Afgunstige mensen creëren giftige omgevingen
Afgunstige mensen creëren giftige omgevingen vol besmettelijke negativiteit. We kunnen deze negativiteit waarnemen in ons eigen huis en op ons werk. Plaatsen waar de lucht vervuild lijkt te zijn, waar stress en angst voelbaar zijn en verdriet immer de boventoon voert.
Experts die zich richten op de ideale werkomgeving, delen bedrijven meestal in in ‘giftige omgevingen’ versus ‘verzorgende omgevingen.’ Om de een of andere reden kunnen we het meteen voelen tot welke van de twee een omgeving behoort.
Hoewel er standaardvariabelen bestaan om tot een objectieve, strenge conclusie te komen, is het soms voldoende om gewoon door een bedrijf te lopen. De spanning, het ongemak en de druk zijn meteen voelbaar. Je ziet dit ook getekend op de gezichten van de mensen die er werken.
Hetzelfde kan gebeuren binnen gezinnen. Bijvoorbeeld op basis van het soort taalgebruik waar het gezin aan gewend is. Of door de toon waarop er wordt gesproken en de houding van elk gezinslid. Giftige omgevingen bestaan wel degelijk. Ze worden gevormd door negatieve gevoelens, onzekerheid, agressief taalgebruik en systematische stress. En het is verdomd lastig om jezelf ertegen te beschermen.
Laten we daarom eens iets dieper ingaan op dit onderwerp…
In giftige omgevingen voert ongelukkigheid de boventoon
De term ‘giftige mensen’ is op dit moment vrij populair. We moeten echter voorzichtig zijn om deze term niet zomaar op iedereen te plakken. Soms geven we iemand dit label die eigenlijk kampt met depressie, last heeft van een angststoornis of meerdere klinische problemen heeft. Laten we daarom iets gevoeliger te werk gaan als het gaat om dit onderwerp.
Het is daarentegen echter ook duidelijk dat afgunstige mensen een klimaat creëren dat vol conflicten, mishandeling en een compleet gebrek aan empathie of intimiteit zit in relatie tot de mensen die eraan worden blootgesteld.
Een paar jaar geleden maakte het economisch tijdschrift ‘Fortune‘ dat vaak ranglijsten maakt, een lijst van de beste bedrijven over de hele wereld. Om te beoordelen welke bedrijven op deze lijst zouden moeten staan, werd er niet gekeken naar dingen als het salaris van de werknemers of de extra voordelen die bedrijven boden. In plaats daarvan werd er juist gekeken naar de mate van tevredenheid van de werknemers. Op basis van dit onderzoek, kwamen ze tot de ontdekking dat er binnen de meeste bedrijven een giftige omgeving heerste en dat deze giftigheid systematisch en chronisch was.
Soms is het niet genoeg om managers te vervangen. De structuur en het beleid van bepaalde bedrijven hebben een omgeving gecreëerd die gebaseerd is op controle. Op basis van prestaties in plaats van de gezondheid van de werknemers en het bedrijf zelf. Er is een cultuur ontstaan waarin iedereen zijn hoofd omlaag houdt. Men voelt zich gedwongen om zijn mond te houden, om maar geen ontslag te krijgen.
Beetje bij beetje zorgt dit voor ongelukkigheid, angst en twijfel, wat de productiviteit, innovatie, creativiteit en bovenal de gezondheid van het hele bedrijf ondermijnt.
We moeten ‘verzorgende omgevingen’ creëren
Gedurende ons leven zullen we altijd mensen tegenkomen die van conflicten houden. We zullen ons echter niet altijd van deze mensen kunnen distantiëren. Het is niet altijd zo eenvoudig om met iemand te breken en diegene vervolgens nooit meer te hoeven zien.
Een paar jaar geleden begonnen ‘levenscoaches‘ populair te worden. Dit zijn mensen die getraind zijn in het creëren van een omgeving van vertrouwen en goede communicatie. Een omgeving waarin medewerkers zich echt gelukkig en gewaardeerd voelen.
Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt dat bedrijven ervan zouden kunnen profiteren als hun werknemers zich zo zouden voelen, lijken de meeste bedrijven dit voor de hand liggende gegeven tot nu toe toch over het hoofd te hebben gezien.
Laten we daarom proberen om het beleid, de mentaliteit en de perspectieven van bedrijven te veranderen. En eigenlijk hebben we het niet alleen over werkomgevingen. Het gaat ook over scholen, waar de nieuwe generatie wordt gevormd.
Verzorgende omgevingen zijn gebaseerd op een gevoel van duurzaamheid, waar respect en persoonlijke waardigheid worden verdedigd. Waarbij creativiteit, persoonlijke groei en een authentieke, intieme en voelbare vorm van empathie worden aangemoedigd.
Laten we dus ons best doen om meer menselijke omgevingen te creëren. Laten we beginnen met de mensen die het dichtst bij ons staan, de mensen met wie we onze dagen doorbrengen. Het zal het meer dan waard zijn.