Ben je nog weleens in staat om jezelf te verrassen?

Ben je nog weleens in staat om jezelf te verrassen?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Naarmate de jaren voorbij gaan kan ons leven steeds eentoniger en saaier worden. Elke week hetzelfde werkschema, altijd weer dezelfde besteding van onze vrije tijd, steeds dezelfde manieren om het weekend door te brengen… Als deze eentonigheid eenmaal ons leven is binnengekropen, komen we er maar moeilijk weer vanaf. Ben jij nog in staat om jezelf te verrassen?

Het toevoegen van opwinding, plezier en verrassing aan je dagelijks leven biedt grote voordelen voor je mentale en emotionele gezondheid. Het is echter lang niet altijd makkelijk om jezelf te verrassen. Wij geven je een paar ideeën hoe je hier toch in kunt slagen!

Jezelf verrassen: een mix van onbewustheid en passiviteit

Sommige mensen voelen zich vaak overweldigd door hun gevoelens. Hun gebrek aan perspectief genereert humeurigheid, depressie of pessimisme. Tegelijkertijd bestaan er echter ook mensen die zich wel bewust zijn van hun emoties maar ze niet actief accepteren. Ze handhaven altijd een afstandelijke en gemakzuchtige houding.

Tussen deze twee soorten mensen in heb je mensen die in staat zijn om zichzelf te verrassen. Deze mensen baseren hun leven op het accepteren, het bewust zijn van en het beheersen van hun gevoelens. Hun gevoelsleven is rijker en ze voelen zich meer autonoom en zeker van zichzelf.

Vrouw springt gat in de lucht van blijdschap

Uit je comfortzone stappen: de beste manier om jezelf te verrassen

Als je altijd maar in je comfortzone blijft is het moeilijk om nog verrast te worden. We zijn van nature allemaal geneigd om vast te houden aan hetgeen we kennen.

Als we moeten kiezen, gaan we daarom altijd voor een plek waar we ons comfortabel en beschermd voelen in plaats van een plek die onbekend voor ons is. We willen deze comfortabele plek niet verlaten omdat we ons er veilig voelen.

Het is echter belangrijk om die barrière van comfort te doorbreken om te zien wat er achter ligt en zo te kunnen groeien. Elke stap die je buiten je comfortzone zet, geeft je een nieuw perspectief. Hoe groot of klein de stap ook is, het zal je iets anders, aantrekkelijks of verrijkends opleveren.

Test je grenzen om jezelf te verrassen

Je hoeft helemaal niet iets te doen waarmee je je gezondheid of fysieke of psychologische welzijn in gevaar kan brengen om jezelf te kunnen verrassen. Je hoeft alleen maar de grenzen van je geest te testen. Waarom?

Omdat je hersenen het liefst conservatief zijn en hun automatismen en heuristieken in stand willen houden. Ze zijn niet getraind om vooraf vastgestelde barrières te elimineren.

Voordat je een gewaagde beslissing neemt, zal je geest je daarom altijd meer redenen geven om de minst risicovolle en gemakkelijkste optie te kiezen. Hiermee saboteert je geest echter je drang om te groeien.

Als je er bijvoorbeeld van droomt om een beroemde muzikant te worden, zal je geest als eerst proberen om deze droom uit je hoofd te praten. Je brein zal allerlei excuses verzinnen, zoals: ‘Je bent al te oud’, ‘Het is erg moeilijk om het te maken in de muziekwereld’, ‘Je bent niet echt voorbereid’, en ‘Je zal jezelf alleen maar teleurstellen’.

Dit gebeurt omdat we geprogrammeerd zijn om onszelf te beschermen tegen gevaar en alert te blijven op aversieve stimuli. Het trainen van je bewuste geest om altijd positief ingesteld te blijven is daarom een van de moeilijkste taken. De voordelen maken het de moeite echter meer dan waard.

Duik in je verleden…en verwerk het

Wat heb je altijd al gewild. Waar heb je spijt van? Wat heb je niet bereikt? Het belangrijkste is echter dat je op zoek gaat naar redenen waarom je je dromen in het verleden niet hebt bereikt. Wat weerhield je ervan om ze te bereiken?

Als het antwoord vooringenomenheid is, dan is de kans zeer groot dat je met de nodige moeite een manier zult vinden om jezelf te verrassen. Onthoud dat je hersenen altijd kiezen voor de optie die minder inspanning vereist. Je wilskracht is echter in staat om tegen deze conformiteit te vechten.

Doe iets belachelijk onverwachts

Leef je uit op de dansvloer ​​of neem zonder te aarzelen die karaoke-microfoon in handen. Lees in één dag een heel boek uit. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt zoals kamperen of duiken. Probeer een nieuw, exotisch gerecht. Trek extravagante kleding aan. Er zijn zoveel manieren om je routine te doorbreken.

Houd er rekening mee dat er gedachten door je hoofd zullen gaan als ‘Wat zullen ze wel niet van me denken’ Of ‘Ik zou dat nooit doen’. Als je wilt dat er iets verandert, moet je iets anders doen. Probeer dingen te doen waar je plezier aan beleeft, die je motiveren en je geest een boost geven. Het is mogelijk dat het beste nog moet komen.

Als je je schaamt of je te veel zorgen maakt over wat anderen zullen zeggen, onthoud dan dat in je comfortzone blijven juist de oorzaak is van het probleem. Hierdoor raak je verlamd en zul je nooit in staat zijn ​​om jezelf te verrassen.

Vrouw die glimlacht

Rakel een deel van je jeugd op

Kinderen beschikken over het bijna benijdenswaardige vermogen om zich overal door te laten verrassen. Alles valt op. Hun onschuld en het verlangen om de wereld om zich heen te verkennen vermindert echter naarmate ze ouder worden. Toch is het altijd mogelijk om het kind in je weer naar boven te halen en jezelf opnieuw te ontdekken.

Als we als kinderen moesten kiezen tussen allerlei speelgoed, kozen we meestal voor het stuk speelgoed waar we het meest dol op waren. Onze keuze hing niet af van externe invloeden of belangen van welke aard dan ook. Als je daarom in staat wilt zijn om jezelf te verrassen, zet dan je vooroordelen, banden, obsessies en taboes opzij. Denk weer als een kind!

Durf buiten de gebaande paden te denken. Sta jezelf toe om jezelf te verrassen. Laat je fantasie de vrije loop en visualiseer jezelf op een andere plek in de wereld. Creëer het leven dat je wilt en niet het leven dat je wordt opgelegd.

Laat de geometrie van je bewustzijn even afbrokkelen. Wees creatief en innovatief. Alles wat nog niet is uitgevonden, ligt waarschijnlijk in de toekomst. Jezelf verrassen is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.