De 90/10 regel: verandering begint vanbinnen

De 90/10 regel: verandering begint vanbinnen

Laatste update: 13 december, 2017

Binnen de psychologie bestaat er zoiets als de 90/10 regel die luidt dat de manier waarop we op gebeurtenissen reageren veel meer invloed heeft dan de gebeurtenissen zelf. Slechts 10% van ons leven wordt bepaald door de dingen die ons overkomen: het maken van een fout, een vertraagde vlucht, een file, kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat we te laat komen op ons werk.

De andere 90% is direct verbonden aan hoe we op die 10% reageren. We weten dat verschillende mensen zeer verschillend reageren op dezelfde situatie. Afhankelijk van hun eerste reactie op hetgeen er gebeurd is, kan hun dag uiteindelijk zeer aangenaam of juist onaangenaam worden.

Onze reactie wanneer we worden geconfronteerd met tegenslag kan de rest van onze dag, week of zelfs ons jaar, beter of slechter maken. Het hangt allemaal van onszelf af.

Het is belangrijk om deze regel in gedachten te houden, omdat hij ons helpt te onthouden dat we over het grootste gedeelte van ons leven zelf de controle hebben: over 90%. Ook kan deze regel ons bevrijden van de nutteloze emoties die we soms ervaren, door ons te doen inzien dat we over 10% van ons leven simpelweg geen controle hebben.

Als we in staat zijn om onze wilskracht te benutten, dan zouden we ook in staat zijn om iets negatiefs om te zetten in slechts iets eenmaligs, of we zouden zelfs iets positiefs weg kunnen nemen.

Zou je willen weten hoe je dit kunt doen? Blijf dan doorlezen…

Een voorbeeld van de 90/10 regel

Om een beter idee te krijgen van hoe we deze geweldige regel in de praktijk kunnen brengen, helpt het misschien om te kijken naar een voorbeeld waarmee we onszelf kunnen identificeren. Stel je eens voor dat je al de hele dag bezig bent met een project dat je baas jou gegeven heeft. Je moet het bijna inleveren, maar gelukkig ben je ook bijna helemaal klaar. Net wanneer je op het punt staat om het op te slaan, valt de stroom uit en is het scherm van je computer plotseling helemaal zwart.

Blijkbaar heeft je vrouw het gasfornuis aangezet, wat er altijd voor zorgt dat de stoppen doorslaan. Je wordt boos, nerveus, en het voelt als het einde van de wereld. Je reageert je af op je vrouw en uiteindelijk krijgen jullie hierdoor heftige ruzie.

Twee mensen die boos naast elkaar op de bank zitten omdat ze ruzie hadden doordat ze niet wisten van de 90/10 regel

Woedend loop je de keuken in en gooi je per ongeluk de kopjes die op het aanrecht staan om. Onverwachts, breekt ook je favoriete beker, de beker waar je elke ochtend lekker een bakje koffie uit drinkt. Nu wordt je nog bozer, en geef je de schuld aan je zoon, omdat hij je beker heeft gebruikt en op het aanrecht heeft laten staan.

Na een paar minuutjes, probeer je alles om het werk dat je al had afgerond te herstellen, maar het lukt niet. Alles is kwijt. Je wordt razend, je vloekt, en gaat de deur uit voor wat frisse lucht, en je trekt de deur keihard achter je dicht. Je bent nu boos op je vrouw, op je zoon, je favoriete beker is stuk en je project is niet af. Je hebt een slechte dag.

Wat is er gebeurd? Zoals we duidelijk kunnen zien, is er sprake van een trigger die voor 10% de situatie heeft bepaald. Het gasfornuis werd aangezet waardoor de stoppen doorsloegen. Dit is de gebeurtenis die niets met ons te maken heeft. Het is een oncontroleerbare gebeurtenis waar iemand zonder kwade bedoelingen aan heeft bijgedragen. Het was simpelweg een foutje.

Hetgeen wel van ons afhangt, is alles wat er daarna gebeurde. Dat is die 90% die een normale dag heeft veranderd in een verschrikkelijke dag. Onze protagonist maakte van één probleem allerlei verschillende problemen.

In plaats van zijn energie te steken in het herstellen van het project, zijn vrouw om hulp te vragen, of zijn baas te vertellen wat er is gebeurd en om meer tijd te vragen, heeft hij gekozen voor een onproductieve reactie. Uiteindelijk heeft het hele gezin ruzie, door een eenmalige, oncontroleerbare gebeurtenis. Was dit het waard?

Wanneer je de 90/10 regel in praktijk moet brengen

Er bestaan genoeg situaties die een disfunctionele reactie zouden kunnen opwekken. In dit soort situaties is het belangrijk om deze regel te onthouden en een beroep te doen op onze wilskracht, zodat we onszelf niet laten meeslepen door onze emoties. De ware sleutel tot succes, is leren te accepteren dat frustraties nu eenmaal bij het spel van het leven horen.

Als iemand jou beoordeelt

Je hebt geen controle over de oordelen en de kritiek van anderen, zij hebben namelijk het recht om te denken wat ze willen. Waar je wel controle over hebt, is de waarde die je aan deze oordelen hecht en het belang dat je eraan geeft. Als ik geen controle heb over wat anderen over mij denken, waarom zou ik er dan energie aan verspillen?

Als je een fout maakt

Je hebt geen controle over de fouten die je maakt. Je kunt ervan leren, maar zelfs dan zul je ze alsnog blijven maken. Dit zit nu eenmaal in onze aard. Je hebt alleen controle over de manier waarop je op deze fouten reageert. Jij bepaalt zelf of je wilt accepteren dat je nu eenmaal feilbaar bent, hoe ernstig je jezelf wilt straffen, en of je bereid bent om je eigen fouten te tolereren…

Als anderen niet doen wat jij wilt dat ze doen

Over de reacties van anderen hebben we al helemaal geen controle. Eisen dat iemand zich anders gedraagt dan hij is, is simpelweg onrealistisch en zal ons alleen maar gefrustreerd maken. Bovendien zal het je relatie met die persoon op het spel zetten.

Mensen die ergens over dicussieren omdat ze wel op de hoogte zijn van de 90/10 regel

Als je geconfronteerd wordt met tegenslag

Het leven gaat hand in hand met het ervaren van tegenslag. Studies tonen aan dat elk mens gedurende zijn leven ongeveer 20000 tegenslagen zal ervaren. Dit kunnen kleine tegenslagen zijn, zoals in de poep stappen, of ernstige tegenslagen, zoals het verliezen van een dierbare.

Het is iets dat we in onze plannen moeten verwerken, en het is iets waar we onmogelijk controle over kunnen hebben. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de mate waarin we worden aangedaan door deze tegenslagen.

Mocht je dus te maken krijgen met iets waar je geen controle over kunt krijgen, breng dan de 90/10 regel in de praktijk. Je weet dat 90% van jou afhangt. Als je erin slaagt om jezelf niet te laten meeslepen door die andere 10%, dan zal alles dat jou overkomt slechts een mug blijven. Je zal jezelf bevrijden van de neiging om overal een olifant van te maken. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Salinas, I. L. (2005). Two-way Immersion Program Designs: The 90/10 Model versus the 50/50 Model (Doctoral dissertation).
  • Covey, S. R. (2015). Los 7 Hábitos de la Gente Altamente Efectiva: Edición de Imágenes. Mango Media Inc..

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.