Dagdromen kan je slimmer maken

Dagdromen kan je helpen om vrijheid te ervaren. Sommige onderzoeken tonen aan dat deze praktijk je humeur en intellectuele capaciteiten kan verbeteren en mogelijk zelfs je realiteit kan beïnvloeden.
Dagdromen kan je slimmer maken

Laatste update: 18 april, 2021

Als je je ogen suit en dagdroomt, kun je overal naartoe reizen, alles bereiken en elke angst onder ogen zien. Maar dienen deze reizen enig doel? Onderzoek toont aan dat dit simpele dagdromen, behalve dat het een prettige manier is om je tijd door te brengen, je ook daadwerkelijk slimmer kan maken.

In bepaalde culturen en omgevingen is verbeelding praktisch verboden. Dagdromen wordt daar als tijdverspilling gezien, een nutteloze manier om je energie te verbruiken. Tegenwoordig weten we dat dat niet waar is.

Veel mensen geloven dat dagdromen iets passiefs is. Het is geen activiteit. Integendeel, het remt echte actie. Nogmaals, dit is een vergissing. Wetenschappers hebben ontdekt dat verbeeldingskracht een belangrijke drijfveer voor actie kan zijn. Vind je dit interessant? Laten we dieper in dit onderwerp duiken.

”Niets laat de tijd voorbijgaan of maakt de weg korter als een gedachte die alle vermogens van degene die denkt in zichzelf  opneemt. Het externe bestaan is dan als slapen, waarvan deze gedachte de droom is. Onder zijn invloed heeft tijd geen grenzen meer en ruimte heeft geen afstand meer.”

-Alexandre Dumas-

Met dagdromen kun je je fantasie de vrije loop laten

De impact van dagdromen op geheugen

Psycholoog Alan Pavio zegt dat het sluiten van je ogen en het visualiseren van ideeën een positief effect heeft op je intellectuele capaciteiten.

Deze Candadese expert, bekend door zijn onderzoeken in de jaren 70 over verbeeldingskracht, ontdekte dat het voor mensen gemakkelijker is om hun ogen te sluiten en zich concrete dingen voor te stellen, zoals een bloem of de zon.

Aan de andere kant is het erg moeilijk om abstracte concepten voor te stellen en te onthouden, zoals concepten als goed, slecht, gelukkig en in balans. Uit deze observaties concludeerde hij dat de concrete visualisatie van ideeën het geheugen helpt verbeteren. Met andere woorden, het omzetten van je ideeën in mentale beelden helpt ons ze beter te onthouden.

Het werk van neurowetenschapper Eleanor Maguire ondersteunt deze theorie. Maguire, een hoogleraar aan de Universiteit van Londen, bestudeerde de beroemde ‘geheugenatleten’.

Dit zijn mensen die wedstrijden winnen omdat ze buitengewoon veel informatie kunnen onthouden. Ze ontdekte dat ze bijna allemaal de mentale visualisatietechniek gebruiken.

De kracht van verbeeldingskracht en dagdromen

Steve Kosslyn van de Harvard Universiteit is een andere expert die geïnteresseerd is in het fenomeen van dagdromen of het creëren van mentale beelden van de werkelijkheid. Zijn onderzoeken leidde hem tot de conclusie dat als je je een object voorstelt, je tweederde van de hersengebieden activeert die je zou activeren als je het in het echt zou zien.

Hij toonde ook aan dat het bedenken van negatieve gebeurtenissen mensen emotioneel beïnvloedt. Het sluiten van je ogen en dagdromen over een ramp veroorzaakt bijvoorbeeld angst en ongerustheid. Dit is het geval zelfs als je je er volledig van bewust bent dat wat je je voorstelt niet echt is.

Het goede is dat dit ook geldt voor positieve gebeurtenissen. Je ogen sluiten en dagdromen over bevredigende dingen die je wilt laten gebeuren, verbetert je humeur en welzijn. Het helpt stress te verminderen en bevordert ontspanning. Het draagt ook bij aan productiviteit.

Hoe meer verbeeldingskracht je hebt, hoe slimmer je bent

Andere beschikbare gegevens geven aan dat het mogelijk is om je verbeeldingskracht te trainen om je geheugen en je intellect te verbeteren. Experts zijn van mening dat het een manier is om slimmer te worden, je humeur te verbeteren en zelfs een betere conditie te hebben.

Met dit in gedachten voorde neurowetenschapper Vinroth Ranganathan (Engelse link) een zeer interessante studie uit. In 2004 liet hij zien dat de gedachte dat je je spieren samentrekt, een fysieke weerslag heeft.

In wezen toonde hij aan dat de deelnemers, na het doen van deze mentale oefeningen gedurende een paar weken, meer kracht hadden ontwikkeld in de spieren die ze mentaal ‘trainden’.

Ook toonde hij aan dat de spier enkele maanden na het onderbreken van training ervan, zijn kracht had behouden. Dit suggereert dat als je je een taak herhaaldelijk en gedurende een lange periode voorstelt, je fysiologische veranderingen in je lichaam kunt veroorzaken.

De kracht van verbeeldingskracht en dagdromen

De verbeeldingsgym

Dagdromen en je fantasie de vrije loop laten, kan een uitstekende activiteit zijn voor je gezondheid en welzijn. In feite is het iets dat misschien al aan het doen bent zonder het zelfs maar te beseffen. De meesten van ons stellen zich voortdurend situaties voor en visualiseren deze.

Het geheim is om het op een bewuste manier te doen en te proberen positieve visualisatie te beoefenen. Als je met intentie oefent, kun je dagdromen in je voordeel laten werken. Met andere woorden, gebruik het brede potentieel van je verbeeldingskracht om een beter mens te worden.

Zoals bij elke vaardigheid vereist dit oefening. Zoals Ranganathan zei, gaat het erom een concreet mentaal beeld te vormen en er herhaaldelijk over te dagdromen.

Beelden van persoonlijk welzijn, positieve verandering, ontwikkeling van vaardigheden, enzovoort. Studies tonen aan dat het focussen op deze ideeën kan helpen om ze werkelijkheid te laten worden. Waar wacht je nog op? Breng vandaag nog enkele van deze technieken in de praktijk!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ferraris, M. (2019). La imaginación (Vol. 95). Antonio Machado Libros.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.