De 7 geboden van Zen die je leven zullen veranderen

De 7 geboden van Zen die je leven zullen veranderen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 12 juni, 2018

De geboden van Zen zijn principes die gericht zijn op een groter bewustzijn en een eenvoudiger leven, vrij van onnodige zorgen.

Zenmonniken hechten een diepe waarde aan rust en het zich bewust zijn van de werkelijkheid voor wat het is. Dat is de reden dat alle geboden van Zen zich richten op jezelf verlossen van wat onnodig en irrelevant is. Het betekent ook dat je bepaalde gewoonten aanneemt die je zullen helpen om innerlijke rust te vinden en je geweten te zuiveren.

“Zen is niet één of andere vorm van opwinding maar ons concentreren op ons gewone dagelijkse routine.”

-Shunryu Suzuki-

Ze zeggen dat je alle geboden van Zen in één enkele zin kan samenvatten: “glimlach, adem en ga langzaam.” Strikt genomen zijn de geboden van Zen ingewikkeld. Maar we kunnen ze in de volgende principes samenvatten.

1. Het eerste zengebod: doe één ding tegelijk

Eén ding tegelijk doen is moeilijk. Want in onze maatschappij vinden we dat multitasking de manier is om te handelen. Velen van ons doen voortdurend meerdere dingen tegelijk.

We lunchen terwijl we zakenovereenkomsten sluiten. Of we voeren één opdracht uit terwijl we aan een andere denken. Op de lange termijn kan het je zenuwen vernietigen. Het is ook een bron van stress en leidt tot ondoeltreffende resultaten. Het beste wat je kan doen, is je te focussen op één activiteit. Je geest zal dan in staat zijn om een rustig ritme te bewaren.

Geboden van Zen

2. Doe de dingen langzaam en uit vrije wil

Snelheid is nog een ander kenmerk van de hedendaagse maatschappij. We passen dit in alles toe, van het werk tot seks. Het lijkt alsof onze leuze is dat we zo snel mogelijk zoveel mogelijk moeten doen. Het is net alsof er nooit genoeg tijd is.

De geboden van Zen wijzen erop dat je eigenlijk precies het tegenovergestelde moet doen. Doe de dingen langzaam, zonder enige haast. In de wereld van vandaag is dat niet gemakkelijk. Het vereist training. Maar het resultaat is prachtig. Je zal in staat zijn om je beter te focussen. Je resultaten zullen dus eigenlijk ook beter zijn.

3. Eén van de geboden van Zen zegt te voltooien waaraan je begint

Multitasking en snelheid eindigen vaak met het niet afwerken van dingen, en soms voor onbepaalde tijd. Dat is precies waar dat gevoel van nooit de tijd hebben om iets te doen, vandaan komt. Dit heeft een erg negatief effect op je emoties. Ten eerste stimuleert het angstgevoelens en zorgen. Ten tweede zal je aandacht hierdoor verspreid en oppervlakkig zijn. Het is dan net alsof je leeft terwijl je alleen maar kijkt hoe het leven voorbijgaat.

4. Neem een pauze tussen de ene taak en de volgende

In onze moderne wereld is rust één van de meest verwaarloosde aspecten van het leven. Zovele mensen hebben het moeilijk om te stoppen en te rusten. Ze voelen zich schuldig of verontrust als ze zelfs maar voor een moment ophouden. Alleen wanneer ze overvallen worden door uitputting, stoppen ze.

Eén van de geboden van Zen zegt dat het heel belangrijk is om tussen de ene taak en de andere te rusten. Het fundamentele doel is dat je jouw leven op orde brengt. Je moet de geest toelaten zich los te koppelen van de ene activiteit vóór je met de volgende begint.

Geboden van Zen

5. Ontwikkel rituelen

Rituelen zijn ceremonieën die je altijd op dezelfde manier uitvoert. Hun doel is om aan een moment of aan een activiteit een speciale betekenis te geven. Rituelen zorgen ervoor dat je geest en je levenskracht vatbaar zijn om zich op een positieve manier te ontwikkelen.

De geboden van Zen bevelen aan om je eigen rituelen te creëren. Het zal je helpen om bewuster te zijn van specifieke momenten. Want het is een manier waarop je je kan voorbereiden om alles op een intense en volle manier te ervaren. Het idee is dat je de rituelen tijdens dagelijkse situaties uitvoert zoals bij het eten of het slapen.

6. Doe minder

Dit is nog een andere schadelijke moderne gewoonte. We vullen de dag met oneindig veel taken en verbintenissen. We doen dit zogenaamd omdat we het meeste uit onze tijd willen halen. Doeltreffendheid meten we in termen van hoeveelheid en niet van kwaliteit. Maar je dag volproppen met activiteiten heeft meer te maken met angstgevoelens dan met efficiëntie.

De aanbeveling van Zenmeesters is dat je je tijd zuivert. Verwijder onnodige activiteiten. Organiseer je tijd op zo’n manier dat je voldoet aan je verantwoordelijkheden en elke dag pauzes neemt. Zorg ervoor dat je tijd maakt voor andere dingen in je leven dan om te werken.

7. Glimlach en help anderen

Glimlachen en anderen helpen is een goede manier om je levenskwaliteit te verbeteren. Je zal het misschien eerst niet merken. Maar na verloop van tijd zal je duidelijk zien hoe de houding van andere mensen naar jou toe vriendelijker en warmer is.

Anderen van dienst zijn is ook een manier om een gevoel van zelfliefde te vergroten. De uitdrukking “van dienst zijn” verwijst hier niet naar slaafsheid. Maar het verwijst naar nuttig zijn voor andere mensen en naar gul zijn voor hun behoeften en bij hun tegenslagen. Vriendelijke en behulpzame mensen ervaren de wereld op een positievere manier.

Geboden van Zen

Deze zeven principes komen niet letterlijk overeen met de geboden van Zen. Het is eerder een samenvatting van de karakteristieke kenmerken van deze uitzonderlijke filosofie. Het doel van dit artikel is om je enkele praktische ideeën te geven zodat je een gelukkig, rustig leven kan leiden. Wellicht ook interessant voor jou

Haiku schrijven om je emoties te bevrijden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Haiku schrijven om je emoties te bevrijden

Haiku schrijven heeft tot doel het gewone te overstijgen om het magische te bereiken en het lawaai van obsessieve en piekerende gedachten uit te ze...  • Brooks, Jennifer (2013). La magia de la meditación zen: secretos para encontrar el tiempo para la paz mental todos los días. Createspace.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.