Een schema van wantrouwen en misbruik: je een doelwit voelen

Als je merkt dat je voortdurend wordt misbruikt door je omgeving, zijn de berichten die je ontvangt buitengewoon kwetsend. Wat kun je hieraan doen? We geven je enkele handige tips.
Een schema van wantrouwen en misbruik: je een doelwit voelen

Laatste update: 16 februari, 2023

Verwacht je dat de mensen om je heen je zullen kwetsen? In dit artikel zullen we het hebben over het feit dat verwachten dat je op een bepaalde manier gekwetst, vernederd, gemanipuleerd, uitgelachen of uitgebuit zult worden, kwetsend kan zijn. Inderdaad, als je het gevoel hebt dat je een doelwit bent van voortdurend misbruik door anderen, betaal je een hoge emotionele prijs.

In het begin van de jaren 2000 ontwikkelde Jeffrey Young schematherapie (ST). Het is een interventie gericht op cliënten die problemen hebben met het definiëren van wat ze voelen en wat er met hen gebeurt doordat ze zich geblokkeerd voelen. Voor Young is een kenmerk van deze mensen de manier waarop ze met hun problemen omgaan. Die is gebaseerd op vermijding.

Verdrietige vrouw
Schematherapie wordt vooral gebruikt om in te grijpen bij problemen die samenhangen met de persoonlijkheid. Het wordt ook gebruikt op andere gebieden, zoals depressie of eetstoornissen.

Wat is een schema

Schema’s zijn aangeleerde, geïnternaliseerde en onbewuste patronen voor het verwerken van informatie uit de omgeving. Meer specifiek zijn het pakketten van opeenvolgingen van emoties, gedachten, herinneringen, manieren om zich te verhouden tot het deelnemende universum, en coping.

Schema’s kunnen zowel pijn en lijden als alleen maar ruis veroorzaken. Het doel van therapie is om een pijnlijk schema te genezen, of op zijn minst alleen ruis te laten produceren in plaats van ongemak.

Schema’s die pijn produceren worden vroege maladaptieve schema’s (EMS) genoemd. Heb je bijvoorbeeld ooit het gevoel gehad dat je jezelf saboteert? Zo werken ze.

Het schema van wantrouwen en misbruik

Voor Young zijn er 18 verschillende soorten EMS. Vandaag gaan we ons richten op slechts één. Het is het wantrouwen en misbruik schema. Het impliceert ontkoppeling en afwijzing.

Als mensen hebben we fundamentele en universele behoeften die we moeten bevredigen. Als dat niet gebeurt, ontstaan schema’s zoals die waarover we het hier hebben. Tot de psychologische behoeften (Spaanse link) waaraan je moet voldoen behoren:

  • De behoefte om te weten dat je bij een groep hoort en je op een intieme, veilige en stabiele manier kunt binden. Daarnaast om te weten dat je relaties gebaseerd zijn op wederzijdse banden van liefde en genegenheid. Het impliceert de zekerheid te weten dat je geaccepteerd wordt door degenen van wie je houdt.
  • Het vermogen om spontaan uit te drukken wat je denkt en welke emoties je voelt. Bovendien het vermogen om dit vrij en zonder angst te doen.
  • De zekerheid dat je een autonoom wezen bent. Met andere woorden, ondanks het hebben en genieten van banden met anderen, is je identiteit van jou alleen. Het impliceert de wetenschap dat je een individu bent en dat je je competent voelt.

Zijn je hechte banden veilige banden? Voel je bescherming en warmte van je intieme relaties? Ben je vrij om zonder angst te zeggen en te vragen wat je wilt? Ben je onafhankelijk of codependent? Dit zijn enkele van de vragen die je jezelf zou moeten stellen om te ontdekken of je het wantrouwen- en misbruikschema in je leven opneemt.

Werken met schema van wantrouwen en misbruik

De psychotherapeutische praktijk vanuit een schematherapeutisch (Spaanse link) perspectief is complex. We gaan je enkele algemene richtlijnen geven betreffende dit proces en de bijbehorende technieken voor verandering.

Verandering op cognitief niveau

In de psychologie wordt cognitie opgevat als de manier waarop je informatie verwerkt die uit je omgeving komt. Het verwijst naar de manier waarop je redeneert over de gebeurtenissen die je overkomen, de herinneringen die je daarbij hebt, en hoe je eventuele problemen oplost.

Wie slachtoffer is geweest van misbruik ontwikkelt een bijzondere gevoeligheid. Ze zijn meer bedreven in het opsporen van omgevingsbedreigingen, hoe klein ook. In feite zijn ze overgevoelig.

Het doel van schematherapie is hen te helpen hun overmatige controle van de omgeving te verminderen.

Het doel is om alternatieve gezichtspunten te bieden op de bedoelingen van anderen.

Emotionele verandering

De herinneringen die slachtoffers hebben aan hun misbruiksituaties zijn voor hen schrijnend. Ze zijn soms zelfs zo pijnlijk dat ze, als ze eraan terugdenken, zich extreem boos voelen. Vooral als ze aan hun misbruikers denken.

Het doel van schematherapie is de expressie van hun verborgen woede te bevorderen en die aan de oppervlakte te laten komen. Daartoe maakt het gebruik van narratieve strategieën. Bijvoorbeeld het schrijven van brieven.

Vrouw in therapie
Om dit alles mogelijk te maken is het essentieel dat de therapeutische relatie vooraf een veilige relatie wordt.

Verandering op gedragsniveau

Langzaam gaan is de sleutel. Dat komt omdat anderen weer vertrouwen verre van gemakkelijk is. Het moet geleidelijk en vooral veilig gebeuren.

Daarom werken schematherapeuten vanuit gedrag dat intimiteit impliceert. De cliënt moet zijn herinneringen en geheimen kunnen delen met iemand bij wie hij zich op zijn gemak voelt. Ze moeten ook grenzen stellen ten aanzien van de aspecten die hen kwetsen.

Hoe zit het met jou, weet jij hoe je jezelf moet verdedigen? Want weten hoe je jezelf kunt verdedigen is belangrijk als je het gevoel hebt dat je een doelwit bent van misbruik. Het is ook nuttig om gebruik te maken van assertieve communicatie.

Daarnaast is het stellen van grenzen nuttig. Dat gezegd hebbende, moet je accepteren dat er momenten zullen zijn waarop deze herhaaldelijk en opzettelijk overschreden worden. Daarom moet je overwegen of het de moeite waard is om in dit soort relaties door te gaan.

Ten slotte, als je het gevoel hebt dat je een doelwit bent van voortdurend misbruik en je niet weet wat je eraan moet doen, bedenk dan dat een psycholoog of psychiater je kan helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gómez-Pimpollo López de la Vieja, M. L. (2022). Análisis comparativo de la terapia cognitivo-conductual y la terapia dialéctico conductual para el tratamiento de trastornos de la conducta alimentaria.
  • López Pell, A. F., Cid Colom, J., Obst Camerini, J., Rondón, J. M., Alfano, S. M., & Cellerino, C. (2011). Guías esquematizadas de tratamiento de los trastornos de la personalidad para profesionales, desde el modelo de Young, Klosko y Wheishar (2003). Ciencias psicológicas, 5(1), 83-115.
  • Vílchez, E. R. (2009). La terapia centrada en esquemas de Jeffrey Young. Avances en psicología, 17(1), 59-74.
  • do Nascimento Pessoa, G., da Costa, I. F., & Galdino, M. K. C. (2022). Esquemas Iniciais Desadaptativos em Adultos com Histórico de Eventos Estressores Precoces. Estudos e Pesquisas em Psicologia, 22(2), 853-871.
  • Rojas Balta, S. I. (2022). Relación entre los esquemas desadaptativos tempranos y la ansiedad social en niños y adolescentes.
  • Caputto, I., Cordero, S., Keegan, E., & Arana, F. (2015). Perfeccionismo y esquemas desadaptativos tempranos: un estudio con estudiantes universitarios. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.