7 geniale citaten van George Bernard Shaw

7 geniale citaten van George Bernard Shaw

Laatste update: 25 februari, 2019

Deze citaten van George Bernard Shaw zijn literaire voetstappen van een geweldige Ierse schrijver en toneelschrijver. Hij leefde van 1856 tot 1950. Shaw begreep de geest van de moderne wereld zoals maar weinigen deden.

George Bernard Shaw was ook recensent. In opdracht van belangrijke kranten in het Verenigd Koninkrijk schreef hij recensies over kunst. In die tijd viel hij op als één van de meest gedreven waarnemers van de cultuur.

“Een man die verstand bezit en dit weet, kan altijd tien man verslaan die het niet hebben en het niet weten.”

-George Bernard Shaw-

Deze belangrijke figuur werd vooral beroemd dankzij zijn toneelstukken. Net als Oscar Wilde blonk hij immers uit wegens zijn interessante ironie en zijn verfijnd gevoel voor humor. De citaten van George Bernard Shaw zijn waarachtige stukken wijsheid. We geven je hier de zeven beste.

Citaten van George Bernard Shaw over het leven

Het leven is één van de thema’s dat steeds terugkeert in de citaten van George Bernard Shaw. De volgende uitspraak vat bijvoorbeeld zijn ideeën samen over onze lotsbestemming, verantwoordelijkheid en de zin van het leven.

“Het leven gaat niet over jezelf vinden. Leven is jezelf scheppen.”

Het leven ten volle leven

In nog een ander citaat deed hij bovendien een plechtige uitspraak:

“De meest mensen gaan naar hun graf met hun muziek binnenin zich.”

Shaw wil ons eraan herinneren dat we slechts tijdelijk in deze wereld vertoeven. We moeten dus niets meenemen in ons graf.

Wil jij iets niet doen? Laat dan toe dat anderen het wel doen

Dit is één van de interessantste citaten van George Bernard Shaw:

“Mensen die zeggen dat het niet kan gedaan worden, zouden de mensen niet mogen onderbreken die het wel doen.”

Deze uitspraak waarschuwt ons dat we uit de buurt moeten blijven van “droombrekers.” Vaak jagen die op mensen die durven ambities hebben en proberen om hun dromen waar te maken. Het betekent met andere woorden dat als je niets doet om te verwezenlijken wat jij wil, dan moet je toch minstens respect tonen voor de mensen die dit wel doen.

Hoe we ouder worden

Ouder worden is één van die onvermijdelijke feiten. Of we het nu leuk vinden of niet, het is een proces dat iedereen moet doormaken. We zijn echter niet altijd klaar om de confrontatie met die werkelijkheid aan te gaan.

In verband met dit onderwerp herinnert één van de citaten van George Bernard Shaw ons wat ouderdom eigenlijk vertegenwoordigt:

“We houden niet op met spelen omdat we oud worden; we worden oud omdat we ophouden met spelen.”

Als je dus blijft spelen, zal je eeuwig jong blijven.

Handelen in plaats van reageren

Alle citaten van George Bernard Shaw zijn gevat en diepgaand. Enkele van zijn uitspraken zijn echter oprecht overweldigend. Dit is één van die citaten:

“Zodra we beslissen te handelen in plaats van te reageren, zijn de mogelijkheden talrijk.”

Op een gracieuze en elegante manier zegt dit citaat ons gewoon dat we de onderwerpen en niet de voorwerpen van het leven zijn. Het onderwerp neemt beslissingen en schept zijn eigen werkelijkheid. Voorwerpen handelen alleen maar door te reageren op gebeurtenissen die anderen creëren.

Handelen in plaats van reageren

Angst, een hindernis

Angst is één van die monsters die ons vastgrijpen. Als we niet terugvechten, laat het ons nooit meer los. Er zijn inderdaad vele redenen om bang te zijn. Toch zijn er ook redenen om die angsten te confronteren en terug te slaan.

Eén van de citaten van George Bernard Shaw herinnert ons hieraan:

“In deze wereld bestaat er altijd gevaar voor de mensen die er bang voor zijn.”

Wat betekent dit? Als we het gevecht met angst niet aangaan, dan zal het zichzelf verder voeden. We zullen de wereld dan als een gevaarlijke plek zien.

De twee tragedies in het leven

Soms denken we dat niet krijgen wat we willen, de grote tragedie van het leven is. Er zijn echter vele situaties waarin we ontdekken dat dit niet altijd het geval is. Onze verlangens zijn immers niet altijd redelijk. Bovendien maakt het bereiken van die wensen ons niet altijd gelukkig.

Dat vinden we ook in één van de uitspraken van George Bernard Shaw:

“In het leven zijn er twee tragedies. De ene tragedie is je hartenwens verliezen. De andere tragedie is het verwerven.”

Wanneer we verwezenlijken wat we willen, worden we vaak geconfronteerd met die grote leegte die niets kan vullen.

George Bernard Shaw was ongetwijfeld één van de interessantste schrijvers uit de moderne geschiedenis. Al zijn citaten helpen ons om over het leven en de wereld na te denken. Zijn scherpe geest geeft het beste van het universele denken weer. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.