Vijf citaten van Stanley Kubrick

Het lezen van enkele van de meest interessante citaten van Stanley Kubrick laat ons niet alleen toe in de geest van een genie te treden, het helpt ons ook de wereld waarin hij leefde, die van de tweede helft van de 20e eeuw, beter te begrijpen.
Vijf citaten van Stanley Kubrick
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 08 november, 2022

De citaten van Stanley Kubrick zijn een goed uitgangspunt voor het analyseren van de wereld die we achter ons hebben gelaten, de wereld waarin we leefden in de tweede helft van de 20e eeuw. Veel filmliefhebbers hebben genoten van zijn werk. In feite was hij een van de meest invloedrijke filmmakers gedurende zijn 50 jaar activiteit.

Stanley Kubrick was in alles een buitensporige regisseur, een perfectionist tot op de millimeter, in staat om de meest geduldige acteur of scenarioschrijver tot wanhoop te drijven. Hij had echter ook een onbetwistbaar talent en gaf geboorte aan enkele van de meest verontrustende en prachtige films in de geschiedenis van de zevende kunst.

Zonder twijfel liet Kubrick nooit iemand een onverschillig gevoel over aan zijn werk. Hij maakte versies van succesvolle romans, zoals The Shining, en unieke interpretaties van diverse historische conflicten met Spartacus, Paths of Glory, en Full Metal Jacket. En niet te vergeten zijn vermogen om de menselijke geest te ontleden. Een gegeven dat duidelijk naar voren kwam in A Clockwork Orange.

Het is inderdaad fascinerend om de mens te analyseren door de ogen en gedachten van een unieke en unieke man als Stanley Kubrick. Hij stierf in 1999, zes dagen na de laatste cut van zijn laatste film, Eyes Wide Shut.

De beste citaten van Stanley Kubrick

Laten we enkele van de beste citaten van Stanley Kubrick ontdekken. Ze zullen ons helpen deze unieke filmregisseur te begrijpen. De man die met zijn prachtige filmbewerkingen het slechtste van de menselijke ziel wist weer te geven.

Onderwijs

“Ik denk dat de grote fout op scholen is dat ze proberen kinderen les te geven met behulp van angst als motivatie.”

Kubrick had het gevoel dat scholen angst gebruikten als motivatiemethode. De angst voor straf, voor achterstand, voor minder slim zijn dan andere kinderen. Maar hij was er ook duidelijk over dat deze methode niet werkte. Om het talent van een persoon eruit te halen, moeten ze aangemoedigd en begrepen worden. Niet bang en geïntimideerd.

Dit citaat van Kubrick is nogal merkwaardig. Vooral als we bedenken dat, volgens veel bibliografieën en interviews, zijn obsessieve perfectionisme veel van zijn filmwerk sterk bemoeilijkte. Sommige acteurs of scenarioschrijvers, zoals Harvey Keitel en Frederic Raphael, spraken trouwens niet al te vriendelijk over hem.

Kennis en communicatie

“Als je briljant genoeg over een onderwerp kunt spreken, wek je de indruk dat je het beheerst.”

Hier beweerde Kubrick dat als je briljant over een onderwerp spreekt, het lijkt alsof je er goed in bent. Maar betekent dit dat je het echt onder de knie hebt, of geef je alleen maar de indruk dat je dat hebt?

Misschien deed Kubrick, als de goede filmregisseur die hij was, deze uitspraak omdat film kan fungeren als een inleiding tot een onderwerp. Het briljante van een film kan er inderdaad voor zorgen dat de kijker uiteindelijk de aftiteling leest met het gevoel dat hij een expert is geworden over een bepaald onderwerp. Uiteraard is hij dat in werkelijkheid natuurlijk niet.

Het wereldbeeld in het heelal

“De vernietiging van deze planeet zou op kosmische schaal geen zin hebben.”

Kubrick was zich ervan bewust hoe klein onze planeet is op kosmische schaal. Het is als een vlekje zand in een immense woestijn.

Maar wilde hij nog iets anders zeggen? Misschien kunnen we dit citaat interpreteren in de context dat het niet zo’n slecht idee zou zijn om wat ons overkomt te bagatelliseren. Dit omdat het niet altijd zo belangrijk is als we vaak willen geloven.

Melkweg

Citaten en fouten van Stanley Kubrick

“Ik geef niet graag interviews. Er is altijd het gevaar dat je verkeerd geciteerd wordt of, erger nog, dat ze precies citeren wat je gezegd hebt.”

Iedereen maakt fouten. Daarom was Kubrick geen fan van interviews en probeerde hij zijn openbare leven zoveel mogelijk te beperken. In feite werd hij in latere jaren een soort kluizenaar, die alleen zijn huis verliet om te filmen.

Kubrick was net zo bang dat hij verkeerd geciteerd zou worden als dat hij iets zou zeggen waar hij later spijt van zou krijgen.

Dromen komen uit

“Als het geschreven of gedacht kan worden, kan het gefilmd worden.”

Als het bedacht kan worden, kan het gedaan worden. Kubrick stond ongetwijfeld bekend om zijn uitstekende bewerkingen. Inderdaad waren bijna al zijn films gebaseerd op boeken.

Enkele goede voorbeelden waren The Shining, van Stephen King, Barry Lyndon, gebaseerd op The Luck of Barry Lyndon van William M. Thackeray, en Full Metal Jacket, gebaseerd op The Short-Timers van Gustav Hasford, onder andere.

We hopen dat je deze citaten van Stanley Kubrick inspirerend vindt. We zijn zeker blij dat we over zijn filosofie en manier van leven hebben kunnen praten. Er kan weinig twijfel over bestaan dat Kubrick de meest methodische, getalenteerde en perfectionistische regisseur was die ooit filmde in de geschiedenis van de cinema. Wellicht ook interessant voor jou

Ken je deze elf filosofische films?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ken je deze elf filosofische films?

De cinema behandelt alledaagse onderwerpen, maar ook takken van kennis. Deze filosofische films zullen je zeker aan het denken zetten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castle, A., (2011). Los Archivos de Stanley Kubrick. Colonia. Taschen Books.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.