Creatief afleren: de kunst van heruitvinden en creativiteit

Creatief afleren: de kunst van heruitvinden en creativiteit

Laatste update: 23 oktober, 2019

Creatief afleren biedt ons iets geweldigs. Als we ons ware potentieel willen herstellen, is er soms geen andere keuze. Dan moeten we veel van onze overtuigingen en dingen die ons zijn geleerd aan de kant schuiven. Op die manier kunnen we proberen de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken.

De resulterende nieuwe visie moet breed zijn en rijker aan nieuwsgierigheid, creativiteit en kritiek. Alleen dan zullen we onszelf opnieuw uitvinden, alleen dan zullen we vrijer zijn.

Spreken over creativiteit is als praten over menselijk kapitaal. Laten we er eens over nadenken. We groeien door naar een arbeidsmarkt waar de meesten van ons zijn opgeleid in zeer vergelijkbare vaardigheden en capaciteiten. Grote bedrijven moeten echter innovatiever zijn om op te vallen in een steeds complexer wordend en veeleisender sociaal en economisch scenario.

“Creativiteit is niets anders dan weten hoe je dingen moet verbinden…”

-Steve Jobs-

Het is gemakkelijk om te zien wat het vandaag de dag betekent voor een bedrijf om zeer creatieve mensen in dienst te hebben. Er is een groot gebrek aan deze mensen en ze zijn erg gewild. Dit zijn de mensen die de verroeste radertjes van menig organisatie een ‘vonk’ geven.

Organisaties die gewoon niet vooruit komen en waar elke verandering ongetwijfeld een waardevolle doorbraak is. De verandering zelf is belangrijk en daarom is het zaak dat het bedrijf zich losmaakt van zijn traagheid.

Verder moeten we ook benadrukken wat het op persoonlijk niveau inhoudt om veel creatiever te zijn. Creatieve mensen staan ​​veel meer open voor complexe kwesties en zijn vindingrijker in het vinden van antwoorden op de problemen van het leven.

Deze mentale flexibiliteit en vaardigheid is een geweldige manier om te investeren in onze persoonlijke groei.
En het bereiken ervan ligt binnen ons bereik …

4 gloeilampen


Creatief afleren: ik kies ervoor om te groeien

Hetzelfde zijn als al de rest of opvallen? Vast leven in monotonie en middelmatigheid of kiezen om te groeien in alle opzichten: emotioneel, persoonlijk en professioneel? Welke zou je kiezen? Zoals Aristoteles ooit zei, geluk moet het doel zijn waarin al het andere zijn plaats vindt.

Om dit te bereiken, is het essentieel dat we onze psychologische en emotionele bronnen tot ons nemen en trainen. Dit zal ons op zijn beurt meer laten lijken op de persoon die we echt willen zijn.

Een manier om dit te bereiken is om onszelf te trainen in iets dat we al hebben. Iets waarmee we worden geboren. Creativiteit. Als we hier twijfels over hebben, of als we denken dat we van nature niet origineel en helemaal niet creatief zijn, is het de moeite waard om het boek te lezen van neuroloog Alice W. Flaherty, ‘The Midnight Disease’.

Het legt uit hoe onze eigen emoties, ervaringen en zelfs de onderwijssystemen geleidelijk onze vonk, ons creatieve potentieel en onze motivaties naar buiten brengen…

Dus, om onszelf te ‘genezen’ en opnieuw uit te vinden en ons slaappotentieel te laten ontwaken, moeten we creatief afleren in de praktijk brengen.

Om dit te bereiken, is niets beter dan een goede training. Hier bij Verken je geest nodigt professor Ismael Cala, levens- en menselijke ontwikkeling strategist, ons uit om de persoon te worden die we echt willen zijn. Dit door door de cursus ‘Creatief afleren en emotionele intelligentie’ te volgen.

De Ismael Cala-cursus is een spannende reis door verschillende thematische modules waarin we werken aan onze emoties, gewoonten en de plasticiteit van het brein.  We worden ons bewust van veel van die obstakels die ons weerhouden om vrijer en creatiever te denken, handelen en voelen…

Het belang van ontwaken

Jezelf opnieuw ontdekken is niet eenvoudig. Als we er te veel over nadenken, is het eng. In veel opzichten is het een soort nieuwe geboorte, waarbij we een deel achterlaten van wat we eerder waren en een andere ‘i’ omarmen. Hoe kunnen we een dergelijke verandering bereiken?

Het klopt dat bedrijven innovatie en creativiteit waarderen. Echter geeft de maatschappij er vreemd genoeg de voorkeur aan om passief, stil, volgzaam en allemaal hetzelfde te zijn.

Laten we toegeven dat jezelf opnieuw ontdekken een uitdaging is waar we niet allemaal op zijn voorbereid. We moeten daarom in staat zijn om te stoppen met op dezelfde manier naar de dingen te kijken. Laten we eenvoudigweg ‘ontwaken’.

Het ontwaken is nodig om onze essentie opnieuw te ontdekken. Alleen dan zullen we in staat zijn om al onze interne waarde aan de wereld te laten zien. Met onze eigen beslissende stem en creativiteit.

Laten we eens kijken naar enkele sleutels om dat te kunnen bereiken. Of om op zijn minst na te denken over deze belangrijke ideeën.

Persoon met kubushoofd


3 sleutels tot creatief afleren

  • Het creatief afleren betekent NIET vergeten of dat je de “reset” -knop indrukt om alles te vernietigen wat je is verteld of geleerd. Bovenal betekent het weten hoe je dingen in twijfel trekt. En nooit te accepteren dat er slechts één mening of één waarheid is over een bepaalde kwestie.
  • Creatief afleren nodigt ons ook uit om ten volle aan onze emotionele intelligentie te werken. Veel van onze emoties, gewoonten, overtuigingen en attitudes zijn een veto voor onze creativiteit.
  • Een ander aspect waar we aan moeten werken, is flexibiliteit. Veel van onze emotionele ervaringen in het leven kunnen ons ertoe brengen een zeer starre manier van denken toe te passen op wat mensen als correct of aanvaardbaar beschouwen. Dit gaat bijna zonder het te beseffen. In staat zijn om ons open te stellen voor nieuwe ervaringen, flexibel zijn en kritiek en zelfkritiek uiten, zullen ons ongetwijfeld in staat stellen ons menselijk potentieel te verbeteren.

Tot slot is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat we dit allemaal kunnen bereiken. We kunnen allemaal creatiever, vrijer en geraffineerder zijn als het gaat om het beantwoorden van de problemen van het leven.

Laten we daarom niet aarzelen om onszelf in deze hoedanigheid te trainen, hetzij door cursussen of gespecialiseerde boeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.