De belangrijkste eigenschappen van zelfvoorzienende mensen

Zelfvoorzienende mensen zijn niet kil of afstandelijk. Ze vertrouwen zichzelf, zijn niet bang voor eenzaamheid en zijn van niemand afhankelijk om hun eigen beslissingen te nemen. Dit is een waardevolle eigenschap die iedereen kan ontwikkelen.
De belangrijkste eigenschappen van zelfvoorzienende mensen

Laatste update: 31 augustus, 2021

Zelfvoorzienende mensen zijn een mengeling van gezond zelfrespect en onafhankelijkheid. Ze nemen hun eigen beslissingen en zijn niet afhankelijk van anderen. Sterker nog, ze zijn niet bang voor eenzaamheid. Wat deze mensen het meest definieert, naast de bovengenoemde kenmerken, is hun vrijheid van denken.

Het is merkwaardig dat het eerste dat in je opkomt als je denkt aan “zelfredzaamheid,” het beeld is van iemand die niemand nodig heeft en alleen kan overleven. Deze term omvat echter in feite veel psychologische constructies. Dit artikel gaat dieper in op dit concept, zodat je het verder kunt ontwikkelen, stereotypen opzij kunt zetten en het kunt integreren in je persoonlijke groei.

Dit begrip is namelijk niet synoniem met onthechting. Het gaat er niet om een kluizenaar te worden die niets of niemand nodig heeft. In feite is zelfredzaamheid de kunst om in jezelf te geloven.

“Ik zorg voor mezelf. Hoe eenzamer, hoe meer vrienden ik ben, hoe onhoudbaarder ik ben, hoe meer ik mezelf zal respecteren.”

Charlotte Brontë

Een vrouw die naar zee staart

De vijf pijlers van zelfvoorzienende mensen

De goeroe van zelfvoorziening is ecoloog John Seymour. Hij begon een beweging die duizenden mensen inspireerde om hun levensstijl te veranderen in de jaren ’60 en ’70. Zijn boeken The Self-Sufficient Life en How to Live It moedigden mensen aan om revolutionaire veranderingen aan te brengen.

Een groot deel van deze transformaties omvatte het verlaten van het kantoor- of fabrieksleven om op het platteland te gaan wonen. Dit leidde tot de opkomst van alternatieve gemeenschappen van mensen die een milieubeweging begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste wat deze honderden mannen en vrouwen (meestal jonge mensen) ontdekten, was dus dat zelfvoorziening veel inspanning vergde.

Het was niet gemakkelijk om buiten het systeem te blijven en van het land te leven. Velen realiseerden zich echter dat, hoewel economische zelfvoorziening niet levensvatbaar was door die levensstijl, het hen wel hielp om psychologische zelfvoorziening te ontwikkelen.

Met andere woorden, ze leerden voor zichzelf te denken en kritischer te kijken. Lees verder om de andere eigenschappen van zelfvoorzienende mensen te ontdekken.

Persoonlijke veiligheid en tevredenheid

Baby’s zijn volledig afhankelijk van hun ouders. Dit is de reden waarom het voor mensen vaak moeilijk is om te leren onafhankelijk te worden en emotioneel, sociaal en financieel voor zichzelf te zorgen.

Het is normaal dat je je gedurende een groot deel van je leven gehecht voelt aan veel van je naaste figuren. Het verwerven van volledige onafhankelijkheid in alle aspecten impliceert het ontwikkelen van een gezond zelfvertrouwen.

Als je ontdekt waartoe je in staat bent, voel je je tevreden met wie je bent vanwege je potentieel en waarde. Dit alles leidt tot je eigenliefde, een eigenschap die cruciaal is bij zelfvoorzienende mensen.

Zelfvoorzienende mensen voelen zich alleen verantwoordelijk voor hun eigen leven

Deze mensen worden gekenmerkt door een onbetwistbare basis: ze vinden het leuk om de leiding over hun eigen leven te hebben. Wat betekent dit? Het houdt in dat ze niet toestaan dat anderen beslissingen voor hen nemen. Ze zijn niet afhankelijk van wat anderen van hen doen, zeggen of verwachten om hun leven te leiden.

Bovendien zijn ze terughoudend om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Ze beperken zich tot hun eigen verlangens, persoonlijke doelen en ambities in elke fase van hun leven. Ook nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen fouten en mislukkingen en beschouwen ze als levenslessen.

Ze zijn emotioneel intelligent

Een van de meest bijzondere eigenschappen van zelfvoorzienende mensen is dat ze meestal veel tijd met zichzelf doorbrengen. Dit contact met hun eigen eenzaamheid heeft hen in staat gesteld om hun emoties te leren reguleren.

De zelfkennis die hun essentie definieert, vermengt zich met hun vermogen om gevoelens te beheersen, gedachten te rationaliseren en gedrag te allen tijde te reguleren. Hun emotionele intelligentie drijft de existentiële zelfvoldoening aan die gebruikelijk is bij zelfvoorzienende mensen.

Zelfvoorzienende mensen richten zich op wat ze kunnen controleren en accepteren wat ze niet kunnen

Onafhankelijkheid gaat over controle hebben over je leven en je vrij voelen om je eigen pad te bepalen. Het is wat dit type persoonlijkheid definieert. Ze weten dat veel dingen buiten hun controle en vermogen liggen om te controleren wat hen omringt.

Teleurstellingen, verlieservaringen, crises en wendingen van het lot zijn enkele van de situaties die je niet kunt voorzien. Zelfvoorzienende mensen accepteren ze echter, weten hoe ze tegenspoed het hoofd moeten bieden en proberen altijd elke omstandigheid te overleven.

Een vrouw die naar de zonsondergang kijkt

Ze zijn niet koud of afstandelijk en hechten echt waarde aan authenticiteit

Sommige mensen denken dat zelfvoorzienende mensen kil en afstandelijk zijn. Dit is echter niet waar. Deze mensen waarderen genegenheid, maar zijn voorzichtig met met wie ze een band aangaan.

Ze waarderen authenticiteit, oprechte genegenheid, echte vriendschap en verrijkende allianties die hun eigen vrijheid niet beperken. Het zijn ook mensen die aan niemand iets hoeven te bewijzen en die genieten van de banden die ze koesteren. Bovenal respecteren ze zichzelf echt. Wellicht ook interessant voor jou

Afwijkend denken bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Afwijkend denken bij kinderen

Afwijkend denken bij kinderen is heel positief, omdat dit ze tot hele creatieve oplossingen en gedachten kan laten komen. Stimuleer dit altijd.  • van den Toren, S.J., van Grieken, A., de Kroon, M.L.A. et al. Young adults’ self-sufficiency in daily life: the relationship with contextual factors and health indicators. BMC Psychol 8, 89 (2020). https://doi.org/10.1186/s40359-020-00434-0