Zeven van de beste films over liefde

Liefde is al lang een van de hoofdthema's van Hollywoodfilms. Er is voor elk wat wils onder de schijnbaar eindeloze lijst van films over dit onderwerp. We bekijken enkele van de beste.
Zeven van de beste films over liefde
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 september, 2023

Liefde is altijd een onderwerp geweest dat zowel films als muziek heeft aangewakkerd. De films die we in dit artikel voorstellen weerspiegelen de verschillende manieren waarop het onderwerp op het witte doek is behandeld.

In onze selectie vinden we homoseksuele relaties, scheidingen en zelfvernietigende paren. Sommige zijn intens en uniek en in sommige kon de liefde door verschillende omstandigheden niet tot stand komen.

Hier is onze keuze, uit het enorme aanbod, van zeven van de beste films over liefde. Naar onze mening behoren ze tot de meest originele en charismatische ooit gemaakt.

Zeven van de beste films over liefde

Deze films triomfeerden zowel in hun ontvangst door het publiek als door de critici.

Before Sunrise (1995)

Een Franse studente, Celine (Julie Delpy), en een jonge Amerikaan, Jesse (Ethan Hawke) ontmoeten elkaar in een trein. Ze zwerven door de straten van Wenen tot uiteindelijk hun verplichtingen ingrijpen en de luchtbel van passie en chemie doorprikken die ze in één nacht hebben gecreëerd.

Regisseur Richard Linklater levert een opmerkelijke prestatie met deze eenvoudige film. We zien de relatie tussen de twee hoofdpersonen zich ontvouwen terwijl ze door de Europese stad lopen en gewoon wat kletsen.

Before Sunrise bewijst dat grote romances niet episch hoeven te zijn, maar gewoon intiem. De film bracht ook twee vervolgen voort, Before Sunset en Before Midnight. Ze volgen Jesse en Celine door de jaren heen.

Cinema Paradiso (1988)

Deze film viert een romance tussen twee mensen samen met een liefde voor films. Het is het verhaal van de vriendschap van een jongen, Salvatore Di Vita, met een filmprojectionist Alfredo, samen met hun gezamenlijke liefde voor de bioscoop.

Als tiener heeft Salvatore een zomerromance met Elena, een meisje dat de stad verlaat voordat hij de goedkeuring van haar vader kan winnen. Hij kan Elena echter niet uit zijn gedachten wissen, en beelden van haar keren terug alsof het filmopnamen zijn.

Later keert Salvatore, nu een beroemd filmregisseur, terug naar zijn Siciliaanse geboortestad voor de begrafenis van zijn mentor. Terwijl hij daar is, maakt hij een nostalgische rondgang door de stad. In de bioscoop waar hij als kind zo gelukkig was, ziet hij een film gemaakt door Alfredo. Het is samengesteld uit alle liefdesscènes die eerder door de priester van het dorp waren gecensureerd.

Cold War (2018)

Liefde is nooit zwart-wit, maar Pawel Pawlikowski’s onmogelijke liefdesverhaal wel. Het is een verhaal van twee geliefden dat zich afspeelt in de context van de Koude Oorlog in Polen in de jaren vijftig. In een land dat getekend is door de in de Tweede Wereldoorlog opgelopen wonden, bevorderen de nieuwe communistische autoriteiten de oprichting van een groep muzikanten.

Het doel is te proberen wat vreugde te brengen aan hun Poolse kameraden en daarbij lovende boodschappen over kameraad Stalin over te brengen. Wiktor (Tomasz Kot) is een pianist die lid is van deze koorgroep. Wiktor wordt verliefd op Zula (Joana Kulig).

Cold War werd genomineerd voor drie Oscars (Beste Regisseur, Beste Buitenlandse Film, Beste Cinematografie). De film werd ook genomineerd voor vier Europese Filmprijzen (Beste Film, Beste Actrice, Beste Scenario en Beste Cinematografie). Het won ook de prijs voor Beste Regisseur op het Filmfestival van Cannes.

The Broken Circle Breakdown (2012)

Elise ontmoet Didier in haar tatoeagesalon. Ze worden verliefd door hun gezamenlijke passie voor bluegrass, de oorsprong van de countrymuziek.

Elise raakt onverwacht zwanger. Aanvankelijk lijkt het Didier niet te bevallen, die zich moet aanpassen aan een verandering van zijn levensstijl. Maar met de geboorte van de kleine Maybelle zijn ze zalig gelukkig en is hun relatie compleet. Maar hun liefde wordt getest als bij hun dochter kanker wordt geconstateerd.

Genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film is Broken Circle Breakdown een groots drama met onvergetelijke liedjes. Het verhief Felix van Groeningen ook tot een van de belangrijkste regisseurs in de Europese cinema.

Brokeback Mountain (2006)

In 1963 worden rodeocowboy Jack Twist (Jake Gyllenhaal) en ranchhand Ennis Del Mar (Heath Ledger) door rancher, Joe Aguirre (Randy Quaid) ingehuurd als herders. Op een nacht op Brokeback Mountain probeert Jack de verlegen Ennis te versieren, en verrassend genoeg doet hij dat ook.

Hoewel Ennis trouwt met zijn vriendin Alma (Michelle Williams) en Jack trouwt met een collega-rodeorijder, Lureen (Anne Hathaway), zetten de twee mannen hun gekwelde en sporadische relatie van 20 jaar voort. Ang Lee vertelt met deze film een tragische en ontroerende romance die een voor en na markeert in de vertelling van homoseksuele liefdesverhalen in de bioscoop.

Amélie (2001)

Parijs is de stad van de liefde en Amélie is een ode aan alle liefdesverhalen die zich daar afspelen. Amélie (Audrey Tatou) is een zeldzame komedie over een verlegen serveerster die discreet de levens van de mensen om haar heen orkestreert. Ze creëert een wereld waarin alleen de door haar gevormde elementen een plaats hebben.

Gefilmd op meer dan 80 Parijse locaties, gebruikt de veelgeprezen regisseur Jean-Pierre Jeunet zijn onvergelijkbare stijl om de charme en het mysterie van het moderne Parijs vast te leggen door de ogen van een dromer die eindelijk iemand ontmoet die haar helpt de echte wereld in te stappen.

Letter from an Unknown Woman (1948)

Sommige van de beste films over de liefde laten slechts één kant van het verhaal zien. Dit juweeltje van klassieke cinema vertelt hoe prachtig en tegelijkertijd bitter liefde kan zijn als ze onbeantwoord blijft.

In Wenen, aan het begin van de 20e eeuw, ontvangt Stefan, een concertpianist, een anonieme liefdesbrief die zijn leven verandert. Hoewel hij ontroerd is door wat hij leest, beseft hij niet dat het geschreven is door Lisa Berndle (Joan Fontaine), een jonge vrouw die hij het grootste deel van zijn leven heeft gekend maar genegeerd.

Wanneer hij eindelijk ontdekt wie zijn bewonderaarster is, kan het te laat zijn om een tragedie te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.