Eigenschappen van controlerende en bezitterige mannen

Eigenschappen van controlerende en bezitterige mannen

Laatste update: 21 december, 2018

Er zijn een aantal eigenschappen en houdingen die controlerende en bezitterige mannen met elkaar gemeen hebben. Natuurlijk mogen we echter niet vergeten dat deze mannen daarnaast heel verschillende individuen kunnen zijn.

Ze kunnen verschillende sociale en economische statussen, leeftijden, opleidingen, religieuze overtuigingen, politieke tendensen en opvoedingen hebben.

Naast de eigenschappen die we in dit artikel omschrijven, kunnen ze ook andere dingen met elkaar gemeen hebben. Bijna alle controlerende en bezitterige mannen gaan een relatie aan op basis van dominant en autoritair gedrag.

Het kan zijn dat ze hun gedrag verbergen door middel van subtiele, vriendelijke gebaren, maar het kan ook zijn dat ze handelen zonder na te denken. Het punt is dat ze beetje bij beetje een kooi in elkaar zetten waar ze hun partners uiteindelijk in lokken.

De eerste waarschuwingstekens zijn de negatieve opmerkingen en de afwijzing naar de partner toe die vermomd zijn als valse bescheidenheid. Ook zal dit soort mannen hun partner ondervragen over elk detail van hun dagelijkse leven.

Het probleem is dat de slachtoffers beetje bij beetje hun identiteit beginnen te verliezen. De slachtoffers bagatelliseren elk gedrag dat leed en pijn veroorzaakt en beginnen over alles wat ze zeggen na te denken om hun partner maar te behagen.

De grens bepalen

Aan het begin van een relatie kan het normaal zijn dat iemand zijn partner vraagt wat zij allemaal gedaan heeft die dag. Ook kan het nog normaal zijn om op een dag meerdere berichtjes te sturen of een paar keer te bellen. Waar is echter de grens?

Het wordt gevaarlijk wanneer diegene zijn wens om alles te weten een obsessie wordt en wanneer interesse omslaat in controle. Het probleem is dat deze mannen hun bezitterigheid en drang naar controle aan het begin van een relatie heel bewust meestal niet laten zien. Naarmate de tijd verstrijkt, komen deze tendensen echter steeds meer naar de oppervlakte.

Hoewel zowel mannen als vrouwen deze tendensen kunnen hebben, richten we ons in dit artikel op de eigenschappen en kenmerken van controlerende en bezitterige mannen.

“Verdedig je leven, vecht voor je onafhankelijkheid, zoek je geluk en leer van jezelf te houden.”

-Izaskun González-

Bezitterige man die boos wordt

Obsessieve persoonlijkheid

Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.

De obsessie om te controleren waar hun partner op elk moment van de dag is, met wie ze praat, of welke vriendschappen ze heeft, wordt de voornaamste focus van de relatie. Ook al laat ze hem voortdurend weten waar ze is, met wie ze is en wat ze doet, zal hij haar verhaal steeds nagaan om het echt zeker te weten.

Hij zal altijd op zoek gaan naar een manier om te bevestigen dat wat zijn partner hem vertelt, waar is.

Het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal vrij zijn. Niemand heeft het recht om voor ons te bepalen met wie we wel of niet om mogen gaan of wat we wel of niet mogen dragen. Als iemand dit wel probeert, dan behandelt hij ons respectloos. Bovendien beperkt hij onze vrijheid.

Controlerende en bezitterige mannen zijn jaloers

Jaloezie is een teken van onzekerheid, dat we richten op onze partner. Het komt dus naar boven wanneer iemand zich bedreigd voelt en bang is dat zijn partner niet meer van hem houdt.

Degene is bang dat hij niet meer het middelpunt van de aandacht van zijn geliefde is, ook al is dit misschien verre van waar. Met andere woorden, hij is bang om verlaten te worden. Ook is hij emotioneel afhankelijk en erg onzeker.

De meeste mensen zijn in staat om deze gevoelens in de juiste context te plaatsen. Controlerende en bezitterige mannen vinden het vaak echter zeer moeilijk om met dit soort gevoelens om te gaan. Hierdoor overwint de jaloezie het dus vaak. Vervolgens drukken ze zich uit door middel van kritisch, controlerend en zelfs agressief gedrag.

Controle over sociale netwerken en andere apparaten

Controlerende en bezitterige mannen hebben niet alleen de neiging om meerdere keren per dag te bellen of berichtjes te versturen, ze worden ook nog eens boos als hun partner niet meteen antwoordt.

Als dit soort dingen zich meteen aan het begin van je relatie voordoen, is het verstandig om er met je partner over te praten. Begrijpt hij het daarna nog steeds niet, dan raden we je aan om de relatie te beëindigen.

Als je echter een stabiele relatie hebt en je partner ineens dit soort gedrag begint te vertonen, dan raden we je aan om het bespreekbaar te maken of een deskundige te raadplegen.

Je moet weten dat je mobiele telefoon een zeer persoonlijk item is. Niemand zou eigenlijk je oproepen of berichten mogen controleren. Je hebt recht op privacy.

Contact hebben gedurende de dag is belangrijk. Wanneer je partner je echter de hele tijd door belt, kan dit een vorm van telefonische intimidatie zijn. Je partner doet dit om te weten waar je bent, met wie je bent, en wat je op elk moment van de dag doet.

Bezitterige man die zijn vriendin ondervraagt

Bezitterigheid

Leven met een controlerende of bezitterige man is praktisch onmogelijk. Dit soort mannen onderdrukt hun partner en verwachten dat zij zich aan hem onderwerpt.

Bovendien is hun bezitterigheid ten opzichte van hun partner zeer sterk. Dit betekent dat ze hun partner als hun eigendom beschouwen en voor haar willen bepalen zonder rekening te houden met wat zij wilt.

Dit kan leiden tot situaties van psychologisch misbruik. Het kan dan zelfs voor het slachtoffer moeilijk zijn om de realiteit objectief te bekijken. Er is dan sprake van zelfbedrog.

In dit soort gevallen is het belangrijk om het idee van ‘bij elkaar horen’ in de liefde, uit te schakelen. Bovendien moeten we het idee dat jaloezie getuigt van liefde, uit ons hoofd zien te wissen.

Liefde en bezitterigheid of behoefte aan controle gaan niet samen. Liefde heeft alles te maken met vrijheid, respect en vertrouwen. Het is daarom belangrijk om bepaalde grenzen vast te stellen in een relatie.

Het is belangrijk dat je partner van je houdt zoals je bent, maar vooral dat hij je waardeert en respecteert.

Ze eisen dat je je smaak en manier van zijn verandert

Over het algemeen overtuigen bezitterige en controlerende mannen hun partner om haar hobby’s, interesses en vriendschappen los te laten. Ze willen niet dat hun partner belangen heeft waar zij geen controle over hebben.

In extreme gevallen kunnen ze zelfs verbaal of fysiek gewelddadig worden. Ze willen dat de ander zich precies zo gedraagt als zij willen en dat ze alles doet wat zij van haar verwachten en verlangen. ​In dit soort situaties is het uitermate belangrijk dat de vrouw zo snel mogelijk professionele en juridische hulp inschakelt.

“Wanneer iemand vecht voor zijn waardigheid, voor gelijkheid en voor vrijheid, kijk hem dan in de ogen.”

-Bruce Springsteen-

Kortom, we moeten niet vergeten dat liefde, respect en de wens om je partner te laten groeien de belangrijkste dingen in een relatie zijn.   Wellicht ook interessant voor jou

Waarom is het zo moeilijk om uit gewelddadige situaties weg te komen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom is het zo moeilijk om uit gewelddadige situaties weg te komen?

In ons dagelijks leven is misbruik nog steeds een groot probleem. Waarom kunnen mensen uit deze gewelddadige situaties niet wegkomen?  • Romo, A. V. E., Romero, F. E. C., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e investigación en psicología19(1), 135-147.
  • Carhuaz, E. S. O., Ávila, M. A. L., & Vieira III, E. A. (2022). Experiencias de mujeres convivientes víctimas de violencia psicológica infringido por sus parejas. Puriq4, e183-e183.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.