Alles over de American Psychological Association (APA)

De American Psychological Association is wereldberoemd. Daarnaast speelt het een rol bij het definiëren van de standaarden voor het publiceren van onderzoek.
Alles over de American Psychological Association (APA)
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 februari, 2024

De American Psychological Association is een van de instellingen die verantwoordelijk is voor het vaststellen van de normen van de psychologische discipline. Ze doet echter veel meer dan dat.

In het artikel van vandaag lees je wat de APA inhoudt, hoe ze is ontstaan en wat ze doet. Hierdoor zul je het belang van haar functies begrijpen, evenals haar rol in het reguleren van correct professioneel gedrag.

“De slinger van de geest slingert tussen zin en onzin, niet tussen goed en fout.

Carl Gustav Jung

De functie van de American Psychological Association en haar oorsprong

APA staat voor de American Psychological Association, een professionele en wetenschappelijke organisatie. Haar vorderingen en richtlijnen worden wereldwijd erkend. In feite is de APA een van de meest invloedrijke autoriteiten in de psychologie.

Deze vereniging ontstond in juli 1892 met 31 leden en groeide aanzienlijk na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is het de grootste wetenschappelijke organisatie die de psychologie vertegenwoordigt, vooral in de Verenigde Staten. Bovendien telt ze 18.000 onderzoekers, opleiders, clinici, adviseurs en studenten en is ze onderverdeeld in 54 takken van de psychologie.

Man in therapie

De eerste voorzitter van de APA was G. Stanley Hall en de eerste vergadering werd gehouden aan de Universiteit van Pennsylvania. Daarnaast bestond de bestuursstructuur van de APA uit een raad met een uitvoerend comité. Nu heeft het een Raad van Vertegenwoordigers met een raad van bestuur.

De American Psychological Association ontstond door een aantal veranderingen die plaatsvonden in de Verenigde Staten:

 • De opkomst van academische disciplines leidde snel tot gevorderde graden (Engelse link). Daarnaast zorgden ze voor geloofsbrieven om leden van de disciplines te valideren als experts.
 • Progressieve politieke beweging. Een minder corrupte en efficiëntere sociale orde.

De APA kwam voort uit de synergie van twee processen: specialisatie, gekoppeld aan de behoefte aan consensus, en een gestroomlijnde overheid. Bovendien hielpen deze processen de behoefte te creëren aan opgeleid personeel voor de nieuwe professionele niches die een efficiëntere samenleving vereiste.

De American Psychological Association in de beroepspraktijk

APA bevordert de vooruitgang van de psychologie ten voordele van de samenleving. Haar belangrijkste functie is de ontwikkeling van de psychologie, zowel als wetenschap als als beroep. Daartoe:

 • Stimuleert onderzoek in de psychologie.
 • Stimuleert de studie van psychologie in al haar takken.
 • Verspreidt psychologische kennis door middel van congressen, symposia, artikelen, nieuws, etc.
 • Vergemakkelijkt het onderhouden en vestigen van beroepsethiek.
 • Bevordert de verbetering van hoge capaciteiten bij professionals die zich inzetten voor de psychologie.

De APA heeft momenteel 54 divisies. Dit zijn georganiseerde belangengroepen die zich bezighouden met de verschillende gebieden. Sommige vertegenwoordigen subdisciplines van de psychologie, terwijl andere zich meer in het algemeen richten op bepaalde gebieden (ouder worden, trauma en etnische minderheden, etc.).

Zowel APA leden als niet-leden kunnen zich aanmelden om lid te worden van de divisies. Hier zijn er enkele:

 • General Psychological Association.
 • Vereniging voor Onderwijspsychologie.
 • Ontwikkelingspsychologie.
 • Vereniging voor gedragsneurowetenschappen en vergelijkende psychologie.
 • Sportpsychologie.
 • Sociale en persoonlijkheidspsychologie.
 • Onderwijspsychologie.
 • Revalidatiepsychologie.
 • Groepspsychologie en psychotherapie.
Mensen in gesprek

APA bij het schrijven

De American Psychological Association heeft een hulpmiddel voor het schrijven en publiceren in de sociale en gedragswetenschappen. Dit hulpmiddel heet APA stijl. De APA Publication Manual bevat de regels.

Het biedt een handleiding voor het gedetailleerd beschrijven van de wetenschappelijke onderbouwing van de informatie in een publicatie. Daarnaast bevat het veelgestelde vragen en andere bronnen die helpen bij het schrijf- en publicatieproces.

De APA stijl heeft als doel te zorgen voor een soepele communicatie in academische en wetenschappelijke publicaties. Hiertoe heeft het een handleiding die helpt bij het beheersen en leren van de conventies van publicatie.

Bovendien werd deze stijl in 1929 ontwikkeld door een groep sociale wetenschappers die communicatiestandaarden wilden vastleggen. Bovendien is de APA stijl sindsdien overgenomen door leiders in verschillende vakgebieden en gebruikt door vele schrijvers over de hele wereld.

De publicatiehandleiding bevat de geschiedenis van de handleiding en gebruiksinstructies. Daarnaast beschrijft het de rol van ethiek bij het publiceren en biedt het een gids voor goede praktijken.

Bovendien wordt besproken hoe de structuur en inhoud van een manuscript eruit moeten zien. Ook hoe je duidelijk en beknopt schrijft, wat de stijlmechanismen zijn en hoe je effectief gebruik maakt van figuren en tabellen.

Daarnaast bevat het een handleiding voor het citeren van referenties binnen en aan het einde van teksten. Verder bevat het voorbeelden en wijst het op de verantwoordelijkheden van de auteur en iedereen die de manuscripten publiceert.

Concluderend

De APA is belangrijk voor de psychologie wereldwijd omdat het ethische en professionele standaarden vaststelt die de prestaties van psychologen en andere verwante beroepen regelen. Daarnaast is het gevoelig voor de spontane veranderingen die zich voordoen in het vakgebied.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Dewsbury, D.A. (1997). On the evolution of divisions. American Psichologist, 52. 733-741.
 • Fernberger, S.W.(1932).The American Psychological Association: A Historial Perspective. Washington D.C.: American Psychological Association.
 • American Psychological Association. Apa style. Recuperado de: www.apastyle.apa.org.
 • American Psychological Association. Recuperado de: www.apa.org

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.