9 winnaars van een Oscar voor de beste film
Het is altijd stil in het Dolby Theatre (voorheen het Kodak Theatre) wanneer ze de winnaars van een Oscar voor beste film aankondigen. Het is zonder twijfel het meest langverwachte moment van de avond. In feite vat Oscar de beste film samen waar de hele ceremonie voor staat. Een festival waar de hele filmwereld samenkomt.
De uitreiking van de Oscars vindt plaats sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is een weergaloos spektakel waar modeontwerpers hun nieuwste creaties kunnen tonen.
Voor de genomineerden is het het glamoureuze deel van hun werk. Voor de kijkers is het een kans voor hen om mee te doen en te genieten van het feest. Sommige mensen vinden het misschien oppervlakkig, maar voor de industrie is dit het hoogtepunt van hun jaar.
In dit artikel schrijven we over negen van de winnaars van een Oscar voor de beste film. Inderdaad, negen van de beste films waarvan de prijzen voor sommigen vreugde, verrassing en teleurstelling opriepen. Er was zelfs een dramatische fout in de aankondiging van een van hen.
9 winnaars van een Oscar voor de beste film
Titanic, James Cameron (1997)
Titanic was een revolutionaire film in het jaar van zijn première en tijdens de 70e Academy Awards-ceremonie. Het kostte in totaal 11 Oscars van de 14 nominaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat James Cameron, toen hij zijn prijs voor beste film in ontvangst nam, de hoofdpersoon van zijn film parafraseerde en zei: “Ik ben de koning van de wereld.”
Het was een historische triomf voor een film die een duizelingwekkende mix biedt van spectaculaire beelden, romantisch melodrama en historische tragedie.
Cameron’s Titanic is een epische, actievolle romance die zich afspeelt op de ongelukkige eerste reis van het schip Titanic. Het was het prijsschip van de White Star Line en het grootste bewegende object ooit gebouwd.
Het was het meest luxueuze oceaanstomer van die tijd, het ‘schip der dromen’. Het zonk echter, wat resulteerde in de dood van meer dan 1.500 mensen in de ijskoude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan in de vroege uren van 15 april 1912.
Moonlight, Barry Jenkins (2016)
Moonlight is niet een van de bekendste winnaars van een Oscar. Toch blijft de uitreiking van de prijs een van de meest surrealistische in de geschiedenis van de ceremonie.
Op het meest verwachte moment van de 89e Academy Awards maakten Faye Dunaway en Warren Beatty bekend dat de winnaar La La Land was. Minuten later beklommen de producenten van de film met Emma Stone en Ryan Gosling het podium om hun danktoespraken te houden.
Opeens veranderde het allemaal. Er was een fout gemaakt. Moonlight was in feite de winnaar. Dit was zowel een historisch moment als een nachtmerrie voor de organisatoren van het evenement.
Moonlight is een blik op drie afleveringen uit het leven van Chiron. Hij is een jonge zwarte man, die opgroeit in Miami. Zijn reis naar mannelijkheid wordt geleid door de vriendelijkheid, steun en liefde van de gemeenschap.
Moonlight is een diepgaande studie van een personage. Drie verschillende acteurs spelen Chiron, die verschillende stadia van zijn leven vertegenwoordigen.
Birdman, Alejandro González Iñárritu (2014)
Deze hele film lijkt alsof hij in een enkele sequentie is opgenomen. De cast bestaat uit Edward Norton, Zach Galifianakis en Emma Stone. Birdman vertelt het verhaal van de vervaagde voormalige filmsuperheld Riggan Thomson (Michael Keaton).
Riggan hoopt zijn carrière nieuw leven in te blazen door een ambitieuze Broadway-productie op te voeren. Hij worstelt met het samenstellen van een toneelbewerking van een verhaal van Raymond Carver. Het is een riskant voorstel. Hoe dan ook, hij hoopt dat zijn weddenschap vruchten zal afwerpen en zal bewijzen dat hij een echte artiest is en niet zomaar een omhooggevallen filmster.
Echter, als de openingsavond nadert, raakt een tegenspeler gewond onder vreemde omstandigheden. Dit dwingt Riggan om een acteur in te huren, Mike Shiner (Edward Norton). Hij is ervan overtuigd dat zijn geluk met hem zal veranderen en dat hij uiteindelijk zal slagen met zijn spel.
Spotlight, Tom McCarthy (2015)
Spotlight is een film met een uiterst sober verhaal. Dit weerhield het er echter niet om een van de winnaars van een Oscar voor de beste film te worden. Eigenlijk beviel deze film aanvankelijk meer bij de critici dan bij het kijkerspubliek.
De film behandelt klinisch de lugubere details van een verhaal over seksueel misbruik, gebaseerd op ware gebeurtenissen.
In 2001 is Marty Barton (Liev Schrieber) de nieuwe hoofdredacteur van de krant The Boston Globe. Hij geeft een groep journalisten de opdracht om beschuldigingen te onderzoeken tegen pater John Geoghan, beschuldigd van seksueel misbruik van meer dan 80 kinderen.
Editor Walter Robinson (Michael Keaton) leidt het onderzoek. Verslaggevers Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Matt Carroll (Brian d’Arcy James) en Sacha Pfeifer (Rachel McAdams) interviewen de slachtoffers en proberen toegang te krijgen tot vertrouwelijke documenten. Ze moeten bewijzen vinden van een doofpot van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
Schindler’s List, Steven Spielberg (1993)
Schindler’s List combineert het verhaal van de gruwel van de Holocaust met Spielbergs tedere humanisme, waardoor een dramatisch meesterwerk ontstaat.
Dit wordt beschouwd als een van de beste films ooit. Het werd een van de grootste winnaars van een Oscar. De film werd bekroond met zeven Oscars, waarvan er één natuurlijk voor de beste film was.
Zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) arriveert in 1939 in Krakau om fortuin te maken. Hij sluit zich aan bij de nazipartij, voornamelijk om hogerop te komen op de politieke ladder. Om even pragmatische redenen gebruikt hij Joodse arbeiders in zijn fabriek.
Wanneer de SS echter Joden uit de getto’s van Krakau begint uit te roeien, treft Schindler maatregelen om zijn arbeiders te beschermen en zo zijn fabriek draaiende te houden. Hij realiseert zich al snel dat hij daarmee onschuldige levens redt. Vanaf dat moment wordt het voor hem een persoonlijke missie om door te gaan.
Platoon, Oliver Stone (1986)
Gebaseerd op Stones persoonlijke ervaringen in Vietnam, geeft de film een hartverscheurend beeld van de waarheid van oorlog. Zowel Charlie Sheen als Willem Dafoe geven memorabele optredens.
Platoon is de eerste film in een trilogie over de oorlog in Vietnam. De andere twee zijn Born on the 4th of July (1989) en Heaven and earth (1993).
Chris Taylor (Charlie Sheen) verlaat de universiteit om in 1967 dienst te nemen in Vietnam. Maar eenmaal midden in de gevechten vervaagt zijn idealisme.
In zijn eenheid breekt een machtsstrijd uit tussen sergeant Barnes (Tom Berenger) en sergeant Elias (Willem Dafoe). Barnes gelooft dat de nabijgelegen dorpelingen het Noord-Vietnamese leger hebben geholpen. Elias heeft echter een meer sympathieke kijk op de lokale bevolking. De soldaten komen zowel tegen elkaar als tegen de vijand terecht.
The Deer Hunter, Michael Cimino (1978)
Dit is weer een klassieke film over de oorlog in Vietnam. Naast de die voor de beste film won hij nog vier Oscars.
Het kan worden gezegd dat hij lang duurt met drie uur. Deze mogelijke zwakte wordt echter overwonnen door de sturing van Michael Cimino. Cimino had eerder een slechte tijd gehad in de industrie. Hij werd zelfs ontslagen bij het regisseren van de film Footloose.
Michael (Robert De Niro), Nick (Christopher Walken) en Steven (John Savage) zijn vrienden voor het leven uit een arbeidersstadje in Pennsylvania. Het is 1968 en ze vieren hun dienstplicht. Hun dromen van militaire eer worden echter snel verbrijzeld door de realiteit van oorlog.
In Vietnam neemt de Vietcong hen gevangen. Ze houden ze onder onmenselijke omstandigheden. Bovendien dwingen ze hen om Russisch roulette te spelen, waarbij ze inzetten op wie het zal overleven. De vrienden ontsnappen. Ze blijven echter achter met psychologische wonden die hen zwaar treffen bij hun terugkeer naar huis.
The Godfather Part II, Francis Ford Coppola (1974)
Veel mensen zouden dit als de ultieme film beschouwen. Inderdaad, net als de andere drie films in Francis Ford Coppola’s trilogie The Godfather, portretteert deze film een groots en overdreven verhaal van generatieangst, rijkdom en macht.
De wereld in deze film is er een waar niemand veilig is. In feite zet elke beslissing die ze nemen het leven van mensen op het spel.
Marlon Brando ‘s vertolking van Don Vito Corleone is een acteermonument geworden. Het heeft inderdaad ons collectieve begrip gevormd van hoe een maffialid eruitziet, zich gedraagt en denkt.
Ze zeggen meestal dat sequels nooit zo goed zijn als de originelen. The Godfather Part II is echter een uitzondering. Het schetst de problemen van Michael Corleone (Al Pacino) en een jonge immigrant Vito Corleone (Robert De Niro) in de buurt van Hell’s Kitchen, New York in 1917.
Michael Corleone overleeft een reeks tegenslagen, terwijl Vito zijn academische leven achter zich laat en wordt geïntroduceerd in een leven van misdaad.
The Best Years of Our Lives, William Wyler (1946)
Dit is een fascinerende kijk op de beproevingen en beproevingen van oorlogsveteranen. In feite gaat de film specifiek over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.
Het bevat geen preken of lange berichten. Het is gewoon een realistisch drama dat op een uiterst bekwame manier wordt gepresenteerd. Dat is een deel van de reden waarom deze film een van de winnaars van een Oscar werd.
Fred, Al en Homer zijn drie veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die moeilijkheden ondervinden om het burgerleven opnieuw te betreden.
Fred (Dana Andrews) is een oorlogsheld die niet kan concurreren met meer geschoolde arbeiders. Daarom moet hij terug naar zijn werk om frisdrank en ijs te verkopen. Al komt in de problemen omdat hij leningen aan veteranen verkoopt. Ondertussen keert Homer, die beide handen verloor in de oorlog, terug naar zijn geliefde verloofde, maar hij worstelt om zich aan te passen.