Afghanistan, terreur keert terug en vrouwen verliezen hun vrijheid

"Verbod om in het openbaar te lachen, te werken en te studeren. Verbod om het huis te verlaten als ze niet vergezeld worden door mannelijke familieleden." De Taliban beweren dat de rechten van vrouwen zullen worden gerespecteerd, maar velen vermoeden dat de sharia-wetgeving zal worden geïmplementeerd zoals die in 1996 was.
Afghanistan, terreur keert terug en vrouwen verliezen hun vrijheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 oktober, 2023

Tijdens een verschijning op tv om het vertrouwen van de media te winnen, beweerde Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, dat vrouwen zouden kunnen studeren, dat hun rechten zouden worden gerespecteerd en dat ze blij zouden zijn om onder de sharia te leven. De waarheid is echter dat er vandaag de dag net zoveel vrouwen en meisjes in Afghanistan verdwijnen als tussen 1996 en 2001.

Niemand gelooft zijn valse verklaringen of zijn plotseling verzoenende houding. Dat komt omdat vrouwelijke figuren intussen van reclameposters zijn gewist of de posters uit de winkels zijn gerukt uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren.

Bovendien zijn er al vrouwen verdwenen uit het straatbeeld omdat ze zich verstoppen in de eenzaamheid van hun huizen of wanhopig op zoek zijn naar een uitweg via het vliegveld van Kabul.

In feite vervliegt de hoop opnieuw in een land dat voortdurend in puin lijkt te liggen. Het is inderdaad een land waar het bijna altijd moeilijk is geweest om een vrouw te zijn.

Maar terwijl Afghaanse vrouwen in de afgelopen twintig jaar hun stem en hun aanwezigheid in de publieke sfeer begonnen te herwinnen, heeft de snelle en onverwachte opmars van de Taliban hen nu opnieuw veroordeeld om terug te keren naar hun burqa’s in een nieuw schrikbewind.

Volgens de sharia mogen vrouwen en meisjes niet werken of studeren. Ze mogen ook niet de straat op als ze niet worden vergezeld door een mannelijk familielid.

Afghanistan, terreur keert terug en vrouwen verliezen hun vrijheid

Afghanistan onder islamitisch emiraat

Toen de internationale troepen zich in 2011 terugtrokken uit Afghanistan, lanceerde Oxfam International een oproep. Alle vooruitgang die was geboekt, kon echter van de ene op de andere dag verloren gaan. De vooruitgang die ervoor zorgde dat meer dan 50 procent van de meisjes naar school ging en 28 procent van de parlementsleden in het land vrouw was. Nu worden deze prestaties bedreigd.

Hier is een voorbeeld. Beheshta Arghand (Engelse link), presentatrice van het Tolo News kanaal in Afghanistan, interviewde onlangs een Taliban functionaris. Hij verzekerde haar dat er geen geweld tegen vrouwen zou zijn en dat hun rechten gewaarborgd zouden worden.

Maar toen dat gesprek voorbij was, legde de presentatrice zelf in tranen op een chatforum uit dat de Taliban haar werk en salaris en dat van al haar vrouwelijke collega’s voor onbepaalde tijd had opgeschort.

In werkelijkheid respecteert de Taliban de rechten van vrouwen, mits ze zich houden aan de voorschriften van de sharia. Deze recente wending in de gebeurtenissen had echter niemand verwacht.

Sterker nog, weinigen hadden zo’n snelle opmars van de Taliban voorspeld. En nog minder de vlucht van president Ashraf Ghani en de terugtrekking van een Afghaans leger dat geen weerstand heeft geboden tegen de vlag van het Islamitische Emiraat.


Wellicht is dit artikel ook interessant voor je Wat is een opstand eigenlijk precies?


De verboden van de Taliban voor meisjes en vrouwen

Terwijl duizenden Afghanen het land proberen te ontvluchten op het vliegveld van Kabul, is er één deel van de bevolking dat weet dat deze vlucht niet voor iedereen mogelijk zal zijn. Het zijn namelijk de vrouwen en meisjes die het meest bedreigd worden door dit nieuwe regime.

Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat dezelfde schendingen van hun rechten die eerder door de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA) aan de kaak werden gesteld, zullen worden herhaald. Deze zijn als volgt:

  • Ze mogen niet naar school of buitenshuis werken.
  • Ze mogen het huis niet verlaten tenzij ze vergezeld worden door een mannelijk familielid.
  • Ze mogen geen zaken doen met mannen.
  • Ze mogen niet gezien worden door mannelijke artsen.
  • Ze moeten een boerka dragen. Geen enkel deel van hun lichaam mag ontbloot worden.
  • Ze krijgen zweepslagen en worden beledigd als ze zich niet aan de regels van de Taliban houden.
  • Ze krijgen in het openbaar zweepslagen als ze hun enkels laten zien.
  • Ze worden gestenigd als ze seks hebben buiten het huwelijk.
  • Ze mogen geen cosmetica gebruiken. Sterker nog, als ze hun nagels lakken worden hun vingers afgeknipt.
  • Ze mogen geen schoenen met hoge hakken dragen.
  • Het is ze verboden om in het openbaar te lachen.
  • Ze mogen in het openbaar met geen enkele man praten zonder toestemming.
  • Ze mogen geen taxi nemen of een rijbewijs halen.
  • Ze mogen niet werken of zich uiten in openbare media zoals televisie, radio en internet.
  • Niemand mag meisjes en vrouwen fotograferen of vastleggen.
  • Afbeeldingen van vrouwen mogen niet in het openbaar worden getoond.

“We zorgen ervoor dat er geen geweld tegen vrouwen zal zijn,” zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid. “Vooroordelen tegen vrouwen zullen niet worden toegestaan, maar islamitische waarden zijn ons kader en moeten worden gehandhaafd.”

Meisjes en lerares in de klas

De geschiedenis herhaalt zich: niemand gelooft in de “nieuwe Taliban”

Tegenwoordig laten de media beelden zien van hoe Afghanistan er in de jaren ’70 uitzag. We werden getroffen door een foto die Laurence Brun in 1972 maakte. Op de foto verschilden de vrouwen niet veel van de vrouwen die we in elk ander westers land zouden aantreffen. Er waren jonge vrouwen in minirokjes, lachend, met los haar en hoge hakken, die naar hun werk en studiecentra gingen.

In feite bevorderde koning Amanullah aan het begin van de 20e eeuw de vrijheid van vrouwen door gedwongen huwelijken te verbieden en gendergelijkheid te stimuleren. In de jaren ’70 werd algemeen kiesrecht bereikt en schitterde het land met de vooruitgang die kenmerkend is voor elk geavanceerd land. Maar door verschillende staatsgrepen en de Sovjetbezetting veranderde alles.

In 1996 werd de Islamitische Staat Afghanistan opgericht en kwam het schrikbewind. De vrouwen werden onderworpen aan de Taliban en de Sharia. Die duisternis duurde tot 2001. Nu, twintig jaar later, is deze verschrikking teruggekeerd. Vrouwen worden in hun huizen opgesloten en uit het openbare leven gerukt voor een Westen dat onbewogen toekijkt hoe de geschiedenis zich herhaalt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.