8 diepgaande en treurige films die je zullen ontroeren

8 diepgaande en treurige films die je zullen ontroeren

Laatste update: 31 december, 2018

Mensen zeggen dat het veel gemakkelijker is om iemand bij een film te laten lachen dan hen te laten huilen. Het is inderdaad niet gemakkelijk om een verbinding met de kijkers tot stand te brengen. Het kan echter prachtig zijn wanneer het toch gebeurt. Vooral treurige films hebben een speciale kracht.

Ze kunnen jou raken en ervoor zorgen dat je empathie voelt voor de personages.

Gedurende enkele uren zal je een kijkje kunnen nemen in hun leven. Je zal voelen wat zij voelen en schreeuwen wanneer zij schreeuwen. Je zal je ook ontroerd voelen wanneer zij zich ontroerd voelen. De magie van films is dat ze net een vorm van activering van jouw eigen impulsen zijn. De mensen op het scherm spelen die impulsen dan uit.

Treurige films plaatsen jou in de schoenen van de mensen die lijden en ontbering moeten confronteren. Er is ook niet altijd sprake van een gelukkig einde. Ze leren ons wel waarom het zo belangrijk is dat we nooit opgeven wanneer de dingen moeilijk worden.

8 treurige films die jou zullen ontroeren

Amour

Deze Franse film vertelt het verhaal van een ouder getrouwd koppel dat geconfronteerd wordt met de ziekte van de vrouw. De voornaamste thema’s in deze film zijn misverstanden, eenzaamheid en mededogen.

Georges, de echtgenoot, moet omgaan met de problemen van zijn vrouw. Het is zo moeilijk voor hem dat hij op een punt komt dat hij niet langer meer wil leven.

De frustratie en de pijn zorgen ervoor dat hij en zijn dochter vechten om haar niet te verliezen. De regisseur Michael Haneke won in 2012 een Oscar voor dit meesterwerk. We vinden dat dit een film is die je moet zien.

Hachi: A Dog’s Tale

Parker Wilson is een muziekleraar die op een dag een Akita-puppy vindt. Hoewel zijn vrouw nee zegt, besluit hij toch om de hond te houden. Ze smeden uiteindelijk een speciale band. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het gaat over de trouw van honden aan hun baasjes. In deze film gaat de hond zelfs zover dat hij elke dag op Parker wacht aan het treinstation.

Hachi, A Dog's Tale

Hotel Rwanda

De film gaat over de volkerenmoord die plaatsvond in Rwanda. De Hutu-bevolking heeft er de Tutsi’s uitgemoord. De film beschrijft deze genocide op een kille en objectieve maar ook moedige manier. Het hoofdpersonage is Paul. Hij is een Hutu die een hotel beheert. Hij beslist om duizenden families te helpen door hen te verbergen voor de vervolging.

De vrouw van Paul is Tutsi. Zij en haar dochters krijgen doodsbedreigingen. Terwijl hij op internationale hulp wacht, moet hij Hutu-leiders omkopen, het verwoestende gebrek aan hulpbronnen aanpakken en altijd zijn kalmte bewaren om zijn familie redden.

“De cinema is geen kunst die het leven filmt: de cinema is iets tussen kunst en leven.”

-Jean-Luc Godard-

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain vertelt het verhaal van de liefde tussen twee Amerikaanse cowboy’s. In het begin ontkennen beide mannen hun gevoelens wegens de sociale normen. Later beginnen ze echter een mooie maar ook heftige relatie.

De manier waarop de film ons toont hoe ze verliefd worden, is eenvoudig en natuurlijk. Het is echter ook heel ingewikkeld omdat hun angst voor afwijzing enorm is.

The Pianist

Dit is absoluut een waardevolle film van Roman Polanski. De film gaat over het leven van Wladyslaw, een Poolse pianist van Joodse afkomst. Ze dwingen hem om in het getto van Warschau te leven. Daar leidt hij een uitermate grimmig leven.

Hij komt er ook in confrontatie met de verschrikkelijke wreedheden die de nazi’s plegen. Zijn liefde voor de piano houdt hem in leven. Hij komt namelijk in de gunst van een nazi-officier die zijn talent ontdekt.

Stepmom

Isabel is een modefotografe die aan niets anders denkt dan aan haar werk. Ze heeft een relatie met een gescheiden man, Luke. Luke maakt voortdurend ruzie met zijn ex-vrouw en de moeder van zijn kinderen, Jackie.

Hun leven wordt volledig overhoop gegooid wanneer ze ontdekken dat zijn ex-vrouw terminale kanker heeft. Dit betekent immers dan Isabel meer tijd moet doorbrengen met de kinderen. Dit is één van die treurige films die jou absoluut zal raken.

Stepmom, een ontroerende film

My Girl

De kleine Vada leidt een leven waarbij ze voortdurend omringd is door de dood. Haar vader is de eigenaar van een uitvaartcentrum dat hij vanuit hun kelder beheert. Haar moeder is overleden toen ze beviel van Vada en haar oma heeft de ziekte van Alzheimer.

Met haar beste vriend Thomas brengt Vada rustige dagen door . Alles verandert echter wanneer Shelly, de nieuwe begrafenisondernemer, verschijnt.

Dead Poets Society

John Keating is een leraar Engels aan een private school voor alleen jongens. Zijn aankomst op de school laat wat opwinding en mysterie ontstaan omdat zijn onderwijsmethoden niet echt normaal zijn. Een groep van vier vrienden ontdekt dat Keating toen hij jonger was, lid was van de zogenaamde ‘Dead Poets Society’.

Keating toont hen waar ze gewoonlijk samen kwamen. Bij een oude boom waar ze over poëzie spraken en hun diepste gedachten uitspraken.

We willen hiermee afsluiten. Deze diepgaande, treurige films zullen je laten nadenken over de betekenis van het leven. De personages in deze films zijn niet altijd sterk of moedig. Dat is echter precies wat hen zo menselijk en betekenisvol maakt. Verandering, goed of slecht, is één ding dan je in het leven nooit kan ontlopen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.