Waarom maakt sociale media mensen ongelukkig?

Sociale media verbinden en vermaken, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op de emotionele gezondheid, relaties en productiviteit. Ontdek in dit artikel waarom.
Waarom maakt sociale media mensen ongelukkig?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 augustus, 2023

Veel mensen brengen vele uren per dag door op sociale media. In feite is het onze favoriete hobby geworden, die een eindeloze bron van vermaak biedt. Het kan echter ook de oorzaak zijn van problemen met het gevoel van eigenwaarde, gebrek aan concentratie en problemen met relaties. Sterker nog, soms maken sociale media mensen ongelukkig.

Aan de andere kant is dit niet altijd het geval. Het is waar dat sociale media bepaalde voordelen kunnen bieden. Het is ook waar dat de nadelen voor een groot deel afhangen van de manier waarop ieder individu het gebruikt en hoe bewust hij of zij zich is van de risico’s. Als je meer apathie, angst of eenzaamheid voelt sinds de komst van sociale media, dan ben je niet de enige. En daar is een reden voor.

De effecten van sociale media op de geestelijke gezondheid

Zoals we hierboven al zeiden, zijn sociale media niet altijd negatief. In feite kan het een nuttig hulpmiddel zijn dat entertainment en andere voordelen biedt. Dankzij de plasticiteit van onze hersenen leiden sociale media bijvoorbeeld tot nieuwe leermethoden, het soort dat al wordt waargenomen bij digital natives.

Deze individuen zijn effectiever in multitasking en ook sneller in het vinden van antwoorden op specifieke vragen. Dit werd bevestigd op de Redes III bijeenkomst, georganiseerd door het biomedische bedrijf Pfizer in 2016.

Verder bleek uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in P ersonality and Individual Differences dat sociale media tijdens de COVID-19-quarantaine hielpen om psychologische stress te verminderen, dankzij sociale vergelijking. Het bevorderde menselijke interactie, omdat mensen zagen hoe anderen dezelfde situatie van opsluiting ervoeren,

In feite kunnen sociale media een uitstekende manier zijn om contact te maken, te communiceren en zelfs steun te zoeken in moeilijke tijden.

Mensen met psychische problemen kunnen zich bijvoorbeeld wenden tot sociale mediaplatforms om hun ervaringen te delen, informatie en behandelingsmogelijkheden te vinden en steun te geven en te ontvangen van anderen in vergelijkbare situaties, bevestigen Naslund e.a., 2014 gepubliceerd in PLOS One (Engelse link).

Waarom maken sociale media mensen ongelukkig?

Sociale media maken mensen ongelukkig als het gebruik ervan uit de hand loopt of in bepaalde patronen vervalt.

Dissociatie

Heb je wel eens uren door Instagram of TikTok gescrold en ben je de tijd helemaal vergeten? Hun inhoud is vaak zo absorberend dat we ons abstraheren van de werkelijkheid en helemaal opgaan in beelden en geluiden. Zozeer zelfs dat we een overdreven passieve en ontkoppelde houding aannemen, tot het punt dat we ons niet eens bewust zijn van wat we zien en ook geen informatie vasthouden.

Dit staat bekend als dissociatie. Het leidt soms tot plezierige emoties. Het kan bijvoorbeeld aanvoelen als een mentale pauze als je gestrest bent. Maar als je je op deze manier verliest in sociale media, kun je je schuldig en gefrustreerd voelen, omdat je het gevoel hebt dat je je tijd hebt verspild.

Als gevolg daarvan voel je je schuldig omdat je zo onproductief bent, bevestigen Baughan et al., 2022 (Engelse link).

Verslaving en gebrek aan concentratie

Sociale media zijn constant aanwezig op onze mobiele telefoons. Deze beschikbaarheid betekent dat we altijd verbonden zijn, waardoor we impulsief en dwangmatig gebruik maken van onze mobiele apparaten.

Het kan echter concentratie- en zelfbeheersingsproblemen veroorzaken (Rodríguez & Barrio, 2015). Het kan zelfs leiden tot een verslaving die eindigt in ontevredenheid en gebrek aan productiviteit (Sun & Zhang, 2021).

Psychologisch welzijn

Dat sociale media mensen ongelukkig maakt, blijkt duidelijk uit onderzoeksresultaten (Engelse link) gepubliceerd in PLOS One. Uit dit onderzoek bleek dat hoe meer tijd mensen besteedden aan interactie met Facebook, hoe meer hun affectieve welzijn (hoe ze zich voelen) en cognitieve welzijn (hoe tevreden ze waren met hun leven) afnamen.

Daarnaast leidt sociale media er ook toe dat we onszelf vergelijken met anderen en ‘tests’ opstellen waarin we vaak het onderspit delven (oplopende sociale vergelijking). Het is geen verrassing dat dit veel ongemak en ontevredenheid kan veroorzaken en een aanzienlijke negatieve invloed heeft op ons gevoel van eigenwaarde (Jan et al., 2017).

Interpersoonlijke conflicten

Tot slot hebben sociale media gevolgen voor de manier waarop we met anderen omgaan. En omdat we sociale wezens zijn, schaadt dit ons welzijn. Het bewijs hiervan ligt in het feit dat sociale media ertoe leiden dat we individualisme voorrang geven boven onze sociale groepen en intolerant worden.

Sociale media gebruiken om ons welzijn te behouden

Tieners op sociale media.

Al het bovenstaande betekent niet dat we sociale media moeten demoniseren of stoppen met het gebruik ervan. Integendeel, het dient als een uitnodiging om ons bewust te maken van het gebruik dat we eraan geven. We kunnen bepaalde maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat we de controle hebben en niet andersom. Hier volgen enkele aanbevelingen in dit verband:

  • Gebruik sociale media bewust. Gebruik het niet om te ontsnappen aan de realiteit of om ingewikkelde of negatieve emoties te beheersen.
  • Selecteer zorgvuldig de inhoud die je consumeert. Laat je niet meeslepen door wat je startpagina laat zien, maar kies voedzame en verrijkende accounts die je voorzien van interessante feiten of gezond plezier. Vermijd accounts die aanzetten tot vergelijken.
  • Plan en beperk je gebruikstijd. Plan van tevoren de tijd die je besteedt aan het kijken naar sociale media en hoe lang, en zorg ervoor dat je je aan die richtlijn houdt. Gebruik de herinneringen op je mobiele telefoon of activeer de opties in veel apps.
  • Val niet voor het effect van anonimiteit op internet. Onthoud dat achter elk account een mens schuilgaat en dat hetzelfde respect en dezelfde aandacht die je in het echte leven biedt, ook aanwezig zouden moeten zijn tijdens je gesprekken op het web. Dit voorkomt dat je gepolariseerd raakt of betrokken raakt bij hatelijke acties of onplezierige discussies.

Kortom, sociale media maken mensen ongelukkig als ze hun consumptie niet in de hand houden. Wees daarom verantwoordelijk en neem de juiste beslissingen om je tijd op deze platforms bevredigend en veilig te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.