De 7 wetten van emoties volgens Nico Frijda

De 7 wetten van emoties volgens Nico Frijda
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 22 september, 2018

De psycholoog Nico Frijda was een prestigieuze onderzoeker. In 2006 presenteerde hij een artikel waarin hij uitlegde wat naar zijn mening de wetten van emoties zijn. Hij was van plan vaste patronen over emoties vast te stellen.

Emoties zijn werkelijkheden die moeilijk te classificeren zijn. Het vinden van gemeenschappelijke emotionele patronen van het ene individu naar het andere is nog moeilijker. Uit uitgebreid onderzoek heeft Frija echter verondersteld dat er algemene regels zijn die universeel kunnen worden toegepast.

De onderzoeker wees er zelf op dat zoals bij alle regels, er ook uitzonderingen zijn. Volgens hem zijn vaste patronen echter meer dan alleen afwijkingen. Hoewel Frijda 12 wetten van emoties heeft vastgesteld, kunnen we ze combineren tot zeven. Dat zijn de volgende.

“Laten we niet vergeten dat kleine emoties de grote aanvoerders van ons leven zijn, en dat we deze gehoorzamen zonder het te weten.”

– Vincent Van Gogh –

Nico Frijda

1. De eerste van de 7 wetten van emoties: situationele betekenis

Voor Frijda zijn emoties het resultaat van specifieke situaties. Ze ontstaan niet spontaan, zonder startpunten, maar zijn afgeleid van specifieke scenario’s. Hoezeer dergelijke scenario’s alleen in de verbeelding bestaan, worden ze altijd geassocieerd met echte situaties.

Daarom leveren twee vergelijkbare situaties hetzelfde type emotionele reactie op. Een verlies leidt dus tot verdriet en geluk. Bovendien maakt het niet uit wat voor soort verlies of winst, de emotionele reactie is altijd hetzelfde.

2. Schijnbare realiteit

Dit is één van de meest interessante wetten van emoties. Het gaat ervan uit dat mensen emotioneel reageren op wat we als echt beschouwen. Niet om wat echt is, maar om datgene waaraan we die kwaliteit geven.

Het is de manier om de werkelijkheid te interpreteren die aanleiding geeft tot emoties, niet de werkelijkheid zelf. Dat is de reden waarom we bijvoorbeeld kunnen huilen tijdens het kijken van een film of we bang zijn wanneer we ons een gevaar voorstellen dat er niet is.

3. Verandering, gewenning en een vergelijkend gevoel

In dit geval zijn er drie wetten van emoties: verandering, gewenning en een vergelijkend gevoel. De wet van de gewenning zegt dat we altijd wennen aan onze omstandigheden en zien ze als ‘normaal’, ook al zijn ze dat niet. Onze emotionele reactie op het gebruikelijke is niet intens.

Carrousel

4. Hedonische asymmetrie

Dit is één van de meest verbijsterende emoties. Bedenk hoe het veel moeilijker is om te wennen aan negatieve situaties. Onze emotionele reactie in dit geval is weerstand en relatieve toepassing van de wet van gewenning.

Bij positieve situaties gebeurt het tegenovergestelde. We wennen er veel gemakkelijker aan. Daarom, en omdat we eraan wennen, zijn positieve emoties meestal minder intens totdat ze verdwijnen.

5. Behoud van emotioneel momentum

Negatieve ervaringen hebben de neiging om hun emotionele kracht lange tijd te behouden. De impact die ze produceren kan meerdere jaren duren. Emoties zijn aanwezig, hoewel de situatie al is verdwenen.

Vrouw die denkt aan de wetten van emoties

Dit blijft ongewijzigd totdat een vergelijkbare situatie zich voordoet en op een positieve manier opnieuw kan worden geëvalueerd. Dat wil zeggen, je moet weer gaan leven en het probleem goed oplossen, zodat de negatieve emotie verdwijnt.

6. Afsluiting en zorg voor de gevolgen

De wet van afsluiting zegt dat emoties de neiging hebben om een absolutistisch idee van de werkelijkheid te creëren. Wanneer de intensiteit van een emotie erg groot is, zien we alles in termen van wit of zwart. Bovendien bekijken we het probleem slechts van één kant.

Een andere van de wetten van emoties is zorg voor de gevolgen. Dit geeft aan dat mensen erin slagen hun emoties te moduleren, afhankelijk van de gevolgen die ze kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld veel woede voelen, maar niet aanvallen, tenzij de gevolgen niet ernstig zijn.

7. De lichtste belasting en de grootste winst

De wet van lichtere belasting zegt dat mensen hun emoties kunnen veranderen als ze situaties anders interpreteren. Een mens neigt namelijk naar de interpretaties te zoeken die hen helpen om zich te verwijderen van negatieve emoties. Bijvoorbeeld: “als deze slechte situatie mij overkwam, komt dat omdat er iets goeds aankomt.”

Vrouw die vliegt

De wet van de grootste winst geeft aan dat we situaties opnieuw willen interpreteren om een emotioneel voordeel te verkrijgen met dit nieuw standpunt. We voelen bijvoorbeeld hoogtevrees en gaan ervan uit dat degenen die met hoogtes spelen, echt onverantwoordelijk zijn.

De wetten van emoties van Frijda zijn een bijdrage aan een langetermijntaak om menselijke emoties te begrijpen. Hoewel hij ze als wetten voorstelt, hebben in werkelijkheid niet alle scholen van de psychologie toegegeven dat ze dat zijn. Dit doet echter niets af aan hun conclusies. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.