Assertieve communicatie voor koppels

Assertieve communicatie is een fundamenteel element voor koppels. Het is de basis van elke relatie. Hoe kun je de communicatie verbeteren en de rol die jij speelt in de jouwe?
Assertieve communicatie voor koppels

Laatste update: 13 maart, 2021

Assertieve communicatie is erg belangrijk voor koppels, omdat het een van de meest effectieve manieren van communiceren is. Slechts weinig mensen kunnen het in de praktijk brengen, vooral in hun intieme relaties. Vandaag leer je hoe je het in je relatie kunt verbeteren om conflicten op afstand te houden.

Volgens een artikel over assertieve communicatie (Engelse link), is het een soort gedrag waarmee je de gevoelens en gedachten van een individu kunt uitdrukken. Een eerlijke manier om dat te doen zonder anderen te kwetsen. Zoals je kunt zien, is dit essentieel in elke relatie. Het is dus belangrijk om te werken aan assertieve communicatie bij koppels.

Assertieve communicatie voor koppels

Iedereen kan assertieve communicatie elke dag oefenen met kleine eenvoudige handelingen. Om het effectief te laten zijn, moeten de partners van een relatie elkaar versterken. Ze moeten dit doen zodra ze ruzie krijgen. Dit is iets om in hun dagelijkse routine op te nemen.

Uitdrukken wat je echt denkt en voelt

Mensen uiten zelden hun gedachten als ze een relatie hebben. Ze kunnen zich bijvoorbeeld ergeren aan harde muziek, maar ze houden het voor zichzelf. Ze gaan de confrontatie met hun geliefde niet aan, om conflicten te vermijden.

Dit werkt averechts omdat ze op een dag zullen ontploffen. Dit komt omdat ongemakkelijke momenten een goede gelegenheid zijn om assertieve communicatie te oefenen. Mensen zijn altijd beter af wanneer ze hun mond niet houden en wanneer ze hun behoeften kenbaar maken.

Kom voor jezelf op

Om de een of andere reden praten mensen meestal niet in de eerste persoon als ze ruzie hebben met iemand. Dus geven ze hun partner de schuld en beweren ze dat bijvoorbeeld hun beste vriend het met hun eens is.

Dit klopt niet, omdat het je niet in staat stelt om assertieve communicatie met je partner te oefenen. Leren om in de eerste persoon te spreken is dus goed om verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties. Het is goed om ze te verwoorden. Als je niet weet hoe je dat moet doen, zeg dan dingen als “Ik voel…” of “Ik heb gemerkt…”.

We hebben twee oren en één mond, zodat we twee keer zoveel kunnen luisteren als spreken.”

Epictetus

Vraag voordat je aanvalt

Hoe vaak heb je je geliefde aangevallen toen die tegen je zei dat je te slordig was, of dat hij of zij iets niet leuk vindt wat je doet? Je reactie is meestal agressief in plaats van assertief. Als je assertief zou zijn in plaats van defensief (Engelse link), zou je dus om meer informatie vragen.

Bijvoorbeeld, als je geliefde je vertelt dat je slordig bent, vraag hem dan hoe je dat kunt verbeteren. Op deze manier begin je een dialoog die zal leiden tot een prettige oplossing voor beiden. Want het lijkt misschien alsof je partner je ergste vijand is. Dat is natuurlijk niet zo.

Pratend koppel zittend op de bank

Assertieve communicatie voor koppels – denk na voor je spreekt

Er zijn veel manieren om je communicatie met je geliefde te verbeteren. Het is belangrijk dit om elke dag te oefenen. Enkele tips die je kunnen helpen wanneer je een gesprek begint. Ze kunnen je behoeden voor het vervallen in oude gedragspatronen.

  • Denk na over de boodschap, maar ook over hoe je die brengt. Je gekwetst of zelfs aangevallen voelen kan ertoe leiden dat je je betere helft schaadt. Daarom is het beter om te ademen, kalm te blijven en na te denken voor je spreekt. Er is geen haast bij. Bedenk dat je manieren je boodschap kunnen ontkrachten en een echt conflict kunnen veroorzaken.
  • Leef je in in je partner. Leer om jezelf in hun schoenen te zetten, want dit is erg waardevol als je iemand goed kent.
  • Laat klachten niet ophopen. Het is beter om te uiten wat je dwars zit op het moment dat je het voelt, in plaats van het later in een ongerelateerd gesprek naar voren te brengen.

Maak gebruik van elk moment van je dag om assertieve communicatie te oefenen. Zo wordt vertrouwen de basis van jullie intimiteit.

Onthoud dat elkaar verbaal kwetsen niet constructief is. Het is eerder destructief, in feite. Vergeet niet om je op een directe manier uit te drukken, eerlijk en met respect.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Capafons, J. I., & Sosa, C. D. (2015). RELACIONES DE PAREJA Y HABILIDADES SOCIALES: EL RESPETO INTERPERSONAL. Behavioral Psychology/Psicología Conductual23(1).
  • Espinosa, J. A. H. (2006). Estudio de correlación entre satisfacción sexual y asertividad sexual. Archivos hispanoamericanos de sexología12(2), 199-217.
  • Rodriguez, J. J. C. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas: Perspectivas en psicología9(2), 257-270.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.