Constipatie door stress: oorzaken en behandelingen

Weet je waarom stress constipatie veroorzaakt? Wat kun je doen om dit probleem te verhelpen? In dit artikel vertellen we het je.
Constipatie door stress: oorzaken en behandelingen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 24 oktober, 2022

De hersenen en de darmen hebben een intieme relatie via de darm-hersenas. De meesten van ons hebben minstens één keer in hun leven een onaangename ervaring gehad, waarbij negatieve emoties en stress ons spijsverteringsstelsel hebben aangetast waardoor constipatie door stress ontstond.

Overmatige stress (Engelse link) kan veranderingen in de motiliteit veroorzaken, waardoor de viscerale gevoeligheid en permeabiliteit toenemen. Het kan zelfs het regeneratievermogen van het maagdarmslijmvlies aantasten en schade toebrengen aan de microbiota.

Bovendien kan het de voorbode zijn van de ontwikkeling van verschillende spijsverteringsziekten. Bijvoorbeeld maagreflux, maagzweren en het prikkelbare darmsyndroom.

Een ander probleem dat door stress wordt veroorzaakt is constipatie. Het is zelfs een van de meest voorkomende darmklachten, vooral bij vrouwen en ouderen. Het probleem wordt verergerd door de huidige levensstijl, waarin stress en slechte voeding de hoofdrol spelen.

Overmatige stress kan constipatie versterken

De hersenen en de darmen zijn nauw met elkaar verbonden door vertakkingen van het zenuwstelsel. De miljoenen zenuwcellen die de darmen bekleden sturen informatie naar de hersenen over wat er aan de hand is met het microbioom en met de spijsvertering in het algemeen. Om deze reden staat de darm bekend als het tweede brein.

De signalen worden echter niet alleen van de darm naar de hersenen gestuurd. De hersenen sturen ook boodschappen naar de spijsvertering. Als we bijvoorbeeld aan eten denken, geeft onze maag verschillende stoffen af die de spijsvertering voorbereiden.

Als we onder grote stress staan, bereiden onze hersenen ons voor via de vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Het doet dit door cortisol en adrenaline af te geven, die rechtstreeks van invloed zijn op de activiteit van de darm en de spijsvertering. Deze hormonen veranderen de richting van de bloedstroom van de darm naar andere organen die nodig zijn om te overleven.

Onderzoek (Engelse link) beweert dat deze chemische veranderingen ervoor zorgen dat de spijsvertering vertraagt, waardoor constipatie ontstaat.

Stress kan constipatie ook verergeren, doordat het darmmicrobioom verandert, waardoor bacteriële onevenwichtigheden ontstaan. Als schadelijke bacteriën de overhand krijgen, kunnen ze darmontsteking veroorzaken, waardoor de spijsvertering vertraagt en constipatie ontstaat.

Ook spannen onze spieren zich aan als we gestrest zijn, ook die in de darmen. Deze helpen om voedsel door ons systeem te verplaatsen en de spijsvertering te versnellen en als ze niet ontspannen of samentrekken, doen ze hun werk niet goed.

Vrouw met buikpijn
De chemische veranderingen die in het lichaam optreden als gevolg van stress veroorzaken een vertraging van de spijsvertering die kan leiden tot constipatie.

Oorzaken van stress constipatie

Volgens een onderzoek (Engelse link) zijn er verschillende manieren waarop stress constipatie kan veroorzaken:

 • In stressvolle situaties geven de bijnieren van het lichaam adrenaline af. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de bloedstroom van de darmen omleidt naar vitale organen, zoals het hart, de longen en de hersenen. Daardoor vertraagt de stoelgang en kan constipatie optreden.
 • In stressvolle situaties geeft het lichaam meer corticotropine-releasing hormone (CRH) af in de darmen. Dit hormoon werkt in op de darmen waardoor ze vertragen en ontstoken raken. De darmen hebben verschillende soorten CRF-receptoren, waarvan sommige bepaalde processen versnellen en andere vertragen.
 • Stress verhoogt de doorlaatbaarheid van de darmen. Daardoor kunnen ontstekingsstoffen de darmen binnendringen, wat leidt tot een gevoel van buikvolheid. Het is een veel voorkomende klacht bij mensen die worstelen met constipatie.

Stress en constipatie kunnen ook kinderen treffen. In een studie (Engelse link) met schoolgaande kinderen vonden onderzoekers een verband tussen blootstelling aan stressvolle levensgebeurtenissen en constipatie. Ze ontdekten ook dat jongeren die stress hadden ervaren vaker last hadden van constipatie.

Welke maatregelen kunnen worden genomen tegen constipatie door stress?

Om deze aandoening te verlichten kunnen we ons meer hydrateren en het aandeel vezels in onze voeding verhogen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook, want lichamelijke activiteit stimuleert de darmbeweging, wat constipatie helpt verlichten.

Gezond eten is cruciaal

Constipatie veroorzaakt door stress kan op natuurlijke wijze verbeteren met een goed dieet. In feite zijn er, ongeacht het onderliggende gezondheidsprobleem, enkele voedingsaanbevelingen (Engelse link) die essentieel zijn voor de behandeling van constipatie.

 • Verminder de consumptie van rood vlees en worst.
 • Vermijd gefrituurd voedsel en vetten van lage kwaliteit.
 • Vervang geraffineerd meel en granen door volle granen.
 • Eet peulvruchten.
 • Verminder de hoeveelheid melk en zijn derivaten.
 • Neem fruit en gedroogd fruit op in het dieet.
 • Kies voor koudgeperste plantaardige oliën zoals kokosnoot, olijf, enz.
 • Consumeer fruit en groenten, zowel rauw als gekookt, bij elke maaltijd van de dag.

Sommige studies(Engelse link) suggereren dat voedingsvezels de frequentie van de ontlasting kunnen verhogen bij patiënten met constipatie. Het verbetert echter niet de consistentie van de ontlasting.

Vrouw gaat een salade eten
Een gezond dieet helpt constipatie te bestrijden.

Psychologische technieken om stress te verminderen

Een eenvoudige manier om constipatie door stress te verminderen is het verbeteren van de manier waarop we met onze emoties omgaan. In die zin is het nuttig om de volgende strategieën dagelijks toe te passen.

 • Zorg ervoor dat je schema je kwaliteitsvolle vrije tijd voor jezelf toestaat.
 • Identificeer de oorzaken van stress en leer ze te beheersen.
 • Beoefen mindfulness of yoga.
 • Beheers negatieve gedachten.
 • Luister naar muziek(Engelse link) die je mooi vindt.
 • Gebruik kunst als expressiemiddel.

Diafragmatische ademhaling kan ook helpen het stressniveau te verlagen. Om het uit te voeren:

“Ga in een comfortabele houding zitten, sluit je ogen en let op je ademhaling. Let op het ritme en de diepte ervan. Is hij diep of ondiep? Is hij snel of langzaam? Leg dan een hand op je buik en haal adem, voel hoe je maag zich opblaast en leegloopt bij elke in- en uitademing. Leg de andere hand op je borst en probeer die niet te bewegen als je ademt. Alleen die op je buik mag bewegen.

Adem langzaam in door je neus, zodat de hand op je buik de druk van het opkomen voelt. De hand op je borst moet stil blijven liggen. Houd je adem even in en adem langzaam uit door je mond, zodat je de hand op je buik naar beneden voelt gaan.”

Tenslotte kan constipatie door stress worden verlicht met een verandering van levensstijl en eetgewoonten. Dat gezegd hebbende, als het probleem terugkerend is, moet je een gezondheidsprofessional bezoeken. Die kan helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor zowel stress als constipatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bae, S. H. (2014). Diets for constipation. Pediatric gastroenterology, hepatology & nutrition17(4), 203-208.
 • Cara, M. L., López, P. T., Oliver, M. C., López, J. O., Rodríguez, A. C., Albero, J. S., & Medina, M. P. (2006). Constipation in the population over 50 years of age in Albacete province. Revista Española de Enfermedades Digestivas98(6), 449.
 • Chang, Y. M., El-Zaatari, M., & Kao, J. Y. (2014). Does stress induce bowel dysfunction?. Expert review of gastroenterology & hepatology8(6), 583-585.
 • Devanarayana, N. M., & Rajindrajith, S. (2010). Association between constipation and stressful life events in a cohort of Sri Lankan children and adolescents. Journal of Tropical Pediatrics56(3), 144-148.
 • Kaimal, G., Ray, K. y Muniz, J. (2016). Reduction of cortisol levels and participants’ responses following art making. Art therapy33(2), 74-80
 • Konturek, P. C., Brzozowski, T., & Konturek, S. J. (2011). Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol62(6), 591-9.
 • LaMarco, N. (2022, 27 de septiembre). Anxiety and constipation: can stress cause constipation. https://psychcentral.com/anxiety/can-anxiety-cause-constipation#stress-and-constipation
 • Madison, A., & Kiecolt-Glaser, J. K. (2019). Stress, depression, diet, and the gut microbiota: human–bacteria interactions at the core of psychoneuroimmunology and nutrition. Current opinion in behavioral sciences28, 105-110.
 • Miluk-Kolasa, B., Obminski, Z., Stupnicki, R., & Golec, L. (1994). Effects of music treatment on salivary cortisol in patients exposed to pre-surgical stress. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes102(02), 118-120.
 • Nall, R. (2019, 12 de noviembre). How is stress linked with constipation? Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326970
 • Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World journal of gastroenterology: WJG18(48), 7378.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.