81 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Denk je dat je alles weet over je vrienden? Waarschijnlijk niet. Met deze vragen kun je details, nuances en nieuwsgierigheden ontdekken die je nog niet over hen wist en een leuke tijd hebben.
81 vragen om je vrienden beter te leren kennen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 februari, 2024

We stellen een reeks vragen voor om je vrienden beter te leren kennen. Je denkt misschien dat je ze goed kent, je denkt misschien zelfs dat jullie soulmates zijn en dat er weinig feiten over hun leven zijn die je niet weet. Maar, en hoe opvallend het ook lijkt, er zijn altijd kleine en belangrijke aspecten die ons ontgaan.

Seneca zei dat het beste in een vriendschap is om te begrijpen en begrepen te worden. We kunnen echter altijd een beetje verder gaan en aan het begrijpen het plezier van wederzijdse ontdekking toevoegen. Het is verre van een ondervraging, maar deze reeks vragen kan ons een onderhoudende tijd bezorgen om ons te verdiepen in verrassende en nieuwsgierige nuances.

Verzamel je beste vrienden en onderzoek, stel, voorstel en lanceer elke vraag zonder angst of terughoudendheid. Je zult zeker een leuke tijd hebben die de band van wederkerigheid, genegenheid en kameraadschap die jullie kenmerkt verder zal versterken.

81 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Vragen om je vrienden beter te leren kennen

Er zijn veel dingen die je met je vrienden verbinden: hobby’s, waarden, dezelfde levenservaringen en die magie waardoor de wereld rustiger en zinvoller lijkt als jullie samen zijn. Het is echter de moeite waard om nieuwe situaties te creëren om elkaar te ontdekken, elkaar uit te dagen en zo een bredere visie op jezelf te krijgen.

Met deze zinnen om je vrienden beter te leren kennen, leer je ze beter kennen. Aarzel niet om rondes te maken, om een leuke tegenprestatie op te zetten om de ervaring voor iedereen nog leuker te maken.

1. Wat viel je op aan mij toen je me voor het eerst ontmoette?

Laten we beginnen met een vraag die voor ons relevant is. Laten we onze vriend(in) zich herinneren wat het was aan ons dat zijn aandacht trok. Hij/zij zal ons waarschijnlijk iets vertellen dat we niet hadden verwacht en dat ons zeker zal verrassen.

2. Wat vind je het minst leuk aan jezelf of je persoonlijkheid?

We hebben allemaal wel een aspect van onze persoonlijkheid dat we niet leuk vinden en dat we altijd proberen te veranderen of te verbeteren. Ik weet zeker dat je vrienden ook dat specifieke aspect aan zichzelf hebben waar ze zich niet helemaal prettig bij voelen.

3. Wanneer werd je voor het eerst verliefd?

Jeugdliefdes zijn altijd goede gespreksonderwerpen. Als je dit onderwerp nog niet hebt aangesneden, is het tijd om dat te doen; dit zijn dingen die we ons altijd graag herinneren en zelfs delen.

4. Vertel over een ongemakkelijk moment in je leven.

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal niet één, maar meerdere vervelende momenten waar we niet graag te veel over praten. Het is tijd om ons vertrouwen te gebruiken en ze te delen.

5. Wanneer heb je voor het laatst gehuild en waarom?

Het is goed mogelijk dat we als vrienden het antwoord weten. Toch is het altijd goed om het ter sprake te brengen, want soms ontdekken we misschien iets wat we nog niet wisten.

6. Als je nu een tatoeage kon laten zetten, welke zou je dan kiezen?

Het maakt niet uit of je vriend een van die mensen is wiens huid bijna volledig getatoeëerd is of, aan de andere kant, of hij of zij tot de groep mensen behoort die nog steeds geen tatoeages hebben. De tatoeages zijn uitdrukkingen van onze smaak of specifieke expressieve behoeften. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn door het antwoord.

7. Wat is de meest bizarre leugen die je ooit hebt verteld?

Er zijn geraffineerde leugens, middelmatige leugens en bizarre onwaarheden die we uiteindelijk vertellen, of we dat nu willen of niet. Aarzel niet om deze vraag aan je vrienden te stellen.

8. Wat doe je meestal om stress te verlichten?

Iedereen gaat op zijn eigen manier met stress om en het is altijd goed om te weten hoe onze vrienden daarmee omgaan.

9. Wat zou je nooit meer doen in je leven?

Ieder van ons heeft situaties meegemaakt die we nooit meer zouden doen. Maar dat is waar het leven en ervaring voor zijn, om te weten waar we niet meer heen zullen gaan.

10. Leg me je laatste droom uit

Laten we dieper ingaan op dromen. Dus, naast de vragen om je vrienden beter te leren kennen, is het altijd goed om je te verdiepen in de wereld van dromen om een bredere kijk op hen te krijgen.

11. Ben je ooit verliefd geweest op iemand op wie je dat niet had moeten zijn?

Dit is misschien een lastige vraag . Het kan echter ook interessant zijn om te weten of onze vrienden zich aangetrokken hebben gevoeld tot of verliefd zijn geworden op mensen die hen meer problemen dan geluk zouden kunnen brengen.

12. Vertel me drie beslissende muziekgroepen in je leven

De muziek  is altijd een goed kanaal en artistieke expressie om iemand beter te leren kennen. Als je er nog niet over gesproken hebt, is het tijd om dat te doen.

13. Vertel me over een van de gelukkigste momenten uit je kindertijd.

Het is altijd troostend om die gelukkige momenten uit ons verleden te delen en vooral uit onze kindertijd.

14. Wat vind je het minst leuk aan mensen?

Leven tussen mensen met de meest uiteenlopende persoonlijkheden, gedragingen en eigenaardigheden kan vaak ingewikkeld zijn. We hebben echter allemaal het gevoel dat er aspecten zijn die we niet kunnen tolereren of verdragen, bijvoorbeeld narcisme   liegen, competitiedrang, slachtofferschap. Dit kan een goed gespreksonderwerp zijn.

15. Hoe zou een ideale wereld er volgens jou uitzien?

Van alle vragen om je vrienden beter te leren kennen, kan dit een van de interessantste zijn. Het stelt ons in staat om ons te verdiepen in morele, filosofische, sociale en zelfs psychologische aspecten. Aarzel niet om het te vragen.

16. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?

Laten we met onze vrienden over vriendschap praten . We zullen zeker belangrijke details ontdekken om beter voor onze relatie te zorgen of om te waarderen wat we al hebben opgebouwd.

17. Wat zijn jullie favoriete tv-series?

Als we nog niet weten welke series het leven van onze vrienden hebben getekend, is het tijd om daar achter te komen.

18. Wat is het eerste boek dat je je herinnert dat je fascineerde?

We hebben allemaal wel een boek dat ons leven heeft getekend. Het delen van, praten over en je verdiepen in die eerste boeken die ons voor altijd getekend hebben, zorgt voor goede gespreksonderwerpen met onze vrienden.

19. Vragen om je vrienden beter te leren kennen: waar ben je het meest bang voor?

Praten over onze angsten onthult ons als mensen en maakt het gemakkelijker om een goede band met iemand op te bouwen. Alle angst uitgelegd is een intimiteit die we onszelf toestaan hardop uit te spreken met een speciaal iemand.

20. Waar denk je dat je slecht in bent?

Misschien zijn we niet goed in wiskunde, misschien zijn we niet goed met kinderen of hebben we nog steeds een probleem met liefde.

Vrienden in een auto

21. Wie is je grootste invloed in het leven geweest?

Bij de vragen om onze vrienden beter te leren kennen, is het altijd goed om te weten wie ze als referentie in hun leven hebben (of hadden).

22. Wat is de moeilijkste les die je hebt moeten leren?

Laten we gevoelige onderwerpen aansnijden. Vriendschap en vertrouwen stellen ons in staat om intiemere drempels over te gaan, zoals wat we het moeilijkst hebben geleerd in ons leven.

23. Denk je dat je jongere zelf trots zou zijn op waar je nu staat in het leven?

Laten we onze vrienden uitnodigen om een kleine terugblik te nemen op hun leven tot nu toe.

24. Heb je vreemde eigenaardigheden waar ik niets van weet?

Mensen zijn vaak fabrieken van eigenaardigheden waar zelfs onze beste vrienden niets van weten.

25. Wat staat er nu bovenaan je verlanglijstje?

Dromen, verlangens, projecten, levensbehoeften… We hebben allemaal diepe verlangens die we moeten bevredigen.

26. Ben je bang om oud te worden?

Het verstrijken van de tijd is iets waar ieder mens op een eigen manier mee omgaat en begrip voor heeft. Dus van alle vragen om je vrienden beter te leren kennen, is dit misschien wel een van de interessantste.

27. Wat betekent succes in het leven voor jou?

Ieder van ons heeft een andere opvatting over wat het betekent om te slagen in deze wereld. Er zullen mensen zijn die hogere aspiraties hebben en mensen die bescheidener en eenvoudiger van hart zijn.

28. Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?

Laten we eens naar de toekomst kijken. Het zal zeker leiden tot een aantal zeer interessante gesprekken met onze vrienden.

29. Wat houdt jou ‘s nachts wakker?

Liefdes, zorgen, overeten of bezorgdheid. Weten wat die speciale vriend(in) ‘s nachts wakker houdt, is een manier om ze beter te leren kennen.

30. Met welk dier identificeer jij je?

Wilde wolven, walvissen die de oceaan veroveren of libellen die door de lucht, het water of de wind bewegen. Van alle vragen om onze vrienden beter te leren kennen, zou dit wel eens een van de interessantste kunnen zijn.

31. Heb je een platonische liefde – of heb je die ooit gehad?

Platonische liefdes zijn ongelukkig, maar wie er nooit een heeft gehad, heeft nooit echt geleefd.

32. Als de wereld morgen zou vergaan, wat zou je dan doen?

Laten we een apocalyptische vraag stellen en genieten van de kwinkslagen van onze vrienden als ze geconfronteerd worden met deze mogelijkheid: het vergaan van de wereld.

33. Als je de kans kreeg om onsterfelijk te zijn, zou je die dan nemen?

Onsterfelijkheid kan een geschenk of een vloek zijn. We kunnen het echter niet ontkennen, het is iets wat we ons allemaal wel eens hebben afgevraagd.

34. Wanneer ben je het meest trots geweest op jezelf?

Laten we het hebben over die stralende momenten waarop onze vrienden iets bereikten, deden of volbrachten waar ze trots op zijn.

35. Heb je ooit een van je dromen opgegeven? Zo ja, om welke reden?

Opgeven tekent altijd ons leven. Laten we het over dit onderwerp hebben om onze vrienden wat beter te leren kennen.

36. Als je een superheld was, welke krachten zou je dan hebben?

We dromen er allemaal van om buitengewone krachten te hebben, maar zoals ze zeggen, met elke kracht komt een grote verantwoordelijkheid. Van welke krachten dromen je beste vrienden?

37. Wat vind je van polyamorie?

Polyamorie of open relaties wekken altijd interesse en controverse op. Deze vraag mag niet ontbreken bij de vragen om je vrienden beter te leren kennen.

38. Als je een etentje zou kunnen delen met 4 mensen, levend of dood, wie zouden dat dan zijn?

Acteurs, schrijvers, muzikanten, wetenschappers… We hebben allemaal wel figuren die we bewonderen en met wie we graag een etentje zouden willen delen. Aarzel niet om deze zeer interessante vraag te delen.

39. Ben jij een “glas half vol” of “glas half leeg” soort persoon?

Zijn jouw vrienden het soort mensen die de dingen altijd van een zonnige en optimistische kant bekijken of zijn ze misschien voorzichtiger en zelfs pessimistischer?

40. Beschouw je jezelf als een volwassen, serieus en volwassen persoon of denk je dat je nog steeds gedomineerd wordt door je kinderlijke kant?

We hebben allemaal wel een vriend met een absolute frisheid, onschuld en onweerstaanbare sprankeling die nog steeds een Peter Pan is. We hebben ook die vriend die altijd serieus, logisch en verantwoordelijk is, die ons tot stilstand brengt. Komt wat we zien overeen met wat ze over zichzelf denken?

41. Welke persoon denk je dat jou het beste kent?

Onder de vragen om je vrienden te leren kennen, is het altijd interessant om deze vraag te stellen. Wie kent volgens hem of haar jouw intimiteiten en details van jouw manier van zijn perfect? Misschien ben jij het wel.

42. Wat zou je liever willen… Miljonair worden of de liefde van je leven vinden?

We weten allemaal hoe moeilijk het is om de ideale partner te vinden, die ware liefde met wie je een gelukkig project kunt beginnen. Maar… Wat als je beste vriend(in) liever miljonair wordt dan liefde vindt? Aarzel niet om het hem/haar te vragen.

43. Wat is je favoriete woord?

We hebben allemaal wel een woord in een of andere taal waar we van houden vanwege de betekenis of de klank.

44. Herinner je je het moment in je leven waarop je het meest gelachen hebt?

Gelukkige momenten, momenten waarop de lach ontploft tot het pijn doet in je buik… We hebben allemaal zulke momenten meegemaakt en het is de moeite waard als onze vrienden ons vertellen over die momenten in hun leven.

Stel bij zonsondergang

45. Vragen om je vrienden beter te leren kennen: als je leven een film zou zijn, wat zou het dan zijn?

Life is Beautiful, Mission Impossible, Titanic, Lost Highway, Wonder WomanEr is altijd wel een film die een deel van ons leven beschrijft. Aarzel niet om je klasgenoten te vragen wat die van hen is.

46. Wat is je meest waardevolle bezit?

We hebben allemaal speciale voorwerpen die ons leven hebben getekend. Ik weet zeker dat je vrienden je bijzondere en interessante verhalen kunnen vertellen over deze gekoesterde bezittingen.

47. Als je opnieuw geboren zou moeten worden, wie of wat zou je dan kiezen om te zijn?

Reïncarneren, opnieuw geboren worden, heb je er weleens over nagedacht? Kom erachter wat je vrienden hiervan vinden.

48. Ben je vaak jaloers?

Jaloezie  is een veel voorkomende emotie, maar toch vinden we het moeilijk om erover te praten ende situaties die er aanleiding toe geven. Door erover te praten kun je je vrienden beter leren kennen.

49. Wat is je favoriete kunstwerk?

We hebben allemaal dat schilderij, beeldhouwwerk of monument dat ons fascineert en waar we niet over aarzelen om met onze vrienden over te praten.

50. Wat maakt je dag meteen beter?

Voor velen wordt een dag ingedeeld met muziek, koffie, thee, een wandeling met onze hond of een knuffel van degene van wie we houden. Van alle vragen om je vrienden beter te leren kennen, is dit een van de interessantste.

51. Wat zou voor jou de perfecte reis zijn?

Laten we het hebben over perfecte reizen, over dat idyllische land waar we graag een goede tijd zouden willen doorbrengen.

52. Maak de zin af: op dit moment in het leven is wat ik graag wil meemaken

… Vraag je vrienden om het eerste te zeggen dat in hen opkomt.

53. Wat betekent ontrouw voor jou?

Ontrouw is een gevoelig onderwerp, maar niet iedereen heeft er dezelfde mening over. Sommige mensen hebben een liberale kijk op relaties en anderen zijn meer conventioneel ingesteld.

54. Vragen om je vrienden beter te leren kennen. Zou je ontrouw vergeven?

Een van de onderwerpen die altijd tot de meest interessante gesprekken leidt, heeft te maken met ontrouw tussen partners. Aarzel niet om je vrienden te vragen hoe ze erover denken.

55. Wat wil je als volgende leren (taal, cursus, sport, enz.)?

Je vrienden zijn waarschijnlijk actieve mensen die altijd nieuwe dingen leren.

56. Wat denk je… Wat is er na de dood?

We hebben allemaal onze eigen opvattingen, theorieën of overtuigingen over wat er gebeurt als we sterven. Aarzel niet om de mening van je beste vrienden te vragen.

57. Wat geeft je het gevoel dat je echt leeft?

Een passie, een doel, de mensen om ons heen? Er zijn veel dingen die zin geven aan ons bestaan en het leven vaart geven. Aarzel niet om ze deze vraag te stellen.

58. Waar ben je het meest dankbaar voor?

Laten we een beetje meer transcendent worden en deze interessante vraag stellen. Wat is het ding waar we het meest dankbaar voor zijn uit alles wat we hebben of bereikt hebben?

59. Wat denk je dat we het meest waarderen aan jou als vriend?

Tot slot kan het nooit kwaad om deze vraag hardop te stellen. Het is altijd de moeite waard om onze vrienden te laten proberen te begrijpen waarom we van hen houden, hen bewonderen en hen koesteren. Aarzel niet om ze te helpen, aarzel niet om ze te laten zien wat je in hen waardeert…

60. Wat zou je in dit leven willen bereiken?

Nog zo’n vraag die informatie geeft over iemands verwachtingen en zorgen voor de toekomst.

61. Ben je bijgelovig?

Hoe ziet je vriend de werkelijkheid? Deze vraag helpt je daar achter te komen.

62. Als je in een realityshow zou spelen, waar zou die dan over gaan?

Niet iedereen is voor realityshows. Dit is een manier om erachter te komen hoe je vriend(in) erover denkt.

63. In welke situaties zou je bereid zijn om te liegen?

We hebben allemaal wel eens gelogen – dat is normaal voor mensen. Als je met deze vraag wordt geconfronteerd, wil je natuurlijk een positief beeld van jezelf laten zien. Maar hij zou je wel eens kunnen opbiechten wat hij echt denkt.

64. Waar zou je naartoe gaan om een paar dagen te ontspannen?

Eén manier om erachter te komen hoe iemand ontspant. Sommigen vinden het misschien fijn om ergens afgelegen te surfen en anderen geven misschien de voorkeur aan een kuuroord.

65. Wat is één ding waar je een gewoonte van hebt gemaakt in je dagelijks leven?

Positieve dingen, natuurlijk. Gewoontes maken ons tot wie we zijn, dus ze bepalen onze persoonlijkheid.

66. Hoe denk jij over geluk?

Geluk is voor velen de ultieme prestatie in het leven. Als je weet wat je vrienden gelukkig maakt, kun je bemiddelen om situaties na te bootsen die hen vreugde brengen.

67. Hoe zou een perfecte dag er volgens jou uitzien?

Omdat onze smaken en ideeën over perfectie verschillen, is de manier waarop we een dag als perfect bestempelen ook verschillend.

68. Waar heb je het meeste spijt van?

Hetzelfde kan gelden voor het meest onaangename moment. Het is goed dat hij zijn hart voor je opent en je erover vertelt.

69. Wat frustreert je het meest als je niets bereikt hebt?

Een manier om terug te kijken en een balans op te maken van de mislukkingen.

70. Wie bewonder je het meest in deze wereld?

We hebben allemaal rolmodellen. Mensen die we als voorbeeld nemen vanwege wat ze bereikt hebben, waar ze voor staan of hun ideeën. Als je echt dichter bij je vrienden wilt komen, moet je weten wie die persoon voor hen is.

71. Hoe ga je om met angst?

Iedereen heeft zijn eigen trucjes om angst te beheersen (Engelse link), of ze nu werken of niet.

72. Wat zijn de drie belangrijkste waarden voor jou?

Waarden zijn ideeën die iemands ethiek samenvatten, en deze vraag helpt om ze te verkennen.

73. Wat is je favoriete serie en film?

De opkomst van streaming entertainmentdiensten heeft ervoor gezorgd dat we allemaal een favoriete serie en film

hebben.

74. Wat is volgens jou het bijvoeglijk naamwoord dat jou het beste omschrijft?

Een manier om je persoonlijkheid op een minimalistische manier samen te vatten.

75. Hoe zou een samenleving eruit zien die door jou geregeerd wordt?

Deze vraag helpt ook om de waarden en ethische schaal van je vriend te begrijpen.

76. Wat is je grootste irrationele angst?

Bijna iedereen ontwikkelt een angst voor iets relatief onschuldigs zonder goed te kunnen uitleggen waarom.

77. Als geld voor jou geen rol zou spelen, wat zou je dan kopen?

Het eerste wat je noemt zou dan het ware verlangen van je vriend zijn.

Door dit soort hypothetische scenario’s te stellen, kun je meer te weten komen over een aspect van hem/haar dat je niet wist.

78. Hoe waardeer je de relatie met je ouders?

Deze vraag zal je helpen om te weten te komen hoe hij/zij echt over hen denkt en hoe voorspoedig jullie relatie op dit moment is.

79. Wat haat je het meest in het leven?

Wat hem/haar het meest ongemakkelijk laat voelen of negatieve gevoelens bij hem/haar oproept. Het hoeven geen grote dingen te zijn, kleine dingen zijn ook geldig. Bijvoorbeeld heel langzaam achter iemand lopen of de afwas doen.

80. Denk je dat je je leven voor elkaar hebt?

Het antwoord is waarschijnlijk nee, dus probeer erachter te komen waarom niet.

Hoe stabiel je leven ook is, het is onmogelijk om er 100% gelukkig mee te zijn.

81. Hoe wil je herinnerd worden als je er niet meer bent?

Een van de meest diepgaande vragen als je iemand leert kennen, omdat het gaat over de stempel die je op de lange termijn op anderen wilt achterlaten.

Je kunt deze vragenronde aanvullen met andere vragen die in je opkomen. Sterker nog, ik weet zeker dat hun antwoorden je hebben aangezet tot het stellen van andere vragen aan je vrienden. Als je er één bijzonder interessant vond, horen we dat graag!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.