Angst hebben om te lijden is al lijden

Angst hebben om te lijden is al lijden

Laatste update: 13 juni, 2017

Emilio Duro zegt in een van zijn bekendste conferenties genaamd ‘Optimisme en enthousiasme’ dat 99% van alle dingen waarover we ons zorgen maken, dingen zijn die ons nooit zijn overkomen en die ons ook nooit zullen overkomen. Als we hier goed over nadenken, dan is dit waar, veel van de oorzaken van ons leed komen namelijk voort uit onze eigen gedachten. Wat er werkelijk gebeurt is dat we bang zijn om te lijden.

Angst is een hele menselijke reactie, die deel uitmaakt van ons natuurlijke overlevingsinstinct, maar die ons soms verraadt door geactiveerd te raken in situaties waar geen werkelijk gevaar dreigt. Dit zijn de situaties waarin we onze angst onder controle moeten leren houden.

“Alles wat je ooit hebt gewild bevindt zich aan de andere kant van angst.”

-George Adair-

De gedachte aan leed doet ons nog meer lijden. Veel mensen hebben een angst om lief te hebben of verliefd te worden, bang dat ze later zullen lijden, en trekken ondoordringbare muren op zonder te beseffen dat ze op deze manier zichzelf niet kunnen zijn, en de liefde niet kunnen ervaren.

Hoe angst werkt in onze hersenen

Om erachter te komen hoe angst in de hersenen werkt, voerde een groep onderzoekers van de University of Texas (Dallas) een experiment uit. De groep onderzoekers bestond uit zesentwintig volwassenen (negentien vrouwen en zeven mannen) tussen negentien en dertig jaar oud.

Lijden

Het experiment werd uitgevoerd onder 224 deelnemers die elk afzonderlijk willekeurige afbeeldingen te zien kregen, realistische afbeeldingen (verdeeld in afbeeldingen van gevaar en afbeeldingen van aangename situaties) en niet-realistische afbeeldingen (zonder enige indicator die verraadde in welke van de twee categorieën ze thuishoorden).

De deelnemers werden gevraagd een knop in te drukken met de rechter wijsvinger als ze een realistische foto zagen en om een andere knop in te drukken met de rechter middelvinger als ze een niet-realistische foto zagen. De resultaten werden gemeten door middel van een EEG (elektro-encefalogram).

“Lafheid maakt ons ouder dan de tijd dit doet, de jaren rimpelen de huid, maar angst rimpelt de ziel.”

-Facundo Cabral-

Ze produceerden tevens thèta-activiteit in de frontale kwab (waar de hogere mentale functies zoals het nemen van beslissingen en het maken van plannen gebeuren). En er werd een toename vastgesteld in de bèta-golven in het motorische gebied in de hersenen.

Op basis van het bovenstaande werd geconcludeerd dat de hersenen bedreigende informatie prioriteit geven boven andere cognitieve processen. Het experiment laat zien hoe dit proces zich in de hersenen voltrekt.

Overwin je angst om te lijden

Er bestaan geen magische formules om ons van deze angst af te helpen, er is geen manier waarop we kunnen stoppen met lijden en alles kunnen vergeten. Door middel van zelfreflectie kunnen we onszelf echter helpen om die angst die soms zo irrationeel kan zijn los te laten.

Lijden

Ervoor kiezen om niet te lijden betekent dat we onze emoties onder controle houden en dat we ons niet door ze laten overmeesteren, dat we onszelf kennen en dat we ervoor kiezen om vrede te hebben met wie we zijn. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we een proces doormaken waarin we reflecteren op wat we voelen en waarom.

Leed identificeren

Om onze angst om te lijden te bestrijden, is het van essentieel belang dat we deze angst niet ontkennen en ons ervan bewust zijn waaraan we lijden. Om een objectieve kijk te ontwikkelen, kunnen we naar onszelf kijken en ons bewust worden van wat we denken, hoe we denken en wat we doen.

Maar naast innerlijke observatie, is externe observatie nodig. Kijk naar je lichaam en zie wat het probeert over te brengen. Het gaat om vragen stellen: wat vertelt je lichaam jou? Luister naar je lichaam en identificeer het leed.

Kies om te stoppen met lijden

Zodra de interne en externe analyse van onszelf is bereikt, is het tijd om ervoor te kiezen om te stoppen met lijden. Begin door te stoppen met negatieve gedachten zoals: ‘Ik kan dit niet’, ‘Ik verdien het niet’, ‘Ik heb geen tijd’, ‘Het heeft geen zin’.

“Eén druppel pure moed is meer waard dan een zee aan lafheid.”

-Miguel Hernández-

Lijden

Naast het verbannen van negatieve gedachten, is het belangrijk om onze diepgewortelde beperkende overtuigingen te overwinnen. Een voorbeeld van dergelijke overtuigingen is de gedachte ‘lijden voor de liefde is de meest geweldige manier om ware liefde te tonen’. Het loslaten van negatieve gedachten en beperkende overtuigingen is een essentiële stap om niet langer overspoeld te raken door leed en te kiezen voor geluk.

Uit wat je voelt

Het is normaal om bang te zijn om te lijden en ook om bang te zijn om deze angst te uiten, maar het uiten van onze diepste angsten is wat ons dapper maakt en eerlijk tegenover onszelf en anderen.

Zeggen wat we voelen en het benoemen van onze angsten vereist veel moed, maar we zullen de barrières die ons beperken doorbreken en onszelf bevrijden van het gewicht van dat wat ons doet lijden en niet laat genieten van al het mooie in het leven.

Vijf geheimen van mensen die aan angst lijden

Angst is een van de ergste gevoelens die een mens kan ervaren. In combinatie met stress zorgt het voor een hoop leed waar maar moeilijk mee om valt te gaan… Meer »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.