Als het vuur gedoofd is, ga dan op zoek naar een nieuwe vlam

Als het vuur gedoofd is, ga dan op zoek naar een nieuwe vlam

Laatste update: 08 april, 2017

Waarschijnlijk weet je zelf al, zonder dat iemand dit tegen je heeft hoeven zeggen, dat een relatie alleen goed werkt als deze zonder al te veel moeite en inspanning vanzelf vloeit. Je verdient mensen die de vlammen van jouw verlangens aanwakkeren, niet mensen die deze vlammen doven. Je hoeft alleen maar dapper genoeg te zijn om dat voortdurend tegen jezelf te herhalen tot je er zelf in gaat geloven. Put jezelf niet uit voor een kampvuur dat al lang gedoofd is. Het is belangrijk om ruimte vrij te maken zodat er weer een nieuw vuur op kan laaien.

Misschien voel je een bepaalde soort hoop. Misschien heb je het gevoel dat het naast iemand ervaren van al die brandende vlammen een bepaalde vonk heeft achtergelaten. Misschien is het echter verstandig om in te leren zien dat als er geen manier bestaat om je leven weer met deze persoon te delen, dit wellicht komt doordat het enige dat van je vlam over is gebleven, de as is.

“Wees veilig, bevrijd jezelf van alle risico’s.

Verspil je tijd niet aan het reanimeren van dingen die al dood zijn.

Blijf veilig en verzorg je momenten.

Verspil je adem niet aan het inademen van datgene wat al in rook op is gegaan.”

-Adriane Moragues, liedje ‘Be Safe’-

Als je er dus volkomen zeker van bent dat het de moeite niet meer waard is om het te blijven proberen, dan rest je nog maar één alternatief en dat is om het te accepteren. Geef die open wond meteen de kans om een korstje te ontwikkelen. We moeten onze wonden allemaal op een gegeven moment laten helen; gun jezelf daarom de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Neem wat tijd voor jezelf tot je weer in staat bent om opnieuw te beginnen en een nieuw vuur op te laten laaien.

Je hebt tijd en ruimte nodig

Het heeft geen zin om het vuur opnieuw aan te wakkeren met twee handen, met name omdat het in eerste instantie was aangestoken met vier handen.

Vrouw in Herfstbos

Er is een leegte en verdriet ontstaan omdat deze vlam, waar je zo je best op had gedaan, uit is gegaan. Hier kun je neerslachtig van worden en het is heel goed mogelijk dat je niet goed weet hoe je nog vooruit kunt komen.

“Ik ben een expert in het gooien van aanmaakhout op gedoofde vuren.

Ik weet niet hoe ik moet accepteren dat sommige dingen gewoon tot hun einde komen.”

-Marwan, liedje Simple Dream

Wanneer je jezelf in zo’n situatie bevindt, is acceptatie echter het beste geschenk dat je jezelf kunt geven. Accepteer dat de meeste dingen een houdbaarheidsdatum hebben en dat ook relaties hierin geen uitzondering zijn. Alles heeft zijn eigen timing. Pak dus de as die van het vuur is overgebleven en zet deze as om in lessen.

Sla de deuken eruit en verlicht jezelf

Een moderne poëet, Pedro Adreu, zei ooit eens het volgende: “Je leert te leven door middel van de klappen en slagen.” Dit zou praktisch een universele wet kunnen zijn. Als je nadenkt over wat je allemaal hebt ervaren en doorstaan, dan zul je je heel goed die klap die je moest ontwijken kunnen herinneren. Daarnaast zul je ook nooit vergeten hoe je dit voor elkaar hebt gekregen, hoe je die klap uit de weg ging en gewoon vooruit bleef gaan.

Vrouw met Bloemen

Vroeg of laat zal de wond beginnen te jeuken met twijfels, maar tegelijkertijd betekent dit dat je huid weer dichtgroeit. En als het je lukt om het jeukende korstje niet weg te krabben, dan zul je uiteindelijk alleen nog maar een litteken overhouden en een herinnering die veel meer positieve aspecten omvat dan pijn en verdriet. Je zult van deze nieuwe huid leren te gaan houden. Je zult weer opnieuw liefde vinden, maar op een andere manier. Geliefden zijn namelijk nooit hetzelfde. Vaak is de laatste net zo mooi of zelfs nog mooier dan de vorige.

Geef nieuwe vlammen de kans om je leven te verlichten

Helaas ben je in een situatie terechtgekomen waarin je een relatie hebt moeten verbreken die je eigenlijk voor altijd in stand wilde houden. In dit soort situaties is het normaal dat je jezelf terugtrekt en afsluit voor nieuwe mogelijkheden om je leven weer opnieuw met iemand te delen. Misschien ben je er gewoon nog niet klaar voor.

Desalniettemin is het je gelukt om terug te gaan naar de plek waar je hart gebroken was. Als je die persoon hebt vergeven en het je niet meer uitmaakt of je hem ooit nog zal zien of als hij jou met iemand anders zou zien, dan zul je niet meer op zoek zijn naar iemand om hem mee te vervangen. Als je dit allemaal voor elkaar hebt gekregen, dan ben je er klaar voor om de warmte van een nieuw kampvuur op te zoeken. Zoals het liedje luidt: ‘You have managed to survive, now make the choice to smile’. Oftewel: het is je gelukt om te overleven, maak dan nu de keuze om te lachen.

“Heb je een vuurtje?

Ik zal het in mijn hart van benzine steken.

Laten we kijken wat er dan gebeurt.”

-Pedro Andreu, gedicht Ignitable Thoughts


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.