Ben jij gevoelig voor de dictatuur van likes?

Ben jij gevoelig voor de dictatuur van likes?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

De sociale media zijn er en zullen er altijd blijven. Deze nieuwe communicatievorm heeft een totale revolutie teweeggebracht in de manier waarop we de wereld begrijpen. Ze hebben aanzienlijke voordelen. Toch gaan ze voor sommige mensen gepaard met een hoge kostprijs. De reden is dat sommigen van ons gevoelig zijn voor de druk van de dictatuur van likes.

Tegenwoordig zijn we geobsedeerd met wat anderen over ons denken. Met de opleving van sociale netwerken als Instagram en Facebook hebben we het gevoel dat niemand van ons houdt of ons waardeert als we geen honderden volgers hebben. Deze situatie veroorzaakt bij een groot deel van de bevolking een enorme emotionele onrust.

Dit probleem is nooit relevanter geweest. In dit artikel zullen we de negatieve effecten bespreken van deze dictatuur van ‘likes’. We moeten echter eerst begrijpen waarom sociale media in staat zijn om zo’n intense verslaving te veroorzaken.

Waarom zijn sociale media zo verslavend?

Menselijke wezens zijn volstrekt sociale dieren. Eén van onze basisinstincten is om goedkeuring te zoeken van de mensen om ons heen.

Volgens de evolutionaire psychologie hadden onze voorouders voor hun overleving nodig om deel uit te maken van een groep. Het gevolg was dat de mensen die geen aandacht schonken aan het effect dat ze op anderen hadden, stierven zonder nakomelingen na te laten.

Waarom zijn sociale media zo verslavend

Het resultaat is dat de mensen die vandaag bestaan, afstammen van de socialere leden van die vroege groepen mensen. Onze voorouders waren degenen die zich altijd bewust waren van wat anderen over hen dachten.

Als gevolg daarvan hebben we het instinct overgeërfd om te proberen anderen te behagen. In het verleden betekende dat een goede relatie hebben met onze buren of met onze naaste vrienden. Tegenwoordig hebben de sociale media dit model volledig veranderd.

Vandaag de dag is er sprake van een wedstrijd om te zien wie de populairste persoon op Facebook of Instagram is. Deze platformen zorgen voor het ontstaan van de dictatuur van likes.

We zijn geobsedeerd en willen er beter uitzien dan alle anderen. We vergelijken onszelf voortdurend met andere mensen. Bovendien voelen we ons verschrikkelijk als het leven van andere mensen aantrekkelijker lijkt dan ons eigen leven.

Sommige studies tonen aan dat een aanzienlijke deel van de jongvolwassenen verslaafd zijn aan sociale netwerken. Dit is deels een gevolg van het feit dat een ‘like’ krijgen voor een foto, dezelfde beloningsmechanismen in de hersenen activeren als wanneer je iemand zoent die je leuk vindt of een complimentje krijgt van een andere persoon.

De dictatuur van likes heeft nieuwe stoornissen laten ontstaan

Virtuele aandacht en werkelijke aandacht zijn heel gelijksoortig. Wegens dit feit zijn je hersenen niet altijd in staat om tussen de twee het onderscheid te maken. Het voornaamste probleem met een verslaving aan virtuele waardering is echter dat iedereen er aantrekkelijker uitziet dan jij.

Dankzij het internet kunnen we de opmerkelijkste mensen ter wereld zien. Ze kunnen ook de aantrekkelijkste, de interessantste, de populairste mensen, enzovoort zijn. Als iemand op het internet roem verwerft, dan komt dat omdat ze op één of andere manier uitzonderlijk zijn.

Het probleem is dat we ons eigen Instagram- of Facebookprofiel vergelijken met het profiel van iemand die ver de middelmaat overstijgt. In vergelijking lijkt ons leven dan grijs en saai. We krijgen ook het idee dat we om de andere dag ongelooflijke ervaringen moeten meemaken alleen maar om te kunnen bijblijven.

Dat gevoel, die angst is de oorsprong van zovele verslavingen en problemen. Vele mensen lijden bijvoorbeeld aan het bekende FOMO (fear of missing out, de angst iets te missen). Deze cognitieve vervorming leidt ertoe dat we denken dat het leven van iedereen interessanter is dan ons leven.

Anderen zijn geobsedeerd om de wereld te laten zien dat zij de beste zijn. Het resultaat is dat ze altijd proberen om foto’s te posten van hun laatste uitstap, van een fantastisch feest met vrienden of van een ongelooflijke nieuwe hobby. Ze maken zich zo’n zorgen over het posten dat ze zelfs niet in staat zijn om te genieten van wat ze doen.

De dictatuur van likes schept nieuwe stoornissen

Hoe kan je dit probleem overwinnen?

Helaas hebben tegenwoordig vele mensen te maken met de onderdrukking door de dictatuur van likes. We kunnen deze schadelijke tendens echter omkeren. Als je jezelf wilt bevrijden van de ketenen van een verslaving aan sociale media, dan moet je deze stappen volgen:

  • Aanvaard dat het leven van andere mensen niet echt is zoals ze zich op sociale media laten zien. Iedereen probeert immers op het internet zijn beste zelf te tonen. Het grootste deel van de tijd doen mensen eigenlijk slechts dagelijkse, gewone dingen.
  • Koppel jezelf los van sociale media. Als je te veel tijd besteedt aan het scrollen door Instagram, dan kan dit jouw verslaving immers erger maken. Om de effecten te bestrijden moet je dus elke dag wat toestelloze tijd vrijmaken.
  • Ga op zoek naar bronnen van innerlijke waardering. We richten ons vaak tot andere mensen. Zij moeten ons dan zeggen hoe geweldig we zijn omdat we ons niet goed voelen over onszelf. Je eigenwaarde verbeteren kan je helpen om niet vatbaar te zijn voor de dictatuur van likes.

De weg naar de vrijheid los van de sociale media is lang en uitdagend. Toch is je zelfvertrouwen terugkrijgen één van de beste dingen die je voor jezelf kan doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.