9 boeddhistische soetra's voor een beter leven

Deze boeddhistische soetra's herinneren ons aan wat belangrijk is. Lees ze goed, neem ze in je op en probeer ze in de praktijk te brengen.
9 boeddhistische soetra's voor een beter leven

Laatste update: 12 maart, 2022

In dit artikel geven we je boeddhistische soetra’s voor een beter leven. Er was eens een tijd, heel ver voor ons, dat we niet meer met verwondering en bewondering naar boven keken en naar andere dingen gingen zoeken.

Dit gebeurde toen we de geest begonnen te onderschatten, verwaarlozen en vergeten, en andere dingen hun plaats lieten innemen. Zo begonnen we rond te dwalen, constant op zoek naar plezier en veiligheid, constant op de vlucht voor de angst, pijn en ongemak die ons ervan weerhouden om ons vredig te voelen.

Het woord Boeddha komt van budh, wat ‘ontwaken’ betekent, dus Boeddha betekent ‘de Ontwaakte’. Een Boeddha is iemand die uit alles is ontwaakt, alsof hij uit de diepste slaap komt, en heeft ontdekt dat hij niet langer lijdt, dat lijden slechts een nare droom was.

We kunnen allemaal aan deze nachtmerrie ontsnappen en erin slagen “niets dan goed te doen, anderen op enigerlei wijze schade toe te brengen en het hart te zuiveren.”

Zoals het boeddhisme heeft verklaard, bestaat het pad dat ons leidt naar “herverbinden met onze geest” uit drie fasen: luisteren of lezen, reflecteren op wat er is gelezen en het in praktijk brengen.

Hieruit kan worden afgeleid dat de boeddhistische filosofie iets is dat nuttig moet zijn. Als het niet werkt, kan het worden opgegeven; aan de andere kant, als het heilzaam blijkt te zijn, is het de moeite waard om het te cultiveren.

Dus, om als introductie te dienen, brengen we je 9 boeddhistische soetra’s of boeddhistische lessen die ons uitnodigen om na te denken over ons leven. Het zijn geen citaten om te onthouden, maar lessen  die samenwerken om de hele boeddhistische leer te vormen en die we kunnen aanpassen aan ons eigen dagelijkse gedrag.

9 boeddhistische soetra’s voor een beter leven

Soetra 1: hij kijkt; hij is helder

De dwaas slaapt alsof hij al dood is, maar de meester is wakker en hij leeft voor altijd. Hij kijkt. Hij is helder.

-Boeddha-

Alles zit in ons hart, maar we moeten leren observeren. Door dit te doen, wordt onze geest helder en worden we delicater en geconcentreerder. Wees wijs en observeer; praat niet, observeer en leer.

Sutra 2: alleen liefde verdrijft haat

In deze wereld heeft haat nog nooit haat verdreven. Alleen liefde verdrijft haat. Dit is de wet, oud en onuitputtelijk.

-Boeddha-

Licht verdrijft duisternis en duisternis is haat. Hoe bereiken we dit licht? Ontspannen en je geest leeg laten. Scheid jezelf van de effecten die je alleen met haat en negatieve gevoelens vullen. Win stilte en het licht zal je binnenkomen en haat zal voor jou niet relevant zijn.

Soetra 3: waarom maak je ruzie?

Ook jij zult heengaan. Dit wetende, waarom maak je ruzie ?

-Boeddha-

Het leven is kort. Ruzie maken is het leven nutteloos verspillen. Het is beter om je tijd en energie te gebruiken om geluk te bereiken, dus maak geen ruzie over fysieke dingen als je hart verheven is. Stof zijn we en tot stof zullen we terugkeren. Wat heeft het dan voor zin om ruzie te maken? Wat verdienen we met het verspillen van onze energie?

Soetra 4: oordeel niet

Een geest die niet oordeelt, kijkt en begrijpt.

-Boeddha-

Sta jezelf niet toe om te overwegen wat goed en wat slecht is, want als je het analyseert, zul je verdeeld raken. Kies een houding van bewuste aandacht. Observeer gewoon beide opties, maar kies niet.

Mediteren aan het water

Soetra 5: leef intens

Het is zoet om intens te leven en jezelf de baas te worden.

-Boeddha-

Zou jij met een helikopter de Mount Everest op gaan? Het is waarschijnlijk makkelijker, maar het zou niet zo leuk zijn. Het is echt verrijkend als we ons hart en ziel in de dingen steken. We moeten het leven leven, niet zien gebeuren. Dit kan alleen door je eigen leven te leiden en niet dat van anderen.

Soetra 6: overwin het negatieve

Overwin woede met zachtheid. Overwin gemeenheid met vrijgevigheid. Met waarheid, overwin je waanvoorstellingen.

-Boeddha-

Verander het negatieve in iets positiefs. De wereld bereidt je voor op het negatieve en duwt je op de paden van onderdrukking. Een intelligent persoon dient de samenleving niet, want wat het nodig heeft zijn gehoorzame mensen, geen intelligente. Leef je leven intelligent.

Soetra 7: voor altijd wakker

Alle dingen verschijnen en verdwijnen, maar hij die ontwaakt, zal voor altijd wakker zijn.

-Boeddha-

Er zijn twee manieren waarop je kunt leven: vallen of groeien. Vallen is gemakkelijk omdat de zwaartekracht je helpt, net als de samenleving en de massa. Om te vallen, hoef je je alleen maar te laten nemen en gehoorzaam te zijn.

Maar groeien is moeilijk. Om te groeien, moet je ongehoorzaam zijn; je moet je ego overwinnen, jezelf overwinnen en evolueren. We zijn allemaal in staat om bewustzijn te bereiken, maar weinigen van ons zoeken en vinden het. Als je het pad bewandelt en jezelf leert kennen en je eigen leven leidt, zul je voor altijd leven.

Soetra 8: woorden

Let op je woorden.

-Boeddha-

De geest zit vol met woorden, vaak onnodige. Wen eraan te denken wat nodig is en zo weinig mogelijk te praten. Wees concreet en telegrafisch. Denk van tevoren na of wat je gaat zeggen klopt. Onthoud altijd dat woorden macht hebben en dat macht zich tegen je kan keren.

Soetra 9: gedachten

Let op je gedachten.

-Boeddha-

Gedachten zitten in je hoofd, ze zijn chaos, en het is belangrijk om ze te verzamelen. Ze komen en gaan zinloos. Je verzint dingen of interpreteert ze en je gedachten gaan hun eigen gang. Je gedachten zijn je beul. Denk alleen wanneer je het wilt doen. Leer jezelf te verbinden en los te koppelen.

Er zijn in de geschiedenis duizenden boeddha’s geweest, duizenden ontwaakte mensen die ons het pad lieten zien dat ze namen naar dankbaarheid en wijsheid.

Dit is waarom we allemaal vervulling kunnen bereiken door deze voorschriften te volgen; we moeten alleen ons ego vernietigen, ophouden gehoorzaam te zijn en ons eigen leven leiden, op het pad van liefde en vriendelijkheid. Trek lering uit deze boeddhistische soetra’s.

Afbeeldingen met dank aan Sutichak Yachiangkham en Mila Supinskaya Wellicht ook interessant voor jou

Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven uitspraken van Boeddha om je leven te veranderen

Deze uitspraken van Boeddha zijn een geschenk als je je leven wilt veranderen. Ze helpen om jezelf beter te leren kennen en te groeien.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.