Ontdek de beste citaten van Leo Tolstoy
Het is altijd een goed moment om citaten van Leo Tolstoy te lezen. We krijgen dan namelijk de mogelijkheid om ons een bepaalde levensstijl uit het verleden voor te stellen. Het laat ons ook toe kennis te maken met één van de belangrijkste Russische romanschrijvers.
Leo Tolstoy was een interessante figuur. Hij was een anarchist die heel vaak gekweld werd door zijn eigen ideeën en het realisme dat hij omarmde. Tolstoy werd bovendien in vele hoeken van de wereld aanbeden. Hij slaagde er ook in om in al zijn romans een sterke traditionele moraal in te brengen.
De beste citaten van Leo Tolstoy
Laten we enkele van de beste citaten van Leo Tolstoy lezen. Ze hebben de kracht om ons te inspireren. Deze Russische schrijver werd in de 19e eeuw geboren. Hij schreef geweldige historische romans zoals Anna Karenina en Oorlog en vrede. Hij was vegetariër en een sterke voorstander van andere alternatieven dan geweld om conflicten op te lossen.
Het is absoluut de inspanning waard om zijn uitstekende romans te lezen. Vóór je aan zo’n reis begint, moet je echter eerst enkele van de beste citaten van Leo Tolstoy lezen. Ze zijn vervuld van het Russische realisme dat in het verleden de mensheid gediend heeft en dat dit in het heden en in de toekomst zal blijven doen.
Leer om gelukkig te zijn
“Gelukkig zijn is niet afhankelijk van uiterlijke dingen maar van de manier waarop we ze bekijken.”
Leo Tolstoy heeft met dit citaat niets nieuw onthuld. We hebben inderdaad een zekere mate van invloed op de dingen die om ons heen gebeuren. De mate van invloed die we op onze gedachten en emoties hebben, is zelfs nog groter.
Vaak kunnen we bepaalde situaties niet veranderen. We kunnen echter wel ons perspectief veranderen. We kunnen namelijk op zoek gaan naar kansen op andere plekken. Het zijn plekken waarvan we dachten dat ze leeg waren.
Het belang van geloof
“Geloof is de kennis van de zin van het menselijk leven, en het gevolg is dat de mens zichzelf niet doodt maar leeft. Geloof is de kracht van het leven. Als een mens leeft, dan moet hij in iets geloven. Zonder geloof is het onmogelijk om te leven.”
Een man met een grote overtuiging als Leo Tolstoy had in zijn leven een speciale plaats voor geloof. Zijn overtuigingen beperkten zich echter niet tot religie. Ze maakten daarentegen deel uit van verschillende situaties waarin geloof een fundamentele rol speelt hetzij als een last hetzij als een motivatie.
Tolstoy geloofde sterk in anarchisme, vegetarisme en vrede. Hij had ook stevige geloofsovertuigingen. Daarin stelde hij zijn vertrouwen. Daarin vond hij kracht.
Je misbegrepen voelen
“Ik moet gewend raken aan het idee dat niemand mij ooit zal begrijpen. Dit lot is wellicht gebruikelijk voor alle mensen die heel moeilijk zijn om mee op te schieten.”
Het is niet gemakkelijk om onze eigen ideeën te hebben en er sterk in te geloven. Vele mensen voelen zich verkeerd begrepen. Ze zetten hun overtuigingen dan eerder opzij en passen zich aan de maatschappij aan waarin ze leven.
Moeten we dat doen of moeten we achter onze overtuigingen staan en een eenzamer leven leiden? We nodigen je uit om over die vraag na te denken.
De juiste orde om dingen te doen
“Vóór we de mensen priesters, soldaten en professoren geven, is het noodzakelijk om te weten of ze sterven van de honger.”
Wat is het nut van ideologie, geloof, religie of land als je niets te eten hebt? Vóór we het over filosofie, literatuur en andere gelijksoortige onderwerpen hebben, zou het niet dus beter zijn om de honger in de wereld te beëindigen? Dat is hoe Leo Tolstoy het zag.
Een kwestie van prioriteiten
“Scholen zijn geen remedie. De remedie zou echter een economische organisatie zijn waarbij de mensen het beter zouden hebben en meer vrije tijd hebben. Daarna zouden de scholen komen.”
Dit is één van de citaten van Leo Tolstoy die perfect aansluit bij de vorige. Gelijkheid en een eerlijke verdeling van de rijkdom waren twee heel belangrijke dingen voor Tolstoy.
Om beschaafd en ontwikkeld te zijn geloofde Tolstoy het volgende: we moeten er eerst voor zorgen dat onze basisbehoeften vervuld zijn zodat we ons daarna kunnen concentreren op het verwezenlijken van grotere doelen.
Het huwelijk
“Het huwelijks is een boot die twee mensen meeneemt op een stormachtige zee. Als één van de twee een plotselinge beweging maakt, zinkt de boot.”
Het volmaakte huwelijk is voor Tolstoy een huwelijk waarin beide partners in dezelfde richting gaan. Wanneer één partner echter beslist om een ander pad te nemen, dan kan het dus schade toebrengen aan wat ze met liefde opgebouwd hebben.
Grootheid
“Er is geen grootheid waar er geen eenvoud, goedheid en waarheid is.”
Dit is bij uitstek het mooiste citaat van Leo Tolstoy. Grootheid is dus niet gebaseerd op macht of geld maar op nederigheid, gulheid en eerlijkheid.