Ik ben niet bang voor degenen die mij aanvallen

Ik ben niet bang voor degenen die mij aanvallen

Laatste update: 25 augustus, 2016

In het leven is er geen gebrek aan gelegenheden waarbij we verrast worden door de houdingen van mensen om ons heen, van wie we dachten dat ze trouwe en loyale vrienden waren. In feite herkennen we een nepvriend meestal niet totdat de schade al geleden is…

Een zaak die zeker is, is dat verraden worden veel leed veroorzaakt. Leed dat soms ondraaglijk wordt omdat het vertrouwen is beschadigd en het het einde betekent van een relatie met iemand voor wie we eerder door het vuur zouden zijn gegaan.

Hoewel het heel moeilijk is om onszelf te beschermen tegen de hypocrisie en het verraad van degene die we als vriend beschouwden, moeten we altijd in gedachten houden dat niet alles wat blinkt goud is, maar we kunnen nog steeds vertrouwen hebben in de wereld.

Speelgoed

Vriendschap: een heel dierbaar iets

Zoals we allemaal weten is ware vriendschap een zeldzaam iets dat een product is van positieve gevoelens, hoop en verwachtingenIedereen die een vriend heeft, heeft niet alleen een schat, maar een fortuin.

Maar vriendschappen kunnen ook slecht aflopen (of beter gezegd, alle relaties kunnen dat). Ze verzuren als we niet meer om elkaar geven en we de waarden vergeten die ze in stand houden.

Het slechte is als er ook leugens en verraad optreden, die de goede intenties plotseling overschaduwen. Daarna zijn er alleen nog maar de hypocrisie en de onechtheid. Op deze momenten kunnen we voelen alsof er iets in ons breekt en de wereld ons de rug toekeert. Onze kastelen storten in elkaar en we vinden onszelf in een compleet verwoeste wereld.

Het kan heel moeilijk zijn om ons vertrouwen in de mensheid weer terug te krijgen. Het kan zelfs moeilijk zijn om datgene wat tot dan toe altijd een onderdeel van ons leven is geweest, los te laten.

Eigenlijk verdienen de vrienden die ons verraden niet de eer van het woord vriend: het waren eigenlijk relaties die iets moois hadden kunnen zijn, maar ergens onderweg verstoord raakten of dat misschien zelfs vanaf het begin al waren.

Hagedis

Vijf soorten slechte vrienden

Er zijn vijf soorten profielen voor nepvrienden die we moeten leren herkennen, zodat we hun invloed op ons leven kunnen voorkomen.

1. Zij die altijd de beste willen zijn

Het is niet slecht om ambities en onzekerheden te hebben, maar er zijn mensen die altijd superieur willen zijn. Ze worden gekarakteriseerd door het niet blij zijn voor onze successen en ons geen complimenten geven. Ze willen altijd beter zijn dan ons en ze luisteren niet. Ze willen alleen dat je naar hen luistert.

2. Zij die altijd problemen hebben

Zij worden gedefinieerd door hun onvermogen om zich gelukkig te voelen met wat ze hebben en hun constante zoektocht naar medeleven en steun. Ze klagen over alles en het leven zelf is een drama voor hen. Het maakt niet uit of je het zelf op dat moment moeilijk hebt, je zal ze uiteindelijk troosten vanwege hun wanhopige eis van troostende woorden.

3. Zij die ervoor zorgen dat je je altijd rot voelt

Dit zijn mensen die je schuldig en egoïstisch laten voelen bij alles wat je doet of zegt. Alles wat je doet wordt bekritiseerd en ze zullen je nooit het gevoel geven alsof je iets goed doet, tenzij ze iets van je willen.

4. Zij die alleen willen roddelen

Roddelen, slecht over anderen spreken en oordelen over alles zijn hun grootste hobby’s. Als je je in hun gezelschap bevindt, krijg je het gevoel dat ze je alleen willen ondervragen om te weten te komen wat er allemaal in je leven gebeurt. Het feit dat er geen oprechte interesse is, kan worden gemerkt aan hun toon en hun aandringen.

5. Zij die ons alleen willen gebruiken

Er zijn mensen die proberen van alles en iedereen te profiteren, met inbegrip van jouw ellende. De weegschaal slaat over het algemeen uit in hun voordeel en ze komen alleen maar langs wanneer er een garantie is dat ze iets uit de situatie kunnen winnen.

Slangen

Hoewel ze me steeds teleurstellen, ben ik nog steeds van mening dat er ook goede mensen zijn

Ja, er zijn zeker goede mensen. Niet één verrader, niet miljoenen verraders kunnen ons doen geloven dat de wereld alleen maar slecht is. En ook is het wel duidelijk dat we niet onfeilbaar zijn en dat we soms fouten maken zonder dat we de bedoeling hebben om “onze vrienden een dolk in de rug te steken”.

Niet alles in de wereld is volledig goed of slecht: het is alleen zo dat de persoon die ons verraad een monster lijkt in onze ogen. En zelfs dan moeten we deze ervaringen zien als leermomenten om te leren wat onze wensen zijn en wie we om ons heen willen hebben.

Het is waarschijnlijk dat het niet uitmaakt hoeveel schilden we om ons heen plaatsen, we zullen altijd wel een keer terechtkomen in een slechte relatie. Omdat twijfel, wantrouwen en valsheid ons schaden en vergiftigen, moeten we daarom met onze kracht onze directheid, eerlijkheid en loyaliteit ontwikkelen. Zonder schilden en zonder maskers, op een simpele en eerlijke manier.

–Afbeeldingen van Nicoletta Cecolli–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.