De 7 beste citaten van Ernest Hemingway

De 7 beste citaten van Ernest Hemingway

Laatste update: 30 juli, 2019

De citaten van Ernest Hemingway hebben veel van zijn trouwe lezers geïnspireerd. Hij was een Amerikaans schrijver en journalist. In 1953 won hij de Pulitzerprijs voor de categorie “fictie” met The Old Man and the Sea (De oude man en de zee). Later, in 1954, won hij de Nobelprijs voor Literatuur voor al zijn werken.

Hoe werkte Ernest Hemingway?

Men zei dat Hemingway zijn verhalen niet vooruit plande omdat hij graag dingen ontdekte terwijl hij ze schreef. Hij keek echter ook vaak terug op zijn eigen werk om ervan te leren. Nog een aparte eigenschap van hem – die hij zelf opgebiecht heeft aan een journalist van The Paris Review – is dat hij graag rechtopstaand schreef.

Hij plaatste zijn typemachine en een aantal notitieboekjes dus op een hoge tafel. Bovendien schreef hij elke dag het aantal woorden dat hij die dag had geschreven op zodat hij kon bijhouden hoe zijn werkdagen gegaan waren. Zijn doel was om elke dag zo’n 500 tot 600 woorden te schrijven.

Zoals we kunnen zien was Hemingway een man van simpele routines die erg toegewijd was aan zijn werken. Zodanig toegewijd, in feite, dat hij het als een privé-activiteit beschouwde. Hij liet zijn werken aan niemand zien totdat hij dacht dat ze echt klaar waren. Bovendien dacht hij dat schrijven afzondering en concentratie vergde.

Ernest Hemingway

Het vermogen om jezelf te overtreffen, het eerste citaat van Ernest Hemingway

“Er is niks nobels in beter zijn dan je medemens; werkelijke nobelheid ligt in het beter zijn dan je voormalige zelf.”

Dit citaat laat zien dat ware grootsheid niet te vinden valt in het overtreffen van anderen, maar in het overtreffen van jezelfHet gaat over het continue groeien ondanks stormen, obstakels of andere uitdagingen.

Sterker nog, uiteindelijk bedanken we deze stormen, obstakels en uitdagingen. Wat ons uitdaagt is vaak datgene dat ons kan helpen het meeste te groeien.

Het belang van luisteren

“Ik luister graag. Ik heb veel geleerd door goed te luisteren. De meeste mensen luisteren nooit.”

Ernest Hemingway geloofde dat maar weinig mensen echt weten hoe ze moeten luisteren. De meesten horen slechts; ze luisteren wel maar schenken geen aandacht aan dat wat ze horen. Jawel, luisteren is een van de beste middelen die ons kunnen helpen om sterke en intieme banden te scheppen.

Wanneer we luisteren, besteden we meer aandacht aan de ander omdat we al onze zintuigen afstemmen op deze persoon. We focussen niet langer op onszelf. In plaats daarvan focussen we op de ander. Dit helpt ons een diepgaande, emotionele verbintenis met de ander aan te gaan.

Zelfvertrouwen

“Het meest pijnlijke ding is jezelf verliezen terwijl je te veel van iemand houdt – en vervolgens vergeten dat jij zelf ook speciaal bent.”

Dit is nog een prachtig citaat van Ernest Hemingway die we voor altijd zouden moeten onthouden. Jezelf verliezen door een ander lief te hebben is een van de grootste verliezen die we kunnen ervaren. We worden namelijk onzichtbaar voor onszelf.

Om echt van anderen te kunnen houden op een gezonde manier, zullen we ook een stevige grondlaag van zelfvertrouwen moeten hebben. We moeten onszelf boven al het andere kunnen waarderen.

We kunnen alleen het beste van onszelf geven als we dit beste ook in onszelf kunnen waarderen. Anders geven we onszelf slechts met lauwwarm enthousiasme aan de ander en verwachten we wellicht dat deze aan onze tekortkomende emotionele behoeften voldoet.

Vrouw met hartvormige handen

Innerlijke kracht

“De wereld breekt iedereen en naderhand zijn velen juist des te sterker rond hun voormalige breekpunten.”

Ernest Hemingway had het bij het rechte eind: we breken allemaal op een gegeven moment. Wanneer dit gebeurt, storten we ineen en vallen we uit elkaar. We geloven dan dat het onmogelijk is om weer op te staan en onszelf op te bouwen.

Dat is echter precies het moment dat we onze innerlijke kracht moeten vinden en aangrijpen. Deze verblijft vaak in een soort slaapmodus wanneer alles goed gaat in ons leven. We kunnen van elke tegenslag, relatiebreuk, verlies en slecht moment herstellen. We kunnen er zelfs van leren groeien.

Lafheid als een illusie

“Lafheid, welke onderscheiden wordt van paniek, is altijd simpelweg een tekort aan het vermogen om het functioneren van je fantasie op te heffen.”

De spoken die onze angst  creëren zijn vaak enkel illusies die in onze gedachten bestaan. Daarom zijn veel van de mensen die wij als “dapper” of “moedig” zien, niet per se deugdelijker dan wij. In plaats daarvan zijn het mensen die intelligent genoeg zijn om hun gedachten op positieve wijze te reguleren.

Nutteloze zorgen

“Maak je elke dag een beetje zorgen en in je hele leven zul je hier een paar jaar aan kwijt zijn. Als iets mis is, maak dit dan goed. Train jezelf echter om je geen zorgen te maken. Zorg op zich maakt nooit iets goed.”

Dit is nog een geweldig citaat van Ernest Hemingway die we voor altijd in gedachten zouden moeten houden. Zorg is een tijdsverspilling, een verspilling van je leven. Wat is het punt van continu in cirkels denken zonder te handelen?

Als er een mogelijkheid is om een stap te maken naar de oplossing van een probleem, is het beter om hiernaar te handelen dan jezelf vol te laten lopen met angsten en zorgen. Immobiliteit heeft nooit tot succes geleid. Daarom zouden we meer moeten handelen en ons minder zorgen moeten maken.

Verdrietige vrouw aan zee

Proberen is de beste optie, het laatste citaat van Ernest Hemingway

“Luister voordat je handelt. Denk voordat je reageert. Verdien voordat je uitgeeft. Wacht voordat je kritiek levert. Vergeef voordat je bidt. Probeer voordat je opgeeft.”

Dit is een krachtig citaat dat ons aanmoedigt om onze impulsen onder controle te houden en naar ons verstand te luisteren. Het is beter om onze nervositeit en onmiddellijke, willekeurige woede te kalmeren dan hierdoor dingen te doen waar we later spijt van krijgen.

Zoals we kunnen zien, zijn deze citaten van Ernest Hemingway geweldige manieren om over het leven, relaties en zelfvertrouwen na te denken. Doe zelf ook eens een poging!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.