De 5 beste citaten van Alejandra Pizarnik

Alejandra Pizarnik was een Argentijnse schrijver en dichter, bekend om de diepe en pijnlijke brieven die ze ons naliet.
De 5 beste citaten van Alejandra Pizarnik

Laatste update: 30 april, 2024

De citaten van Alejandra Pizarnik demonstreren dat zij een poëet was die een indrukwekkende gevoeligheid en ongelooflijke helderheid bezat. Deze artiest was de dochter van Russische immigranten en was geboren in Argentinië. Helaas leidde ze een onstabiel en ongelukkig leven.

Alejandra Pizarnik was voor het leven getekend door haar kindertijd en adolescentie. Ze leed aan agressieve acné, had astma en had overgewicht. Haar zus was — in de ogen van haar ouders — daarentegen ‘perfect’. Alejandra Pizarnik werd hierdoor een opstandige jonge meid, maar tegelijkertijd veranderde ze in een introvert persoon. Dit was alles dat een meisje niet ‘hoorde’ te zijn. Ze begon daarnaast al op jonge leeftijd amfetaminen en barbituraten tot zich te nemen.

“Bedek de herinnering van je gezicht met het masker van wie je zult zijn. Zo schrik je het meisje af dat je ooit was.”

-Alejandra Pizarnik-

Nadat ze een behandeling op basis van psychoanalyse had gevolgd, vond ze tijdelijke mentale stabiliteit. Hierna volgde haar grootste intellectuele productie. De mooiste gedichten en meest onvergetelijke citaten van Alejandra Pizarnik komen uit deze levensfase. Ze pleegde echter zelfmoord toen ze slechts 36 jaar was. Hieronder volgen een paar van haar meest memorabele citaten.

Werk volgens Alejandra Pizarnik

Een van haar citaten klinkt als volgt: “De waarheid: werken om te leven is nog stommer dan leven op zich. Ik vraag me af wie besloten heeft dat de uitdrukking “de kost verdienen” gelijk staat aan werken. Waar kan ik die idioot vinden?

Deze tekst laat haar tegendraadse en kritische geest zien. In dit specifieke citaat zien we een boze en verontwaardigde Alejandra Pizarnik. In plaats van dat ze simpelweg tegen ‘werk’ is, heeft zij een probleem met het feit dat het gelijkgesteld wordt aan leven. Ze bekritiseert de aanname dat werk je leven is, dat je je leven ‘verdient’, als het ware.

Citaten van Alejandra Pizarnik

De taak van een dichter

Ze had het vaak over het doel van poëzie. Waarom bestaan dichters? Één van de citaten geeft antwoord op deze vraag op een bijzonder elegantie manier. De taak van een poëet is om te helen. Ze creëeren poëtische woorden met een genezende, reparerende en ontgiftende kracht.

Ze zei het volgende: “Het is gezegd dat een dichter een geweldige therapeut is. In die zin bestaat het takenpakket van een dichter uit uitbannen, verdrijven en repareren. Het schrijven van een gedicht is het repareren van een fundamentele wond, een scheur — want we zijn immers allen gewond.

Dualiteit en bestaan

Veel van de citaten van Alejandra Pizarnik bespreken de dualiteit die binnenin onszelf bestaat. Je bestaat als het ware uit twee dingen in één lichaam. Je identiteit drijft als het ware; hij verandert constant en is nooit volledig te definiëren. Binnenin Pizarnik was het duidelijk dat zowel het gekwetste meisje en de onoverwinbare vrouw samen in haar leefden.

Het volgende citaat demonstreert dit: “Wat een genot om mezelf te verliezen in het voorziene beeld. Ik stond op uit mijn eigen lijk in een zoektocht naar mezelf. Met mezelf als mijn eigen ontdekkingsreiziger vertrok ik naar degene die slaapt in een land dat kapot geslagen is door de wind.” Ze heeft het hier over hoe een persoon ooit was maar nu niet langer is, en tegelijkertijd over wat iemand ooit was en ook voor altijd zal zijn. Het gaat om het sterven en herboren worden als een ander om vervolgens het metaforische lijk alsnog mee te dragen.

Vrouw onder wolken

Zoeken en duizeling

Dit is één van de mooiste citaten van Alejandra Pizarnik: “Zoeken. Niet als een werkwoord, maar als een duizeling. Het gaat niet om een actie. Het gaat er niet om dat je iemand gaat ontmoeten, maar dat je slechts ergens in afwachting ligt omdat er maar niemand op komt dagen.” Het ‘zoeken’ hier gaat om wat de verwachting over wat je staat te wachten met zich meebrengt.

De dingen die we het liefste willen zorgen voor een zekere duizeligheid. Hierbij weet iemand niet welk gevoel extremer is: dat van het gemis van iets of iemand, of juist de aanwezigheid. Wanneer je op de aankomst wacht van iets dat je lief is, ben je niet actief bezig. Je wordt gekweld door iets waar geen woorden voor zijn. En als het laat is, wordt de kwelling pas echt wreed en bijna dodelijk.

Kijk met onschuld

Met onschuld kijken wil zeggen dat je zonder verwachtingen, vooroordelen en vooruitdenken ergens naar kijkt. Hierbij wordt er naar iets gekeken zonder verwachting er iets te vinden. Men is al tevreden met het feit dat men ernaar kan kijken en erover kan nadenken. In het volgende citaat legt ze een verband tussen dat kijken met onschuld en het niets.

Vrouw met vogels

De citaat gaat als volgt: “En boven al het andere, om met onschuld te kijken. Alsof er niks aan de hand is, wat de waarheid is.” Voeg aan die blik die niks verwacht ook toe dat je in feite het niets aankijkt. Een prachtige manier om het tekort aan genegenheid uit te drukken op zulke lege momenten.

Alejandra Pizarnik overwon nooit de depressie die haar dikwijls in zijn greep had. Ze is in haar leven meermaals in psychiatrische ziekenhuizen opgenomen. De laatste verzen die ze vlak voor haar dood schreef, luidden onder andere: “Ik wil nergens heen / behalve / naar de bodem.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.