Blijven doorgaan maakt deel uit van de grootheid van de menselijke geest

Blijven doorgaan maakt deel uit van de grootheid van de menselijke geest

Laatste update: 04 mei, 2018

Steeds blijven doorgaan is geen keuze. Het is een plicht. We hebben het allemaal al ervaren. In het leven zijn we allemaal al eens op een cruciaal moment blijven steken. En wanneer dit gebeurt, wordt ons volledige universum vervormd. We staan voor gek en vallen uit de toon, gestrand in een vreemde, verstikkende dimensie. En we weten allemaal heel goed dat alles wat niet beweegt of aan iets blijft vast hangen, uiteindelijk vergaat. Het is net als stilstaand water. Alles begint mis te lopen.

“Het geheim van blijven doorgaan is beginnen”

-Mark Twain-

 Share

We maken allemaal moeilijke en ongunstige tijden mee. Maar op die momenten is er een deel van onze hersenen dat ons aanmoedigt om te blijven doorgaan. Het is de stem van de de logica. Bovendien komt het overeen met wat de mensen die van ons houden ons zeggen. Want zij maken zich zorgen over ons. Ze proberen ons te steunen met opbeurende woorden. Maar een ander deel van onze hersenen biedt weerstand tegen verandering. Het is ook volledig gehecht aan de pijnlijke gebeurtenissen die ons van onze rust beroofd hebben. Dit hersendeel probeert ook hoe het ons gevoel van veiligheid waarvan we nog niet zo lang geleden genoten weg te nemen.

Loslaten

Iets of iemand loslaten, dingen opgeven die onze identiteit bepaalden, zoals een baan of een vriendschap, zorgt ervoor dat onze volledige wezen in een alarmtoestand komt. Daarop volgt dan een ingewikkelde situatie. Het is een situatie die we op een geschikte, nauwkeurige en wijze manier moeten aanpakken.

We willen zo ver mogelijk weg van al die negatieve emoties die zich opstapelen en ons in hun greep houden. En toch is het eigenlijk erg heilzaam om de confrontatie met die emotionele knoop aan te gaan. Want het zal je helpen om het te begrijpen en te ontrafelen. Er is immers sprake van een ingewikkelde reeks omstandigheden die, als we ze onder controle krijgen en ontcijferen, ons de drijfveer geven om te blijven doorgaan.

Blijven doorgaan

Soms onderschatten we het wonderlijke weerstandsvermogen en de zelfverbetering die ieder van ons in zichzelf bezit, recht in ons hart. Het is inderdaad een onverwoestbare ruwe diamant die onze wegen kan verlichten. Om dit idee verder te verduidelijken vinden we het de moeite waard om een klein verhaaltje te vertellen. Het zal ons ongetwijfeld laten nadenken. We zullen ook tot meer dan één conclusie komen.

De geschiedenis van een bericht, verloren gegaan in een oude boekenwinkel

We hebben allemaal de beroemde poster al gezien met de zin “Keep Calm and Carry On”. Rustig blijven en verder gaan is waarschijnlijk één van de best verkopende boodschappen in het gebied van persoonlijke groei. Maar de oorsprong van deze boodschap is eigenlijk nogal vreemd. Om dit te ontdekken moeten we naar de Tweede Wereldoorlog reizen en naar Londen in 1940.

De regering wist dat de situatie in het Verenigd Koninkrijk niet ingewikkelder kon zijn. De oorlog was op zijn slechtste punt gekomen. De bommen van het Duitse leger troffen regelmatig de grote steden. Ze hadden een verdedigingsmiddel nodig. Dat gold niet alleen voor de militaire kant van de zaak. Ze moesten ook het moreel van de bevolking opkrikken. Want zij moesten opnieuw die typisch Britse onverstoorbaarheid voelen. Zo zouden ze de moed in dergelijke verschrikkelijke omstandigheden niet laten zakken.

De reden was dus dat de regering de mensen wou aanmoedigen om te blijven doorgaan. Daarom ontwierpen ze posters die op straat opgehangen werden. Ze kregen verschillende voorstellen zoals “Jouw moed, jouw opgewektheid, jouw vastberadenheid zal ons de overwinning brengen” en “Blijf rustig en ga door”. De regering koos de laatste zin. Die zin werd de verwoording van wat de Britten nodig hadden. Meer dan twee miljoen kopieën werden gedrukt. Een groot percentage van het budget heeft men voor dit project gebruikt.

Blijven doorgaan

Kracht halen uit tegenslag

Nu is de vraag of die opvallende en goedbedoelde posters geholpen hebben? Het antwoord is eenvoudig. De posters waren niet eens nodig. Men heeft de posters nooit in de straten verspreid. Winston Churchill besloot dat ze niet geschikt waren. Hij vond dat de Britten geen betuttelende boodschappen nodig hadden. De mensen wisten reeds heel goed dat blijven doorgaan de enige mogelijke keuze was. Vechten en vertrouwen. Menselijke wezen bezitten al hun eigen mechanisme om kracht uit tegenslag te halen en weerstand te bieden. Blijven doorgaan is een aangeboren deel van ons.

Deze berichten in de straten aanbrengen was niet meer dan een grap. Om die reden heeft de regering het grootste deel ervan verborgen en vernietigd. Ze wilden niet dat iemand ontdekte dat ze een aanzienlijke som geld in iets geïnvesteerd hadden dat eenvoudigweg niet nodig was.

Pas in 2000 heeft men per toeval enkele van deze posters in een oude boekenwinkel gevonden. De vondst was zeer verrassend. Het duurde dan ook niet lang voordat een uitspraak die meerdere tientallen jaren eerder ontworpen was, ingang vond en ongelooflijk populair werd.

“Succes is van mislukking naar mislukking gaan zonder je enthousiasme te verliezen”

-Winston Churchill-

 Share

We weten eigenlijk wel dat menselijke wezens diep van binnen gemaakt zijn van een onverwoestbaar materiaal. We weten dat het in onze genen zit om weerstand te bieden en vol te houden. Maar wat kunnen we doen wanneer we ons enthousiasme kwijtgeraakt zijn? Hoe kunnen we reageren wanneer onze handen gebonden zijn? Wat kunnen we doen wanneer ons hart kil is en onze geest overheerst wordt door negatieve gedachten?

Blijven doorgaan

Sleutels om te blijven doorgaan zonder de moed te verliezen

  • Voel je emoties. We hebben hier in het begin al op gewezen. We moeten in staat zijn om ons emotionele doolhof te begrijpen. Het is nodig dat we ons bewust zijn van negatieve emoties. We moeten ze ons eigen maken en kanaliseren zodat ze beetje bij beetje hun intensiteit verliezen.
  • Wat verdien je? Denk hierover na. Ga dieper in op die vraag. Maak een lijst van wat je verdient. Je verdient het om gelukkig te zijn, een nieuwe kans te krijgen en meer vrijheid te hebben. Bovendien verdien je het dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Je verdient te houden van en bemind te worden, succes te bereiken en opnieuw hoop te hebben.
  • Zie hoe je voeten de grond raken. Het lijkt misschien dwaas. Maar iets zo eenvoudig als voelen dat onze voeten de grond raken, geeft ons een gevoel van zekerheid en beweeglijkheid. We zijn niet vastgeplakt aan de grond. We bezitten daarentegen het vermogen om vooruit te gaan en te handelen.
  • Beoefen middenrifademhaling en meditatie. Het is fundamenteel dat we in verbinding komen met onszelf en met alles dat ons omringt. Deze activiteiten helpen ons om te focussen, emoties te sturen, onze geest te verhelderen en bewuster te worden van andere perspectieven.
  • Verzamel een groep van veerkrachtige mensen om je heen. Bij je vrienden en in je familie zijn er mensen die verschrikkelijke tijden meegemaakt hebben. Ze hebben ongetwijfeld moeten vechten om eruit te raken. Van hen kan je leren.
  • Creëer een mantra. Ontwerp een zin die je in je dagelijks leven gebruikt als aanmoediging en motivatie. Dit zijn enkele voorbeelden: “Ik verdien”, “Ik ben dapper”, “Wonderbare dingen wachten op mij, ik ben klaar om ervoor te gaan”.

Tenslotte is er de belangrijkste stap: grijp het beslissende moment. Doorgaan is met vertrouwen de sprong wagen, met vertrouwen in onszelf en in onze eigen middelen. Dit is iets dat we allemaal kunnen doen om een werkelijkheid te bereiken die meer vervuld is en meer voldoening geeft. Het is die werkelijkheid die we verdienen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.