbeweging. In zijn carrière heeft hij tientallen boeken gepubliceerd over zeer uiteenlopende onderwerpen.

“Als ik zou moeten kiezen tussen boeddhisme en vrede, dan zou ik kiezen voor vrede.”

-Thich Nhat Hanh-

3. Mindfulness Meditation for Everyday Life, Jon Kabat-Zinn

Ook van Jon Kabat-Zinn, dit boek vertelt je over mindfulness als het hart van boeddhistische meditatie. De auteur gaat in op de voordelen van deze beoefening en de vele mogelijkheden die erin te vinden zijn.

Het is een ideaal boek dat je vertelt hoe je zijn advies kunt toepassen in je dagelijkse routine en hoe je kunt blijven leren.

“Mijn vader benaderde de dingen door wetenschappelijk onderzoek en exploratie, terwijl mijn moeder de dingen ervoer door haar emoties en zintuigen.”

-Jon Kabat-Zinn-

4. After the Ecstasy, the Laundry, Jack Kornfield

Jack Kornfield is een boeddhistische monnik die de basis van meditatie en filosofie heeft geleerd in Birma, Thailand en India. In dit boek deelt hij zijn kennis over leven en dood.

Het is een oprecht en meeslepend verhaal dat gaat over hoe we ons hart moeten voorbereiden op ontwaken.

“Een echt spiritueel pad bewandelen is niet moeilijkheden vermijden, maar de kunst leren om fouten waakzaam te maken, om ze naar de transformerende kracht van ons hart te brengen.”

-Jack Kornfield-

5. Mindfulness voor beginners, Jessica Joly

Een boek dat niet alleen over mindfulness gaat. In feite is het een uiterst nuttige gids om weer controle te krijgen over je omgeving en je energie te richten op die aspecten waarop je kunt handelen. Jessica Joly heeft het over de rationele geest als middel om problemen met een groter perspectief te zien.

6. Mindfulness and Science, Javier García Campayo

Dit boek bespreekt de wetenschappelijke basis voor mindfulness. Het is daarom een boek dat wetenschap en mindfulness met elkaar verweeft. Het stelt je in staat om beter te begrijpen hoe deze eeuwenoude beoefening werkt.

Dit boek is een echte aanrader voor psychologiestudenten, voor nieuwsgierigen en voor mensen die gewoon meer willen leren over deze twee onderwerpen op een onderhoudende en toch rigoureuze manier.

7. Learning to Practice Mindfulness, Vicente Simón

Een ander van de beste mindfulness-boeken is dit boek van Vicente Simón, arts, psychiater en hoogleraar psychobiologie. Hierin legt de auteur de affectieve aspecten van meditatie uit en geeft hij praktische oefeningen voor de dagelijkse ontwikkeling ervan.

Hij heeft het over het belang van vriendelijkheid en compassie, hun kracht om emotioneel lijden om te buigen en hoe deze houdingen de hersenen kunnen veranderen en je gezondheid kunnen verbeteren.

Mediterende vrouw

8. Mindfulness in Plain English, Bhante Gunaratana

Bhante Gunaratana’s mindfulness-boek is een van de populairste en meest gelezen boeken over dit onderwerp. Op de pagina’s vind je nuttige informatie over mindfulness en de relatie met andere vormen van meditatie.

Mindfulness is een uiterst nuttig hulpmiddel om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Toch werkt het niet noodzakelijkerwijs voor iedereen, omdat we allemaal verschillend zijn. Maar het is zeker een heilzame beoefening.

Mindfulness kan zelfs helpen bij het verminderen van angst of het verbeteren van je relatie met je eigen gedachten, naast de andere psychologische en emotionele voordelen. Met deze geselecteerde boeken kun je beginnen op dit pad van wijsheid waarin spiritualiteit en meditatie worden vermengd met de wetenschap zelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moñivas, Agustín y García-Diex, Gustavo y García-De-Silva, Rafael (2012). Mindfulness (Atención plena): concepto y teorías. Portularia, XII (), 83-89. [Fecha de Consulta 6 de Octubre de 2021]. ISSN: 1578-0236. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=161024437009
  • Korman, Guido P. y Garay, Cristian J. (2012). El modelo de Terapia Cognitiva Basada en la Conciencia Plena (mindfulness). Revista Argentina de Clínica Psicológica, XXI (1), 5-13. [Fecha de Consulta 6 de Octubre de 2021]. ISSN: 0327-6716. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281925884002
  • Rosselló, Jeannette y Zayas, Gloria y Lora, Vanessa (2016). Impacto de un adiestramiento en meditación en consciencia plena (mindfulness) en medidas de ansiedad, depresión, ira y estrés y consciencia plena: un estudio piloto. Revista Puertorriqueña de Psicología, 27 (1), 62-78. [Fecha de Consulta 6 de Octubre de 2021]. ISSN: 1946-2026. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233245623005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.