Actieve en passieve vriendschappen
We hebben allemaal passieve en actieve vriendschappen gehad. Beide soorten maken gewoon deel uit van het weefsel van onze menselijke relaties.
Het is echter onvermijdelijk dat je sommige vrienden meer waardeert dan andere. Want er zullen altijd mensen zijn met wie je je nauw verbonden voelt en anderen die je af en toe ziet.
We zijn allemaal sociale wezens. Daarom heb je die dagelijkse interacties nodig. Ze geven je een goed gevoel. In feite kun je je dagelijkse praatje met de kruidenier of koffie met een collega net zo waarderen als een intiem gesprek met je beste vriend.
Er zijn verschillende soorten vriendschappen. Zolang ze oprecht en verrijkend zijn, maakt het niet uit hoe intiem ze zijn. Authenticiteit is de sleutel.
Zwakke banden of passieve vriendschappen zijn juist heel belangrijk. Dit zijn de mensen die positieve momenten in je dagelijks leven genereren, zelfs als ze geen intieme band met je hebben.
Wat is het verschil tussen actieve en passieve vriendschappen?
Als je om je relaties geeft, zul je het met me eens zijn dat iemand een vriend noemen bijzonder is. Dat doe je niet elke dag en niet iedereen verdient die titel. Helaas begrijpen sommige mensen de echte betekenis van vriendschap niet en schenden ze die ook door vertrouwen en respect af te breken.
We zijn er zeker van dat je meer dan één dankbare vriendschap hebt gehad, het soort vriend waar je zowel je vreugde als je verdriet mee kunt delen.
In de jaren 1970 publiceerde Mark Granovetter, professor in de sociologie aan Stanford University, een boek met de titel The Strength of Weak Ties (De kracht van zwakke banden). In deze studie herformuleerde hij het concept van vriendschap.
Het is bijzonder nuttig om dit boek te lezen in de context van de nieuwe technologie van vandaag, omdat het je doet begrijpen hoe belangrijk de vrienden kunnen zijn die je maakt op sociale netwerken.
We kunnen de relevantie ervan niet genoeg benadrukken. Elke vriend die je maakt op Facebook of andere sociale netwerken kan namelijk net zo belangrijk zijn als een oude jeugdvriend. Laten we meer te weten komen.
Actieve vriendschappen, de diepe verbindingen die je leven verrijken
Actieve vriendschappen zijn dagelijks aanwezig in je leven. Je beschouwt deze vrienden als je familie. In feite weten ze min of meer alles over je. Je deelt je ervaringen, waarden en geheimen met hen. Ze zijn je toevluchtsoord als het misgaat. Soms zijn ze zelfs belangrijker voor je dan je partner.
Misschien zijn sommigen al jaren je vrienden, misschien al sinds je naar school ging. Anderen zijn misschien recenter. Toch kan het voelen alsof je ze al eeuwig kent.
Je hebt voortdurend contact met dit soort vrienden. Het maakt zelfs niet uit of je af en toe niet bij elkaar bent. Want het verlangen om te weten hoe het met elkaar gaat en wat jullie beiden van plan zijn, is constant. Bovendien maakt de wetenschap dat je altijd hun steun hebt je gelukkig.
Passieve vriendschappen zijn zwakke banden die je een goed gevoel geven
Passieve en actieve vriendschappen zijn geen tegenpolen, maar vullen elkaar aan. Bovendien is de theorie van Mark Granovetter de laatste jaren relevanter geworden. Dit komt omdat zijn ideeën duidelijk weergeven wat er gebeurt in onze nieuwe technologische en digitale samenleving.
Passieve vriendschappen zijn vriendschappen die buiten onze kring van intimiteit vallen. Toch geven ze je een goed gevoel. Het kan bijvoorbeeld een buurman zijn, de vriend van een familielid, de supermarktmanager, de collega met wie je goed kunt opschieten of de persoon die je eens per week in de metro ziet op weg naar je werk en met wie je een praatje maakt.
Het fundamentele verschil tussen een passieve en actieve vriendschap is de nabijheid en genegenheid. Een passieve vriend kan iemand zijn die je ontmoet op sociale media. Je vindt het leuk om met hem of haar te praten en jullie delen gemeenschappelijke interesses. Veel van deze relaties gaan niet verder dan dit.
Volgens Mark Granovetter zijn deze passieve, niet-bindende relaties een geweldige stimulans in het dagelijks leven. Ze maken je blij en ontspannen en bieden je verschillende perspectieven. Je leert ervan en ze geven je het gevoel dat je erbij hoort.
Hechte en actieve vriendschappen zijn belangrijk. Onderzoek toont echter aan dat het creëren van netwerken van ongedwongen relaties, via nieuwe technologieën of in je normale sociale leven, je gelukkig maakt en je het gevoel geeft erbij te horen.
Beide soorten vriendschappen zijn beide van vitaal belang
Het is meestal het beste om een paar goede vrienden te hebben. Maar wat passieve relaties betreft: hoe meer hoe beter. Hier is een voorbeeld. Steve Jobs ontwierp het Pixar-gebouw met een heel specifiek idee, om het makkelijker te maken voor werknemers van de verschillende afdelingen om met elkaar om te gaan.
Zijn idee was om het soort passieve vriendschap te bereiken dat creativiteit stimuleert. Deze toevallige ontmoetingen waren altijd positief, vriendelijk en verrijkend. Er ontstonden ideeën en de stress verminderde. Het was niet nodig om grote vriendschappen te creëren, alleen maar een band van hoffelijkheid en vriendelijkheid waar ideeën uit voortkwamen. Dat was de sleutel.
Daarom is het een goed idee om je dagelijkse sociale contacten te vergroten om je welzijn een boost te geven. Gesprekken, hoe kort ook, verrijken je dag. Bovendien moet je deze banden, net als goede vriendschappen, voor de rest van je leven koesteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Granovetter, M. (1973). The Strength of Weak Ties. American Journal of Sociology, 78(6), 1360-1380. Retrieved May 15, 2021, from http://www.jstor.org/stable/2776392