Broodkruimelen: de nieuwste manier om iemand te dumpen

Broodkruimelen: de nieuwste manier om iemand te dumpen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

William Shakespeare, één van de grootste schrijvers in de geschiedenis, zei dat de wonden die je niet kan zien, de diepste zijn. Dat is precies de soort wond die voortvloeit uit een nieuwe trend. Want deze trend dreigt helaas een ongeëvenaarde grote populariteit te verwerven. We hebben het hier over de praktijk die de term broodkruimelen gekregen heeft.

We zijn menselijke wezens. En soms creëren we manieren die echt verschrikkelijk zijn, om met dingen om te gaan. Of we hebben er minstens niet erg goed over nagedacht. Want het ligt in onze aard om gevoelens te hebben.

Nog niet zo lang geleden is een nieuwe manier om een relatie te verbreken populair geworden. Het werd ghosting genoemd. Na enkele afspraken dump je iemand. Gewoonlijk doe je dit door de ander te negeren en volledig uit hun leven te verdwijnen. Maar nu lijkt dit vervangen te worden door broodkruimelen. Maar wat wordt hiermee bedoeld?

“Vriendschap geven aan iemand die liefde vraagt, is net als brood geven aan iemand die sterft van de dorst.”

-Ovidius-

Wat bedoelt men met broodkruimelen?

De term is vooral populair op de sociale media. Het woord heeft dus duidelijk iets te maken met broodkruimels achterlaten. Maar wat betekent het in een relatie? Wel, deze trend bestaat eruit dat je kleine signalen stuurt naar de betrokken persoon. De enige reden om dit te doen, is dat je jezelf ervan wil verzekeren dat ze er nog zijn. Je houdt de ander dus aan het lijntje.

Broodkruimelen

Zoals we al zeiden, is deze ‘techniek’, of hoe we het ook kunnen noemen, voornamelijk op de sociale media begonnen en gegroeid. Maar het lijkt zich nu verder te ontwikkelen. Want nu bestaan er relaties waarin twee mensen op fysiek vlak daten. Er kan ook sprake zijn van vriendschap… Maar nooit wordt het iets officieels.

Wat ze dus eigenlijk doen, is, zoals de naam doet vermoeden, “broodkruimels” achterlaten. Op die manier geven ze de andere persoon hoop. Maar diep vanbinnen weten ze dat de relatie tot niets leidt. Want ze zijn er totaal niet klaar voor om hun hart aan de andere persoon te geven.

Uiteraard zal dit de ontvanger echt kwetsen. Uiteindelijk zullen die zich enorm gefrustreerd voelen. Want ze hebben alles geprobeerd en toch zijn ze er niet in geslaagd de relatie te laten werken.

Volgens deskundigen, zoals de psycholoog Encarna Muñoz, kan broodkruimelen tot angstgevoelens en pijn leiden bij de mensen die er het slachtoffer van zijn. Want ze ontvangen bedrieglijke boodschappen. Ze hebben dus altijd het gevoel dat ze alles verkeerd doen, zonder te weten waarom.

Hoe weet jij of je het slachtoffer van broodkruimelen bent?

Het feit is dat dit een vorm van manipulatie is. Daarom is het belangrijk dat je weet of jij er het slachtoffer van bent. Want op die manier kan je het zo vlug mogelijk stoppen. Je moet op de volgende dingen letten.

  • Je partner is niet echt duidelijk. Wanneer je voorstelt om iets samen te doen, geven ze je meestal dubbelzinnige antwoorden, als “we zullen zien,” of “misschien.” Uiteindelijk gebeurt er niets.
  • Nu en dan geven ze een ‘teken van leven’. Weken kunnen voorbijgaan zonder dat je iets van hen hoort. Ze laten de deur altijd op een kier. Maar ze gaan nooit vaker communiceren.
  • Meestal vinden ze virtuele wisselwerkingen leuk en vermijden ze fysieke relaties. Maar dit is niet altijd het geval. Ze kunnen ook een soort ‘eb en vloed’ creëren. Het is hun manier van flirten want zo houden ze je interesse vast. Maar ze zullen het nooit een stap verder laten gaan.
  • Ze zijn onberekenbaar en gedragen zich onsamenhangend. Bovendien kunnen ze jou het gevoel geven dat je verbazingwekkend bent. Maar als je wat dichterbij kijkt, dan zie je de gaten in hun gedrag. Ze zijn er ook experts in om jou te laten denken dat die onlogische dingen jouw probleem zijn.
  • Het is ook nooit het juiste moment om over gevoelens te praten. Ze willen duidelijk niet in hun kaarten laten kijken. Het maakt dus niet uit hoe intiem je wil zijn. Het zal nooit het juiste moment zijn. Want ze zullen uitvluchten zoeken, aangezien zij niet willen dat de relatie verder gaat.
Broodkruimelen

Wat kan je doen als je het slachtoffer van broodkruimelen bent?

Het is niet altijd gemakkelijk om te erkennen dat je het slachtoffer bent van dit soort gedrag. Maar als je merkt dat er iets niet klopt, onthoud dan enkele tips.

  • Analyseer de situatie op een objectieve manier. Want mensen die de techniek van het broodkruimelen gebruiken, proberen de andere persoon een schuldgevoel te geven. Want meestal zijn dit onzekere personen. Maar je moet de situatie op een zo objectief mogelijke manier analyseren. Vind je het normaal dat je slechts om de zoveel weken iets van je vriend hoort?
  • Wil je echt een relatie waarbij je je steeds schuldig voelt telkens als er iets misloopt? Denk je dat het normaal is dat er zo weinig of geen vertrouwelijkheid in de relatie is, zelfs als jullie al een tijdje samen zijn?
  • Stel grenzen. Het maakt niet uit hoe erg ze proberen om intimiteit te vermijden. Wees duidelijk en stel grenzen. Willen ze nog steeds niets doen, dan weet je dat je geen gezonde relatie hebt.

Nu weet je dus iets meer over dit nieuwe type relatie. Als iets dergelijks jou overkomt, dan moet je er misschien snel een eind aan maken. Of zij zullen het voor jou doen. Probeer zo vlug mogelijk uit deze situatie weg te raken. Want je loopt het gevaar gekwetst te worden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.