Aileen Wuornos: The Manhunter

Aileen Wuornos was een Amerikaanse seriemoordenaar die haar slachtoffers, allemaal mannen, beroofde voordat ze hen uiteindelijk doodschoot. Ze werd herinnerd vanwege haar vijandige, norse en intimiderende karakter en werd in 2002 geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie.
Aileen Wuornos: The Manhunter

Geschreven door Vanessa Viqueira

Laatste update: 14 december, 2022

Aileen Wuornos werd Amerika’s beroemdste vrouwelijke seriemoordenaar. Deze roem was zonder twijfel welverdiend. Ze toonde nooit berouw voor de moorden die ze pleegde en beweerde zelfverdediging. Vanaf haar geboorte had ze echter een moeilijk leven.

Kindertijd en adolescentie

Aileen Carol Wuornos werd geboren op 29 februari 1956 in Rochester (Michigan, Verenigde Staten), als Aileen Carol Pittman.

Haar moeder, Diane, liet haar zes maanden na de bevalling in de steek. Haar vader, Leo, zat in de gevangenis wegens kindermishandeling. Aileen, haar zus Laurie en haar broer Keith werden bij hun grootouders, Lauri en Britta Wuornos, gaan wonen. Zij adopteerden de kleintjes in 1960.

Meisje voor het raam

Een afschuwelijke jeugd

Dawn Botkins, was haar levenslange vriendin. Zij zou in een latere documentaire zeggen dat ze zag hoe Aileen door haar grootvader zwaar werd geslagen, zelfs toen hij wist dat er getuigen waren. Bovendien ging het gerucht dat ze de biologische dochter van haar grootvader was. In feite zou hij zowel haar als haar moeder mishandelen.

Ruzies, gevechten en afranselingen waren een constante in de familie. Eén van deze vele voorvallen zou levenslang sporen op haar huid achterlaten: haar grootmoeder verbrandde haar huid met een brandbare vloeistof.

Toen ze negen jaar oud was, begon Aileen Wuornos zich te prostitueren. Op haar veertiende beviel ze van een baby die ze ter adoptie afstond. Nadat ze uit huis was gezet, ging ze in de bossen bij haar huis wonen.

De hoop op een beter leven

Enige tijd later reisde Aileen door het land op zoek naar werk. Ze kwam terecht als prostituee. De kleine Aileen was een vrouw geworden, maar ze was wild, ongeschoold en met een gewelddadig en intimiderend karakter.

Ze trouwde met Lewis Gratz Fell, voorzitter van een jachtclub in Florida, van wie ze kort daarna scheidde. Ze was regelmatig in en uit de gevangenis voor misdaden als voertuigdiefstal, verzet tegen het gezag, belemmering van de rechtsgang, bedreiging met een vuurwapen, etc.

Later begon ze een relatie met Tyria Moore. Dit was een vrouw die ze ontmoette in een homobar in de buurt en op wie ze verliefd werd. Het stel ondernam een reeks criminele avonturen onder valse namen.

Spiderwoman

De autoriteiten doopten Aileen Wuornos om tot Spiderwoman. Dit vanwege haar afkeer van mannen en haar voorliefde voor het dragen van zwarte leren kleding.

Haar beste vriend was een.22-kaliber pistool, dat ze beweerde te dragen ter bescherming. Op een dag haalde ze echter de trekker over voor een ander doel, en vanaf dat moment was er geen weg meer terug.

De moorden

Het begon allemaal toen ze Richard Mallory ontmoette, een 51-jarige vrachtwagenchauffeur die urenlang de snelweg op en neer reed en die ze beschuldigde van aanranding. Volgens Aileen’s versie was hun ontmoeting niet zoals de vorige met haar klanten. In feite beschuldigde ze Richard Mallory ervan haar te slaan, te verkrachten en te sodomiseren.

Aileen schoot hem drie keer in de borst met haar pistool, wikkelde daarna zijn lichaam in een tapijt en liet hem achter. Ze liet geen aanwijzingen achter, zodat het daaropvolgende onderzoek niet ver kwam.

Een jaar later vond men de resten van David Spears, 43 jaar. Hij was zes keer getroffen door kogels. Terwijl de identificatie werd uitgevoerd, werd slechts vijf dagen later een derde lichaam met negen schotwonden gevonden. Dit was Charles Carskaddon, 40 jaar oud.

Het vierde lichaam identificeerde men als Peter Siems, 65 jaar oud. Verschillende getuigen beweerden dat hij twee vrouwelijke lifters in zijn auto had. Men trof de afdrukken van Aileen Wuornos aan op de deurknop.

Twee identieke portretten van Aileen Wuornos en Tyria Moore werden vrijgegeven. Het daaropvolgende onderzoek werd geholpen door het feit dat ze beiden verschillende waardevolle spullen van de slachtoffers verkochten aan verschillende pandjeshuizen.

Een seriemoordenaar

Geleidelijk aan begonnen er meer lichamen te verschijnen. Alles kwam echter tot stilstand toen Tyria, na gearresteerd te zijn, beweerde dat Aileen Wuornos de moordenaar was. Ze leidde de politie naar Aileen, die ze dronken in haar auto aantroffen.

Aileen Wuornos was veranderd in een seriemoordenaar. Maar ze had geen spijt. In feite, zoals ze verklaarde in de documentaire, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992), over een van de moorden: “Hij verdiende het, ik heb medelijden met zijn familieleden, maar wat ik deed was mezelf verdedigen”.

Tijdens haar verhoor gaf ze toe zeven mannen te hebben vermoord en verontschuldigde ze zich op grond van zelfverdediging.

In 1992 verscheen ze voor de rechtbank. Op 30 juni van datzelfde jaar werd ze ter dood veroordeeld voor de bewezen moord op drie mannen.

“Sons of Bitches! Ik ben verkracht! Ik hoop dat je verkracht wordt. Klootzakken van Amerika!”

-De verklaring van Aileen Wuornos nadat ze schuldig was bevonden.-

Uitspraak

Tijdens haar tijd in de gevangenis gaf ze verschillende controversiële interviews. Soms klonk haar verhaal niet eens echt, maar dat was het helaas wel. Vandaag zijn haar verhalen alles wat er van Aileen Wuornos is overgebleven, en het is waarschijnlijk dat deze een combinatie waren van waarheid en leugens.

Sommige mensen, hoewel ze haar daden niet verdedigen, wijzen erop dat Aileen het slachtoffer was van een vreselijk disfunctioneel verleden, en haar opgekropte woede zou haar wel eens tot de ergste daden kunnen hebben gebracht.

Wat de waarheid ook moge zijn, ze kwam aan haar einde om 9:45 uur op 9 oktober 2002, geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie op 46-jarige leeftijd. Ze had 12 jaar in de dodencel van Florida doorgebracht.

Over haar leven is een film gemaakt, getiteld Monster (2003). Charlize Theron leverde een geweldige prestatie in deze film en won de Oscar voor beste actrice. Gebaseerd op het ware verhaal van Aileen Wournos is het zonder twijfel een zeer aan te bevelen speelfilm.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992). (1994, 4 febrero). IMDb.

  • Cereal Serial K. (2015, 2 septiembre). Aileen Wuornos Última Entrevista, Subtítulos en Español. YouTube. 

  • MONSTER – Trailer ( 2003 ). (2008, 2 junio). [Vídeo]. YouTube. 

  • Monster (2003). (2004, 30 enero). IMDb. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.