Als ik oud ben, wil ik mensen met een jonge geest aan mijn zijde

Ouder worden we allemaal. Het is echter van belang om je geest jong te houden. Dat kun je doen door een jonge geest naast je te hebben.
Als ik oud ben, wil ik mensen met een jonge geest aan mijn zijde

Laatste update: 04 maart, 2022

Als de jaren op mij drukken en mijn huid vol rimpels zit, wil ik mensen met een jonge geest en een gelukkig hart aan mijn zijde. Ik wil dat mijn botten pijn doen van het lachen, en ik wil dat mijn vermoeide voeten blijven dansen. Ik wil de mensen die mijn ziel prikkelen en mij hoop geven niet kwijtraken.

Deze verlangens deel ik met de meeste mensen. Maar het is ook waar dat oud worden niet leuk is. Naast de wijsheid en het persoonlijke evenwicht dat je wint, betekent oud worden vooral verliezen. Je verliest je jeugd, je gezondheid, je energie en zelfs je toekomst. En dan word je je ervan bewust dat de belangrijkste dingen in het leven je persoonlijke relaties zijn.

“Weten hoe oud te worden is het meesterwerk van het leven, en een van de meest gecompliceerde onderdelen van de moeilijke levenskunst.”

Henri Frédéric Amiel

Aankomen in de laatste levensfase met uitzonderlijke mensen aan je zijde is zonder twijfel het meest waardevolle waarin je kunt investeren, en je zou nu moeten beginnen met beleggen. Zoek naar bescheiden, geweldige en magische mensen met een jonge geest die leven toevoegen aan je jaren, en geluk aan elke kaars die je uitblaast op je verjaardagen.

Oudere vrouwen waaien weg met paraplu's

Mensen met een jonge geest worden nooit ouder

Een jonge geest hebben is een voorrecht dat aan heel weinig mensen is voorbehouden. Zelfs sommige jonge mensen hebben de geest van een 80-jarige. Hun horizon wordt niet verbreed door nieuwe perspectieven, en ze laten geen ruimte voor spontaniteit, nieuwsgierigheid of passie voor het leven.

Dit soort mensen zijn helemaal niet nuttig als je de laatste stap van het leven beklimt. Gedurende deze tijd heb je veel meer kracht, energie en positiviteit nodig om de fysieke pijn van je botten te verlichten, van het verlies van een partner, van het verdriet dat soms zonder enige reden blijft hangen, wanneer het bestaan gewoon te veel weegt.

Gelukkige harten en jonge geesten zijn je beste bondgenoten om je te helpen duidelijker te zien vanaf de top van de berg dat persoonlijke volwassenheid is. Want oud worden is in de eerste plaats de kunst om hoopvol te blijven en dat krijg je van mensen die zo’n bijzondere gloed in hun blik hebben.

Het is het licht van een hart dat heeft geleden en zichzelf heeft genezen, dat begrijpt dat elke dag een nieuwe kans is om gelukkig te zijn, of je nu 20, 50 of 79 jaar oud bent.

Oudere vrouwen in een fort van dekens

Ik wil alleen het beste aan mijn zijde

Volgens een interessante studie gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, delen mensen en makaken veel meer gedrag dan we denken. Eén zo’n gedrag is een gedrag dat we ontwikkelen naarmate we ouder worden en erg selectief worden in onze vriendschappen.

Het is duidelijk dat velen van ons dit al doen voordat we de drempel van 70 jaar overschrijden. Net als veel andere primaten hebben we echter een essentiële behoefte om steun en gezelschap te zoeken bij de belangrijke mensen in ons leven wanneer onze tijd beperkt begint te worden.

Een tijdlang werd dit verklaard door een eenvoudige – maar onjuiste – redenering. Mensen zeiden dat als je oud wordt, je minder middelen en energie hebt, dus om op veilig te spelen, moet je je concentreren op wat je dicht bij je hebt.

Vandaag is het echter duidelijk dat het niet zo is. In werkelijkheid volgen zowel makaken als mensen een fundamentele wet: je moet je omringen met speciale mensen en samen genieten van quality time.

Dansen in de regen

Als kinderen passen we dit selectiefilter niet toe. We klampen ons vast aan de eerste mensen die we ontmoeten, of het nu voor liefde of vriendschap is. Naarmate we echter leren van onze ervaringen, begint ons interne kompas ons geleidelijk te leiden, en uiteindelijk vertellen we onszelf wat met ons klikt en wat niet.

Selectiever zijn

Als je op hoge leeftijd bent, heb je nog steeds het verlangen en de energie om mensen te ontmoeten en te socializen. Alleen word je veel selectiever. Je hecht niet meer waarde aan alles. Laura Ameling, een wetenschapper bij het Duitse Primatencentrum, ontdekte dat oudere makaken omgingen met een select aantal leden van hun groep (ongeacht hun leeftijd) en anderen afwezen.

Meestal wijdden ze zich aan het socialiseren in deze kleine groepen, wat inhield dat ze voor elkaar moesten zorgen, elkaar moesten verzorgen en beestjes van elkaar moesten plukken. Bovenal zochten ze in hun laatste levensjaren verrijkende relaties. En hetzelfde gebeurt met mensen. Niemand is zo waardevol als de mensen die je elke dag dicht bij je hebt.

Om op de beste manier oud te worden, is het ideaal om mensen met een jonge geest aan je zijde te hebben. Moedige mensen, vol licht en kracht, die je blijven aanmoedigen om te leren, te genieten, de moeilijkheid van ziekte en verlies het hoofd te bieden. Want hoewel het verstrijken van de tijd onvermijdelijk is, is ouder worden in geest en ziel een optie die je jezelf niet moet laten kiezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.