Aldous Huxley voorspelt hoe de vrijheid zal eindigen

Aldous Huxley is een van die auteurs die tientallen jaren geleden durfde te schrijven over de toekomst en zelfs voorspelde hoe de vrijheid zal eindigen. Zijn hypotheses waren helemaal niet vergezocht als je de huidige wereldwijde situatie analyseert.
Aldous Huxley voorspelt hoe de vrijheid zal eindigen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Estefania Grijota Duran

Laatste update: 21 november, 2022

Vraag je je wel eens af hoe het met de vrijheid zal eindigen? De huidige tijden zijn zwaar en onzeker en we zitten allemaal midden in constante veranderingen op elk niveau, zij het economisch, politiek, sociaal, enz. In feite vragen mensen zich af hoeveel erger het nog kan worden. Het is moeilijk te zeggen, maar sommige beschouwingen van mensen als Aldous Huxley, die in zijn tijd een soortgelijke situatie meemaakte, zijn veelzeggend.

Deze schrijver en filosoof dacht na over wat het verlies van vrijheid betekende, zowel op individueel als op collectief niveau. Huxley maakte de gebeurtenissen mee die plaatsvonden tijdens WOI en WOII, tussen 1914 en 1945. Hij trok zijn eigen conclusies uit zulke moeilijke tijden.

Voor Huxley is het belangrijkste in tijden van crisis divergent, individueel en kritisch denken. Het is de enige manier om te vechten tegen het systeem en tegen alle sociale onrechtvaardigheid en tirannie in de wereld.

“Maar ik wil geen troost. Ik wil God, ik wil poëzie, ik wil echt gevaar, ik wil vrijheid, ik wil goedheid. Ik wil zonde.”

-Aldous Huxley-

Aldous Huxley

Aldous Huxley en hoe de vrijheid zal eindigen volgens zijn roman Brave New World

De roman, gepubliceerd in 1931, voorspelt op de een of andere manier het moderne leven. Het boek waarschuwt voor de bedreigingen van de media met winstoogmerk en passiviteit. Het beschouwt hoe zelfs een intelligente bevolking graag dictatuur verkiest boven vrijheid.

Brave New World is een beschrijving van een samenleving waarin iedereen altijd “gelukkig” is. Dit gebeurt dankzij de eerdere vernietiging van de vrije wil van de meerderheid van de bevolking, genetische manipulatie en Pavloviaanse conditionering. Eén waarin iedereen wordt vermaakt door eindeloze afleiding en zelfs drugs.

De wereldstaat van Brave New World is inderdaad een dictatuur die streeft naar orde. Eén die geleid wordt door tien oligarchen die vertrouwen op een uitgebreide bureaucratie om de wereld draaiende te houden. Ze conditioneren de mensen om van hun onderwerping te houden en trots te zijn op het vitale werk dat ze doen om zich opgelucht te voelen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de wereldproblemen.

De vijf voorspellingen over hoe de vrijheid zal eindigen

Aldous Huxley, die ook de Koude Oorlog meemaakte, legde in 1958 een verklaring af voor de BBC. Hij zei dat de wereld alert moet zijn en de controle van de regering over de bevolking en het beheer van de macht in twijfel moet trekken.

1. Slaven van de media in handen van particuliere belangen

In de moderne samenleving kunnen de meeste mensen niet langer dan dertig minuten gaan zonder hun mobieltje te willen checken. De waarheid is dat we slaven zijn van de technologie. Zoals Huxley voorspelde, hebben mensen het mogelijk gemaakt zich niet te vervelen met de eindeloze informatie die de media bieden, ondanks de negatieve effecten ervan op de geestelijke gezondheid.

Afleiding is niet slecht. Het is eigenlijk noodzakelijk, en Huxley was er niet echt tegen. Het mag echter geen manier zijn om de wereldwijde problemen te negeren. Er is namelijk altijd wel iemand die van deze afleiding gebruik zal maken om macht te krijgen en er zelf beter van te worden.

2. Vrijheid zal eindigen door reclame en consumentisme

Ook consumentisme leidt af en leidt je aandacht om. Het zijn louter pogingen om je aan te praten om behoeften te bevredigen waarvan je nooit wist dat je ze had. Voor Huxley is het consumentisme een soort stille dictatuur die mensen conditioneert om voortdurend nieuwe dingen te kopen.

In zijn tijd, in het midden van de 20e eeuw, begon de televisie net een beslissende rol te spelen. Bovendien is er nu een invasie van consumptie en reclame. Je hoeft maar een willekeurig sociaal netwerk als Instagram, Twitter, Facebook en YouTube te openen om hun ware bedoelingen te beseffen. Ze proberen consumenten te beïnvloeden met producten of diensten om ze zo afgeleid mogelijk te houden.

3. Vestiging van een dictatuur gebaseerd op bewaking

Voor Huxley is een dictatuur gebaseerd op het strikte gebruik van geweld door middel van bewaking, straf en een permanente staat van oorlog. Hij voorspelde het gebruik van geweld door straffen, net zoals dat nu gebeurt. Ook staat iedereen onder toezicht. Journaliste Marta Peirano, een expert op het gebied van internetbeveiliging, legde uit dat 5G een val is om mensen te bespioneren.

Zo verklaarde ze in het interview van El Confidencial dat:“Het internet wordt gedomineerd door een economisch model dat gebaseerd is op datamining voor de manipulatie van mensen om hen producten, diensten, ervaringen en politieke kandidaten te verkopen en het is in handen van enkele bedrijven die elkaar bevechten om deze markt te domineren.

Regeringen zijn in feite klanten van deze bedrijven en gebruiken hun infrastructuren om de bevolking te controleren, nepnieuws te produceren of dissidenten te vervolgen.”

4. Vrijheid zal eindigen door de farmacologische revolutie

Drugs waren vroeger een manier om mensen “gelukkig” en onder controle te houden. Hoe zit dat nu? Welnu, velen geloven dat dit gebeurt door vaccinatie.

Hoewel er duizenden voorbeelden zijn, neem The Red Pill podcast. Daarin praten hersendeskundigen over nieuwe mind control-technieken. Ze voeren veel hypotheses aan, zoals dat de Bill en Melinda Gates Foundation al vaccins zou ontwikkelen waarmee ze microchips in je lichaam zouden brengen en geesten zouden controleren via 5G-netwerken.

Er is echter geen bewijs dat dit gebeurt.

5. Politici geadviseerd door professionals, volgens Aldous Huxley

Alle politici die belangrijke posities bekleden hebben adviseurs die willen dat de bevolking in hen de waarden ziet die zij waarderen. De schijn is belangrijk, niet de werkelijke daden.

Marketing in de politiek is dus de sleutel tot het beïnvloeden van de beslissingen van mensen als het gaat om het verkiezen van de ene kandidaat boven de andere.

Aldous Huxley was dus een persoon die zijn zinnen zette op de verre horizon. De toekomstige wereld in zijn gedachten was er een waarin mensen door middel van technologie gecontroleerd zouden worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.