Alike: een korte film over hoe de creativiteit van kinderen verdwijnt

Ken jij de korte animatiefilm Alike al? We gaan vandaag dieper in op de gedachte achter deze film en wat we kunnen doen om creativiteit bij kinderen te bevorderen.
Alike: een korte film over hoe de creativiteit van kinderen verdwijnt

Laatste update: 15 november, 2022

Alike is een eenvoudige, snelle en innemende korte film. In minder dan 8 minuten laat het op een grafische en levendige manier zien hoe we de creativiteit van onze jongeren doorbreken. Dat doen we elke dag, gebaar na gebaar, woord voor woord en gebrek na gebrek.

Op zijn beurt biedt het verhaal van Alike ons een goed voorbeeld van hoe we onze kinderen kunnen helpen om dat trauma te overleven dat ‘formeel onderwijs’ wordt genoemd. Notities en meer notities, correcties en steunen op huiswerk… Dit alles is tot op zekere hoogte nuttig, maar we moeten ervoor zorgen dat we hun creatieve vaardigheden niet verminderen met deze acties.

  • “Dit is het juiste antwoord.”
  • “Dit is niet logisch.”
  • “Het is beschamend om ongelijk te hebben.”
  • “Spelen is tijdverspilling.”

Dit zijn ideeën die in ons hoofd blijven rondspoken. Het is omdat we als kleine kinderen geleerd hebben om onze meest creatieve antwoorden te herschrijven. Helaas, omdat ze niet in een supergestructureerd systeem pasten.

Alike

In plaats van ze te leren hoe ze snel het juiste antwoord kunnen vinden, moeten we kinderen leren om geen grenzen voor zichzelf te stellen. Om ideeën die in hun hoofd opbloeien niet weg te gooien zonder ze echt te analyseren. Dit is wat ideaal is om ze te onderwijzen over creativiteit.

Voordat een kind zijn kleur verliest, of zelfs meer als we merken dat ze het al verliezen, hebben wij als volwassenen de verantwoordelijkheid om hun leven te verlichten en hun blik weer kleurrijk te maken.

De relatie die men heeft met kinderen moet gelach, avonturen en gekte bevatten. We moeten praten over “brabbel”, over “onderzoeken” en “verkennen van denkbeeldige werelden.” Ook moeten we praten over vormen maken uit schaduwen, wetenschappelijke experimenten uitvoeren, verhalen achterstevoren vertellen….

We moeten ze helpen de lichten en schaduwen van hun geest, het borrelen van hun emoties en de melodie van hun gedachten te beheersen. Daarbij zouden we hun vleugels niet moeten knippen, want zonder hen kunnen ze hun geest niet laten vliegen. En dat is de basis van hun groei.

Alike

Maar zoals Einstein ooit zei

Wat Alike ons leert, is dat intelligentie wordt ontwikkeld door onze gedachten. Door hen worden nieuwe mogelijkheden gewekt. Creativiteit ontwaakt en besluitvaardigheid wordt ontwikkeld…

Tips om creativiteit bij kinderen te bevorderen

Zoals we in Alike kunnen zien, beginnen mensen hun kleur te verliezen door routines, overmatige werkdruk en een wereld die “veel te gestructureerd” is. Om deze redenen moeten we in gedachten houden dat kinderen deze 7 dingen nodig hebben om hun creativiteit te ontwikkelen:

1. Fouten maken

Een van de grootste obstakels waarmee creativiteit wordt geconfronteerd, is precies de angst die we hebben om fouten te maken. Als we in plaats daarvan onze fouten als een bron van groei van jongs af aan zouden begrijpen , zou angst niet bestaan. Het zou in ieder geval niet zo intens zijn dat het onze gedachten zou beperken.

2. Verveeld raken en gefrustreerd raken

Een kind dat zich verveelt (en gefrustreerd door die verveling) is de grootste bron van verbeeldingskracht die er in deze wereld bestaat. Ongelofelijk hoe iets ineens een verbinding maakt en een sprankje creativiteit opspringt.

3. Dwaas denken

Vrijheid van meningsuiting begint met vrijheid van denken. Kinderen zijn erg dankbaar dat ze kunnen zeggen wat ze denken en barsten gewoon in lachen uit om iets absurds. En… wat is er leuker dan lekker hardop lachen? Onthoud bovendien dat het beste onderwijs begint met voorbeelden. Het is dus geweldig om regelmatig dwaze gesprekken met hen aan te gaan.

4. Werken als een team

Zoals mensen vaak zeggen, komen we er misschien sneller aan als we alleen reizen, maar als we met meer mensen reizen, komen we verder. Kinderen delen graag momenten met andere kinderen en andere volwassenen. Ze werken dus echt graag in een team. Zo leren kinderen zichzelf te voeden van anderen en weten ze zeker dat ze ook een uitstekende bron van kennis zijn.

5. Experimenteer

Zoals met eten, speelgoed en stenen… Verre van wat volwassenen geneigd zijn te geloven, kan alles dienen als een manier om te experimenteren en nieuwe werelden te creëren! Daarom is het beste materiële cadeau voor een kind een kartonnen doos en een stok. De eenvoudigste dingen zijn de meest verrijkende.

6 Praten over echte problemen… en denkbeeldige problemen

Door over echte en denkbeeldige problemen te praten, kunnen ze oplossingen bedenken. Er is niets dat een kind meer opwindt dan het hebben van een groot idee. Ze vinden het heerlijk om te merken dat de controle over hun wereld ook in hun eigen handen ligt.

7. SPEEL!

Op de zevende plaats en als basis voor alle andere voorgaande punten, moeten we stellig stellen dat kinderen moeten SPELEN.

Te allen tijde en met alles en nog wat ze te pakken kunnen krijgen. Dit is de enige manier waarop ze talloze spellen leren en die elk type spel nodig heeft om hun fantasie de vrije loop te laten. Spelletjes zijn een prachtig hulpmiddel dat hen zal helpen hun emoties te laten borrelen en de architecten van hun leven te zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Zeven uitspraken van Mafalda om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven uitspraken van Mafalda om over na te denken

Mafalda heeft ons veel interessante dingen geleerd. In dit artikel bespreken we zeven van haar belangrijkste uitspraken om over na te denken.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.