De 14 beste filosofie-podcasts waar je naar moet luisteren

Leren is vandaag binnen handbereik, je hebt alleen een koptelefoon nodig en luistert naar deze digitale programma's met filosofische inhoud.
De 14 beste filosofie-podcasts waar je naar moet luisteren

Laatste update: 23 augustus, 2024

De voordelen van het digitale tijdperk zijn legio, en een ervan is dat we gemakkelijk en snel toegang hebben tot een eindeloze hoeveelheid informatie. In deze lijn bieden filosofie-podcasts ons de mogelijkheid om complexe ideeën op een onderhoudende en didactische manier te verkennen.

Om je op weg te helpen in deze wereld, stellen we de volgende lijst voor met filosofische programma’s die je niet mag missen. Hier vind je de beste producties die deze wondere wereld van denken en reflectie verkennen.

1. Philosophy Notes

Deze eerste van de filosofie-podcasts die we vandaag bespreken (Spaanse link) laat je kennismaken met het vakgebied door middel van de synthese en analyse van filosofieboeken. Het begon als een blog om de discipline in verschillende periodes en de bibliografieën van de meest prominente denkers te verspreiden.

Het onderzocht ook onderwerpen met betrekking tot geschiedenis, politiek, religie en linguïstiek. Later werden dezelfde items overgezet naar het audiovisuele formaat op het YouTube-kanaal. Het kan ook gevonden worden op de iVoox-website.

2. Anaideia

De maker van deze filosofie-podcast is Juan Manuel Cardenete, een natuurkundige en filosoof die is afgestudeerd aan de Universiteit van Granada. Het heersende perspectief is het cynisme, belichaamd in de figuur van Diogenes van Sinope.

Zo’n stroming verdedigde het idee van een leven onafhankelijk en vrij van materiële zaken. De naam Anaideia (Spaanse link) verwijst naar deze eigenschap: het bezit van een oneerbiedige, oprechte en zorgeloze houding.

Het is zijn bedoeling om de theorieën te verspreiden door middel van een historische reis die voor iedereen toegankelijk is. Hiervoor gebruikt hij vriendelijke en amusante taal in zijn filosofie-podcasts. Je kunt het bekijken op Spotify, iVoox, Apple Podcasts en Google Podcasts.

3. El Estoico – Stoïcisme in het Spaans

Het stoïcisme geeft ons nuttige adviezen die we in het dagelijks leven kunnen toepassen. Daarom gebruikt het programma de oefeningen en leringen van deze denkers om het leven te verbeteren en veerkracht te ontwikkelen bij tegenslagen.

Je kunt het beluisteren op Spotify (Spaanse link), Apple Podcasts, Google Podcasts, iVoox, Deezer, Stitcher, YouTube en Podimo.

4. Filosofie voor het dagelijks leven

Dit is een ruimte gewijd aan mensen die deze discipline dichter bij het dagelijks leven willen brengen. Hier wordt filosofie gepresenteerd als een transformerend vermogen dat ons in staat stelt een brede kijk op ons bestaan te krijgen. Het gebruikt begrijpelijke taal en is toegankelijk via de website Cura sui- Cura mundi (Spaanse link) en Spotify.

5. El Sextante

De Sextant is een van de filosofie-podcasts die onderwerpen als geld, leiderschap en zaken combineert. Het doel is om gebruik te maken van de filosofische praktijk om deze toepasbaar te maken in het dagelijks leven.

Op deze manier worden de leringen van de wijzen en de grote scholen zoals stoïcisme, cynisme en humanisme belicht. Deze worden toegepast op zaken als economie, liefde, gezondheid en geluk. Je kunt het beluisteren op Spotify (Spaanse link), iVoox, Apple Podcasts, Podtail, Everand en Listen Notes.

6. Filosofie Eenvoudig

Als je de geschiedenis van de filosofie in chronologische volgorde wilt leren kennen, dan is dit het programma voor jou. In de verschillende afleveringen worden de bekende filosofen uit het klassieke Griekenland behandeld, zoals Socrates, Plato en Aristoteles. Het presenteert ook de denkers van de moderne tijd, zoals Descartes, Kant en Hegel.

De inhoud is gericht op een beginnerspubliek dat het vakgebied op een onderhoudende manier wil benaderen. Je kunt het beluisteren op YouTube (Spaanse link), iVoox, Podtail en Patreon.

7. Deconstruides

Deconstruides is een multimediashow die wordt gepresenteerd door twee filosofen die zichzelf millenials noemen: Tamara Tenenbaum en Diego Tajer. De onderwerpen die ze in hun programma’s behandelen zijn politiek, filosofische concepten en aanbevelingen voor het publiek.

De aanpak waarmee ze deze onderwerpen presenteren is gebaseerd op diversiteit en het opnemen van dissidentie.

is wat we kennen onder het acroniem LGBTIQ+, wat staat voor mensen met genderidentiteit en niet-heteronormatieve seksuele oriëntaties. In die zin is het hun missie om te vechten voor gelijkheid, respect en acceptatie. Deconstruides is te beluisteren op Spotify (Spaanse link), Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts en RadioPublic.

8. A la luz de pensar

Ala luz de pensar is een filosofie-podcast uitgezonden door Radio Nacional de España. Het reflecteert op de werkelijkheid door middel van filosofische thema’s, muziek, literatuur, psychologie en sociologie.

Het wordt geleid door Carlos Javier González Serrano, professor in de filosofie en psychologie. Je kunt ernaar luisteren op RTVE España (Spaanse link), iVoox, Amazon Music en PlayerFM.

9. Filosofía en la Red

De inhoud van Filosofía en la red is verdeeld in verschillende secties met onderhoudende en informele analyses. Dit doet echter niets af aan de diepgang en nauwkeurigheid die nodig zijn om een ruimte voor reflectie te creëren.

Aan de ene kant is er “Filocharlando”, met interviews met academici en leden van de popcultuur. Aan de andere kant is er “Copilotos”, een rubriek waarin filosofische thema’s worden besproken. En “Journey into Thought” bespreekt onderwerpen van het vakgebied op een informele manier met gasten.

Je vindt deze formats op YouTube (Spaanse link), Spotify, Amazon Music, Apple Podcast, Google Podcasts, iHeartRadio, Pocket Casts en RadioPublic.

10. Geschiedenis van de filosofie – Bach. en Selectividad

Ideaal als je een baccalaureaatsexamen moet afleggen en de inhoud van de geschiedenis van de filosofie moet herzien. Het is gemaakt voor studenten van Salesianos Puertollano; de afleveringen behandelen verschillende perioden, van de antieke filosofie tot de hedendaagse tijd.

Het richt zich ook op grote denkers zoals Plato, Aristoteles, Marx, Nietzsche, onder anderen. Luister ernaar op Spotify (Spaanse link), Apple Podcasts, TuneIn, Podtail, Everand en Spreaker.

11. Más Platón y menos WhatsApp

Deze filosofie-podcast in het Spaans is onderdeel van het programma La ventana de la Cadena SER. Het doel is om een blik vanuit het alledaagse te bieden en kritisch denken te ontwikkelen.

Daarom nodigt het uit om actuele onderwerpen te analyseren vanuit een filosofisch perspectief. Het wordt geleid door professor en doctor in de filosofie José Carlos Ruiz. Beschikbaar op Cadena SER (Spaanse link), Podium Podcast, iVoox, Apple Podcasts en Everand.

12. Verhelderende Filosofie

Luisteren naar de inhoud die hier wordt aangeboden zal je bewustzijn en denken verlichten door middel van filosofische wijsheid. Door de presentatie van verrassende en inspirerende verhalen willen de afleveringen veranderingen teweegbrengen in de manier waarop luisteraars denken over leven, goddelijkheid en dood.

Op deze manier kun je ernaar streven een rationeler, rustiger en gecontroleerder bestaan te leiden. Daarnaast verken je kunstmatige intelligentie en de filosofie van de geest. Ga erheen via Spotify (Spaanse link), Apple Podcasts, Everand, Podtail, Buzzsprout, ListenNotes en TuneIn.

Kies filosofie-podcasts die bij je passen

Als filosofie de grenzen van de tijd wil blijven overstijgen, moet ze zich aanpassen aan nieuwe formats voor informatieverspreiding. Daarom zagen professoren en academici  een kans om het niet-gespecialiseerde publiek kennis te laten maken met de wonderen die het vakgebied te bieden heeft via filosofie-podcasts.

In die zin is de selectie die in dit artikel wordt gepresenteerd bedoeld om je een breed scala filosofie-podcasts te bieden, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je past. Ze zullen je allemaal aanmoedigen om vragen te stellen, te leren en na te denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.