Ben jij verslaafd aan sociale media-filters?
Sociale media-filters zijn ons langzaam binnengeslopen. Nu staan ze op ieders telefoon en het lijkt erop dat mensen niet zonder kunnen. Is het misschien tijd om afscheid van ze te nemen?
Ze begonnen als iets leuks. Je nam een selfie en voegde wat ezelsoren of snorharen toe aan je foto’s. Je kunt je foto’s ook versieren met hartjes of bloemen.
Maar beetje bij beetje zijn filters voor sociale media een soort virtuele make-up geworden. Je kunt zelfs je rimpels, je sproeten, de donkere kringen onder je ogen of de plek op je kin verbergen waarvan je niet wilt dat anderen ze zien.
Zelfs je gelaatstrekken kun je veranderen. Je kunt bijvoorbeeld je ogen groter maken, je kin meer uitgesproken of zelfs je wangen veranderen.
Ze hebben een negatieve invloed op je zelfrespect
Voor veel mensen is het leuke element van sociale media-filters op de achtergrond gelaten. In feite is virtuele make-up een noodzaak geworden. Sommige mensen voelen zich extreem ongemakkelijk als er een foto van hen zonder filters verschijnt.
Deze virtuele touch-ups versterken het volledig fictieve beeld van ideale schoonheid dat sociale netwerken genereren. Om deze reden zorgt het verschil tussen het spiegelbeeld van een persoon en het spiegelbeeld dat door een filter wordt gezien, ervoor dat ze zich ongemakkelijk en onzeker voelen. In feite veroorzaakt het echt emotioneel lijden.
In de meest ernstige gevallen lijden mensen aan lichaamsdysmorfie. Dit is een psychische stoornis waarbij iemand zich onophoudelijk zorgen maakt over hun waargenomen onvolkomenheden in het lichaam. Anderen merken ze echter nauwelijks op.
Ze zijn over de schreef gegaan
Filters van sociale media hebben niet alleen het gevoel van eigenwaarde van mensen negatief beïnvloed en hebben ervoor gezorgd dat ze psychische stoornissen hebben ontwikkeld.
Ze zijn de grens overgestoken naar een ander gebied: cosmetische chirurgie. Sommige mensen die cosmetische ingrepen ondergaan, doen dat inderdaad om meer op hun gefilterde selfies te lijken.
Steeds meer jonge mensen besluiten plastische chirurgie te ondergaan omdat ze denken dat ze zich zelfverzekerder zullen voelen en alle dingen kunnen doen die ze nu niet kunnen.
Ze denken dat het veranderen van hun uiterlijk een magische oplossing zal zijn voor al hun onzekerheden en gerelateerde problemen. Echt zelfvertrouwen wordt echter niet gemeten in centimeters of kilo’s, noch door de rimpels of vlekken op je huid.
Het gevoel hebben dat je niet zonder ze kunt leven
Denken dat je niet goed genoeg bent omdat je niet aan je voorgeschreven schoonheidsnormen voldoet, is psychologisch gezien buitengewoon gevaarlijk. Er kan zelfs iets mis met je zijn als je een filter, make-up of een fysieke verandering in je uiterlijk nodig hebt om je gelukkig te voelen.
Om deze reden is het tijd om professionele hulp te zoeken als je denkt dat je echt niet kunt leven zonder sociale media-filters.
Naar therapie gaan zal je lichaamsbeeld niet veranderen. Het zal echter de manier waarop je jezelf en je fysieke verschijning waarneemt veranderen. Een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan je helpen begrijpen wat er met je gebeurt en waarom je je voelt zoals je je voelt. Bovendien helpen ze je een gezonde relatie met jezelf op te bouwen.
Veranderingen maken
Naast persoonlijke wijzigingen, moet je nagaan hoe je sociale media gebruikt. Je moet je realiseren dat het constant gebruiken van filters niet alleen je eigen gevoel van eigenwaarde schaadt, maar ook de mensen die je zien.
Influencers en publieke figuren zijn geïdealiseerde modellen waar mensen naar kijken. Daarom kan iets eenvoudigs van hun kant als het plaatsen van hun foto’s zonder ze te retoucheren helpen de onrealistische opvattingen die velen over hen hebben te normaliseren.
Bovendien zouden regeringen moeten overwegen wetten in te voeren die op dit probleem ingaan. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het bevorderen van de geestelijke gezondheid.
Door wetgeving en reclamepraktijken met betrekking tot sociale media-filters te herzien en de geestelijke gezondheidszorg te versterken, kunnen we het welzijn van mensen echt verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Challco Huaytalla, K. P., Rodríguez Vega, S., & Jaimes Soncco, J. (2016). Riesgo de adicción a redes sociales, autoestima y autocontrol en estudiantes de secundaria. Revista Científica De Ciencias De La Salud, 9(1), 9-15. https://doi.org/10.17162/rccs.v9i1.542