De softskills die mensen tot goede leiders maken

Softskills zijn belangrijk voor leiders. Hoewel veel taken beter met machines kunnen worden uitgevoerd, blijft emotionele intelligentie, althans voorlopig, uitsluitend een menselijke vaardigheid.
De softskills die mensen tot goede leiders maken

Laatste update: 05 februari, 2024

Softskills worden op alle gebieden steeds relevanter. Experts geloven dat ze in de toekomst van groot belang zullen blijven. Hoewel technologie misschien het laatste woord heeft op het gebied van systematisering en automatisering, zijn er op verschillende gebieden verschillende vaardigheden nodig.

Hardskills versus softskills

Hardskills hebben te maken met de formele en technische vereisten die iemand nodig heeft om een activiteit uit te voeren. Softskills zijn echter de vaardigheden die iemand in staat stellen om effectief met anderen om te gaan.

In een wereld waarin kunstmatige intelligentie terrein begint te winnen, wordt emotionele intelligentie steeds belangrijker. In feite zijn softskills heel belangrijk bij leiderschap.

Ontdek hieronder vijf voorbeelden.

“Grote werken worden niet uitgevoerd door kracht maar door volharding.”

-Samuel Johnson-

Softskills die nodig zijn voor goed leiderschap

Empathie

Empathie is essentieel voor goed leiderschap. Zonder inlevingsvermogen is het voor een leider onmogelijk om het beste uit zijn team te halen.

Inlevingsvermogen is het vermogen om de standpunten van anderen te begrijpen. Het fungeert als een soort gids voor mensen om te weten hoe ze anderen moeten behandelen en inspireren. Hiermee kan een leider de sterke en zwakke punten van anderen zien en begrijpen. Dit is essentieel als ze het beste uit elke persoon willen halen.

Communicatieve vaardigheden

Goede communicatie is een van de belangrijkste vaardigheden van een leider. Het is niet genoeg dat ze geweldige ideeën hebben, ze moeten ook weten hoe ze die moeten overbrengen. Ze moeten ook anderen kunnen motiveren en begrepen worden.

Bovendien is het cruciaal dat ze boodschappen op de juiste manier overbrengen, want een goed idee verliest een deel van zijn inhoud als het niet effectief wordt gecommuniceerd. Bovendien is het veel gemakkelijker om met kritiek of negatieve feedback om te gaan als het op de juiste manier wordt overgebracht.

Motivatie en inspiratie

Een team motiveren en inspireren is een complexe taak. Om dit te doen moet een leider verschillende softskills tegelijk gebruiken. Hij of zij moet emoties kunnen overbrengen en ervoor zorgen dat anderen deze begrijpen en delen. In feite gaat dit verder dan communicatie en komt het op het gebied van expressie.

Anderen inspireren is nog moeilijker. De beste manier om dit te bereiken is door het goede voorbeeld te geven, omdat anderen meer geïnspireerd worden door daden en gebaren dan door woorden. Daarom moet een leider coherent zijn in wat hij zegt en doet.

Actief luisteren

We zouden kunnen zeggen dat dit de basis vormt van alle softskills, want het is heel moeilijk om een goede leider te zijn zonder naar anderen te kunnen luisteren. De mening van anderen is een bron van inspiratie voor het vinden van nieuwe ideeën en oplossingen.

Zoals de uitdrukking al zegt, is dit een participerende activiteit. Een leider blijft stil terwijl iemand anders praat. Ze letten actief op wat ze zeggen. Bovendien lezen ze zich in in de omringende achtergrondsfeer. Ze geven ook antwoord op wat hen wordt gevraagd.

Teamwork

Teamwork is een van de gebieden waarvoor goede soft skills nodig zijn. In feite zijn bij het uitvoeren van activiteiten met anderen, bereidheid en aanpassingsvermogen bijna belangrijker dan kennis of ervaring.

Een team komt nooit echt vooruit of ontwikkelt zich nooit echt in een sfeer van competitie, achterdocht of wantrouwen. Een goed gevormde groep verbetert de individuele vaardigheden en stelt het team in staat om samen te groeien. Dit is cruciaal voor een leider. Een van hun functies is het faciliteren van synergie.

Softskills en de toekomst

De wereld beweegt zich in de richting van vormen van samenwerkend produceren en consumeren. Daarom zijn softskills zo belangrijk voor zowel medewerkers als leiders. Ongetwijfeld is de succesvolle ontwikkeling van zachte vaardigheden uiterst belangrijk bij elk soort taak.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gómez-Gamero, M. E. (2019). Las habilidades blandas competencias para el nuevo milenio. Divulgare Boletín Científico de la Escuela Superior de Actopan, 6(11).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.