Bekende Spaanse legendes
Vandaag willen we enkele bekende Spaanse legendes aan je voorstellen die zeer bekend zijn en deel uit maken van de Spaanse folklore. Deze fantastische verhalen zijn een weerspiegeling van de angsten en dromen van de generaties voor ons.
1. De boeman (Almería)
De eerste van de bekende Spaanse legendes gaat over de boeman. Hij is vooral bekend in Almería en andere delen van Andalusië en is van generatie op generatie aan kinderen doorgegeven. Het verhaal draait om een slechte man die ‘s nachts rondloopt met een grote zak. Hij was op zoek naar kinderen die hij wil ontvoeren omdat hij ongehoorzaam is of te ver van huis afdwaalt.
Ze zeggen dat hij ze in zijn tas stopt om ze naar een onbekende plek te brengen. Daan vandaan komen de kleintjes nooit meer terug. Ouders gebruikten deze legende om kinderen bang te maken en ze thuis te laten blijven, te gehoorzamen en zich te gedragen.
De oorsprong ervan is onzeker, maar velen koppelen het aan verhalen over beroemde Spaanse ontvoeringen en misdaden, zoals een moord die plaatsvond in 1910 in Gádor, Almería.
Francisco Ortega was een 55-jarige boer met de bijnaam El Moruno. Hij kreeg de diagnose tuberculose en raakte geobsedeerd door het vinden van een geneesmiddel. Op advies van zijn vrouw bezocht hij een genezer die beroemd was om haar kruiden- en diergeneesmiddelen.
Maar de behandeling had geen effect. Zijn wanhoop bracht hem ertoe op zoek te gaan naar een nog duisterder middel: het bloed van een kind. Samen met een medeplichtige ontvoerde Francisco Bernardo González, een 7-jarige jongen, en offerde hem op in een macaber ritueel. Daarbij tapte hij zijn bloed en ingewanden af om een drankje te bereiden in de hoop zijn ziekte te genezen.
Deze gruwelijke misdaad gaf ook aanleiding tot de legende van de Sacamantecas, een persoon die kinderen ontvoert om hun “boter” of vet eruit te halen, dat zogenaamd wordt gebruikt bij rituelen of om genezende zalven te maken.
2. De demonische grot van Salamanca (Salamanca)
Deze oude maar zeer bekende Spaanse legende wordt geassocieerd met magie, mysterie en de duivel. Volgens het verhaal was er in de middeleeuwen een grot waarin naar verluidt de demon zelf lessen in magie en tovenarij gaf aan studenten, waarbij hij hen verborgen geheimen van kennis en bovennatuurlijke kracht liet zien.
Volgens deze versie koos de duivel zeven studenten, die als de meest geschikte of hebzuchtige studenten naar kennis werden beschouwd. Zij stemden ermee in om met hem te studeren. Deze studenten brachten zeven jaar onder zijn hoede door, in een cyclus waarin ze geheimen van magie en het occulte leerden, in ruil voor het kalmeren van hun ziel.
De grot in kwestie, die de centrale setting is van deze legende, bevindt zich op een heel specifieke plek in Salamanca: de sacristie van de kerk van San Cebrián.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De geliefden van Teruel en 9 andere bekende Spaanse legendes
3. De geest van het huis met de zeven schoorstenen (Madrid)
Deze Spaanse legende is gekoppeld aan een historisch gebouw in Madrid, gelegen in de wijk Chueca, gebouwd in de 17e eeuw. Het is beroemd om zijn zeven schoorstenen op het dak, die het een unieke en mysterieuze uitstraling geven. Volgens de legende wordt het gebouw bewoond door de geest van een jonge vrouw genaamd Elena. Haar tragische verhaal duurt voort in de populaire cultuur.
Er wordt aangenomen dat Elena trouwde met een kapitein die stierf in de strijd en dat ze na zijn verlies zoveel leed dat ze stierf van verdriet.
Aan de andere kant gaan er ook geruchten dat Elena’s dood verband zou kunnen houden met koning Felipe, die misschien een mogelijk liefdesschandaal en de geboorte van een dochter wilde verbergen.
Na haar dood verdween Elena’s lichaam. Jaren later begon men de geest van een in het wit geklede vrouw te zien, lopend op het dak van het huis en wijzend naar het Alcazar. Dit kan worden geïnterpreteerd als een symbolische of beschuldigende verwijzing naar koning Filips II. Dit aangezien het Alcázar zijn koninklijke residentie was.
4. De bel van Huesca (Aragon)
De geschiedenis van de Klok van Huesca gaat terug tot de 11e eeuw en is gekoppeld aan de monarch Ramiro II. Hij was bekend als de Monnik, die Aragon regeerde van 1134 tot aan zijn dood in 1137. Volgens de Kroniek van San Juan de la Peña is de bezorgde koning.
Vanwege de ongehoorzaamheid van zijn edelen vroeg hij zijn voormalige leraar, de abt van San Ponce de Tomeras, om advies. Hij liet hem zien hoe hij overhangende kool moest snijden, wat de koning het idee gaf om de meest lastige edelen te elimineren.
Op advies riep Ramiro II de edelen naar Huesca onder het voorwendsel een grote en zware bel te maken. Zo zwaar dat niemand hem zou kunnen luiden. En eenmaal daar beval de koning de executie van de twaalf meest ongehoorzamen. Daarmee sloeg hij elke opstand die zich kon voordoen, de kop in.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De Maya-legende van de axolotl
5. De eed van Santa Gadea (Castilla y León)
Volgens deze bekende Spaanse legende was de legendarische militaire leider Rodrigo Díaz de Vivar, de Cid Campeador, in de 11e eeuw, het jaar 1072, betrokken bij een daad van verzet tegen koning Alfonso VI van León en Castilië.
Door de rechtbank ten onrechte beschuldigd van verraad en zich bewust van de twijfels over de dood van de infante Sancho, de broer van de koning, eiste El Cid dat de vorst in de kerk van Santa Gadea in Burgos zou zweren dat hij geen verantwoordelijkheid had voor de gebeurtenis.
Onder druk van El Cid en de aanwezigen stemt de koning ermee in zijn onschuld te zweren. Dit was een daad van groot historisch en symbolisch belang.
In 1845 populariseerde de Spaanse toneelschrijver en dichter Juan Eugenio Hartzenbusch deze historische gebeurtenis in zijn toneelstuk La jura de Santa Gadea. Het was een symbool van de strijd voor gerechtigheid in tijden van corruptie.
6. Het eiland San Borondón (Canarische Eilanden)
De laatste van de fascinerende bekende Spaanse legendes die we willen delen komt van de Canarische eilanden. Het vertelt het bekende verhaal van het eiland San Borondón, dat op mysterieuze wijze verschijnt en verdwijnt in de mist van de Atlantische Oceaan.
De naam komt van Sint Brandam van Clonfert, een Ierse monnik uit de 6e eeuw. Volgens middeleeuwse kronieken ondernam Sint Brandán, nadat hij met een door God gezonden engel had gesproken, een reis op zoek naar het “beloofde land” en landde op een magisch eiland dat sommigen identificeren met het eiland dat wordt genoemd in het verhaal van Borondón.
Eeuwenlang beweerden zeevaarders en ontdekkingsreizigers het te hebben gezien, maar ze konden het nooit bereiken, omdat het eilandje leek te verdwijnen toen ze het probeerden te naderen. Het wordt beschreven als een paradijselijke plek met weelderige vegetatie, bergen en rivieren. Sommige oude kaarten bevatten het zelfs, waardoor het een bijna koninklijk karakter kreeg.
Lees ook dit artikel: De legende van Croesus en Solon
Conclusie over bekende Spaanse legendes
De Spaanse cultuur kent vele legendes die de moeite waard zijn om te lezen. Zo leer je de Spaanse cultuur en het gedachtegoed kennen. Daardoor kun je een beter begrip ontwikkelen voor verwijzingen en spreekwoorden uit de Spaanse taal.