Ben ik emotioneel klaar voor een nieuwe relatie?

Single zijn heeft veel voordelen. Herstellen van liefdesverdriet is echter een moeilijke tijd. Ben ik emotioneel klaar voor een nieuwe relatie? Hier zijn vier tekenen dat je eindelijk klaar bent voor een relatie en zes tekenen dat je dat niet bent.
Ben ik emotioneel klaar voor een nieuwe relatie?

Laatste update: 10 december, 2023

Denk je dat je emotioneel klaar voor een nieuwe relatie? Single zijn is in veel opzichten positief. Ten eerste geeft het je de ruimte en gelegenheid om aan jezelf te werken op de manier die jij nodig hebt. Ten tweede helpt het je om te zien wat je niet wilt van een partner en wat je wel wilt. Herstellen van liefdesverdriet is een moeilijke tijd, vooral als je weer in het zadel wilt komen en opnieuw wilt daten.

Je wilt misschien graag een nieuwe relatie om je in te storten. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je op zoek gaat naar een nieuwe liefde. Zorg ervoor dat je laatste relatie voorbij is.

Het heeft geen zin om een nieuwe relatie te beginnen als je stiekem hoopt dat dat je ex-partner je terugneemt. Zorg ervoor dat je deze nieuwe relatie niet gaat gebruiken als een manier om je ex terug te pakken.

Liefdesverdriet

Er zijn al genoeg mensen gekwetst door je vorige relatie. Het is niet nodig om er nog iemand bij te halen. Bovendien moet je jezelf afvragen of dit is wat je echt wilt. Je hebt tenslotte liefdesverdriet. Een beetje tijd voor jezelf is misschien net wat je nodig hebt om je beter te voelen.

Vrijgezel zijn is geweldig. Het is ook moeilijk om te weten wanneer je klaar bent om verder te gaan en een nieuwe relatie aan te gaan. .

We hebben vier signalen op een rijtje gezet die aangeven dat je emotioneel klaar bent voor een relatie. Je weet dan 100 procent zeker dat je klaar bent om de verantwoordelijkheden en beloningen van een nieuwe partner op je te nemen. Tot slot bespreken we zes tekenen dat je niet klaar bent voor een relatie.

“Tussen mannen en vrouwen is er geen vriendschap mogelijk. Aan de andere kant is er passie, vijandschap, aanbidding, liefde, maar geen vriendschap.”

Oscar Wilde

Hoe weet ik of ik klaar ben voor een nieuwe relatie?

De eerste en belangrijkste relatie die je ooit in je leven zult hebben, is je relatie met jezelf. Hoe je je voelt over en zorgt voor je geest, lichaam en ziel, bepaalt de basis voor relaties buiten jezelf. Bijvoorbeeld met je partner, familieleden, vrienden en collega’s. Vanuit psychologisch, spiritueel en praktisch oogpunt is het vrij duidelijk dat niet van jezelf houden negatief is.

Het is niet alleen moeilijk om liefde te geven, maar ook om het te ontvangen. Relatiebereidheid is een belangrijke factor bij het al dan niet standhouden van een relatie. Een onderzoek uit 2019 onderzoek (Engelse link) ontdek t iets openbarends.

Als mensen zich klaar voelen voor een relatie, is de kans 25 procent kleiner dat die relatie eindigt. Zoals onderzoeker Chris Agnew uitlegt: “Je klaar voelen leidt tot betere relationele resultaten en welzijn.”

Als mensen zich er meer klaar voor voelen, versterkt dit het effect van psychologische betrokkenheid op relatiebehoud en stabiliteit. Natuurlijk is het nooit gemakkelijk om te beslissen of je er emotioneel klaar voor bent om te gaan daten. Niemand wil dat zijn hart weer gebroken wordt en liefde is riskant.

Voel je je zelfverzekerder? Ook al lijkt het alsof je grondig verder bent gegaan, is het eng om in een nieuwe relatie te springen.

Je denkt eraan om weer verliefd te worden

Denk je wel eens terug aan die verliefde gevoelens die je had met je ex? De goede tijden, voordat alles bergafwaarts ging? Als je tot je knieën in een relatiebreuk zit, is het best moeilijk om je het goede te herinneren. Als je er echter uit komt en de dingen ziet zoals ze echt waren, ga je nadenken over de toekomst.

De toekomst kan een opwindend vooruitzicht zijn dat spannend is om opnieuw te ervaren. Al die gevoelens zijn goed.

Merk je dat je denkt aan hoe het zou zijn om die gevoelens weer te voelen? Geloof het of niet, maar dat is geweldig. Het maakt niet uit of het een maand of meer dan een jaar geleden is dat je de relatie beëindigde. Dit kan een teken zijn dat je klaar bent om verder te gaan en opnieuw te daten.

Je bent over je laatste relatie heen

Zoek naar tekenen dat boosheid en wrok (Engelse link) verdwenen zijn, en dat je niet alleen je ex maar ook jezelf hebt vergeven. Als je boos bent op jezelf, dan is dat een duidelijk teken dat je nog niet klaar bent om verder te gaan. Als je niet kunt accepteren waar je bent en wie je nu bent, dan is het tijd om te veranderen.

Je weet dat je er klaar voor bent om weer te gaan daten als je je verhaal helemaal opgeeft. Bovendien, als je neutraal, meelevend en begripvol over je ex kunt denken.

Op een dag zul je denken: “Ik ben klaar om verder te gaan met mijn leven”. Als dit het geval is, wacht je niet op iemand anders om je te redden. Je bent er klaar voor om gezonde, blijvende liefde te manifesteren als je ophoudt te verlangen dat iemand anders je “redt” of “geneest”.

Zelfacceptatie en zelfliefde zijn tekenen dat je volledig klaar bent voor intimiteit. Deze staat van zijn laat je jezelf openen voor zowel het geven als het ontvangen van liefde op een pure, authentieke manier. De wonden uit het verleden zijn geen last meer voor je.

Je maakt jezelf compleet en weet dat er niets mis met je is

Je weet dat je klaar bent voor een relatie als je jezelf compleet maakt. Met andere woorden, je hebt geen relatie nodig om je gelukkig en waardig te voelen. Het idee is dat je een relatie wilt om je liefde te delen in plaats van om liefde te krijgen.

Van jezelf houden en je liefde delen zou belangrijker voor je moeten zijn dan controle hebben over het krijgen van liefde. Als je een relatie wilt om je groei te verdiepen in plaats van om je leegte te vullen, dan ben je er klaar voor.

Wanneer je je realiseert dat er niets “mis” is met jou, dan ben je er klaar voor. De enige persoon die jou compleet kan maken ben JIJ. Je moet je alleen realiseren dat er absoluut niets mis is met jou.

Je bent niet kapot, je hebt niemand nodig om je te repareren. Een belangrijke waarheid van liefde is jezelf accepteren . Het belangrijkste is om het licht van liefde te laten schijnen op al die donkere plekken in jezelf.

Je denkt niet aan ze en je vindt iemand anders leuk

Weet je nog dat je emotioneel werd om iets stoms? Dat kwam omdat je maar geen moment aan je ex-partner kon denken. Dit overkomt de besten onder jullie. Ze zitten zo ingebakken in je leven dat het moeilijk is om van ze los te komen.

Probeer zover te komen dat je niet meer elke dag aan ze denkt. Misschien doe je het gewoon een dag of twee, misschien stop je met denken voor een week of een maand.

Hoewel het onmogelijk kan lijken om een dag niet aan ze te denken, gebeurt het na een tijdje wel. na een tijdje. Al snel zul je niet meer zoveel aan ze denken. Je zult merken dat je wel een dag zonder ze kunt. Het zal al snel zover komen dat je je realiseert dat je lange tijd niet aan ze hebt gedacht. Probeer daarom te gaan daten met iedereen die je aantrekt.

Een van de beste voorspellers om verder te gaan is als je je aangetrokken voelt tot iemand anders. Dit geeft meestal een kickstart en brengt je terug in het zadel. Als je die verlangens weer begint te voelen, voel je dan niet schuldig. Dit is een heel goed teken. Het laat zien dat je lichaam en je geest verder gaan en tegelijkertijd ruimte maken voor een nieuwe relatie. Dit is geweldig.

Tekenen dat je niet klaar bent voor een nieuwe relatie

Nieuwe relatie

Speel je met het idee om weer te daten? Misschien heb je net een vreselijke relatie achter de rug. Misschien heeft je geliefde partner je gedumpt omdat hij of zij verliefd werd op je beste vriendin. Het gebeurt. Je hebt waarschijnlijk veel meegemaakt in het verleden.

Dus als je een nieuwe relatie wilt beginnen, neem dan de tijd en denk na over de valkuilen van een verbintenis. Als een van deze tekenen je bekend voorkomt, dan is de kans groot dat je nog niet klaar bent voor een relatie.

Je kiest steeds de verkeerde partners

Als je een geschiedenis hebt van het kiezen van de verliezers van het stel, dan is het tijd voor een pauze. Je bent zeker niet klaar voor een nieuwe relatie zolang je jezelf blijft vertellen dat je met slechte mensen uitgaat.

Je denkt dat je een relatie nodig hebt om gelukkig te worden

Als je denkt dat een relatie je gelukkig maakt, ben je niet klaar voor een nieuwe relatie. Je moet namelijk eerst leren om alleen gelukkig te zijn.

Je hebt iemand nodig om het leven de moeite waard te maken

Als je denkt dat je doodgaat zonder partner, heb je het gelukkig mis. Je bent zeker nog niet klaar voor een nieuwe relatie, helaas.

Je doet zo ongeveer alles voor een partner

Als je je wanhopig en behoeftig voelt, kom je wanhopig en behoeftig over. Haast je niet in een relatie omwille van het hebben van een relatie.

Je denkt dat een nieuwe relatie al je problemen zal oplossen

Als je je gebroken voelt en denkt dat een nieuwe relatie de lijm zal zijn die je weer bij elkaar brengt, denk dan nog eens na.

Je wilt ze oplossen

Eén ding dat vrouwen vaak doen is op zoek gaan naar een project als ze zich slecht voelen over zichzelf. Helaas is dat project soms een nieuwe relatie met een man die net zo’n grote puinhoop is als zijzelf.

Laatste gedachten

Kortom, jij bent de enige die weet of je wel of niet klaar bent voor een nieuwe relatie na een relatiebreuk. Ik zal je een geheimpje verklappen. Je afvragen of je er klaar voor bent, is ook een goed teken.

Er isnietsdat ik niet zou doen voor degenen die echt mijnvrienden zijn. Ik heb niet het idee om half van mensen te houden, dat ligt niet in mijn aard.

Jane Austen

Je kunt geleidelijk je tenen in de datingvijver dopen zonder meteen in een relatie te springen. De waarheid is dat er een moment komt dat je het gewoon weet. Je gaat zitten en zegt: “Het is tijd”. Als die tijd komt, omarm het dan. Het zal een ander soort ervaring zijn om te daten na een slechte relatiebreuk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Boss, P. (2001) La pérdida ambigua. Cómo aprender a vivir con un duelo no terminado. Gedisa: Barcelona.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.