7 tekenen die wijzen op problemen in je relatie

7 tekenen die wijzen op problemen in je relatie

Laatste update: 31 mei, 2018

Liefdesrelaties gaan door verschillende fasen. We zouden het allemaal geweldig vinden als we voor altijd in die verliefdheidsfase konden blijven. Maar dit is helaas niet mogelijk. Verliefd worden en alles wat daarbij hoort, is slechts één fase. Later komen relaties in een meer realistische en betekenisvolle fase. In deze fase beginnen zich meningsverschillen en conflicten voor te doen. Er ontstaan problemen in je relatie.

Niemand is perfect gemaakt voor iemand anders, dus verschillen, groot en klein, doen er niet lang over om te verschijnen. Dit gebeurt zelfs bij mensen die zeer goed bij elkaar passen.

“Afstand is niet wanneer we van elkaar gescheiden zijn, maar wanneer we niet terugkeren.”

Alejandro Sanz

Als een stel zich weet te stabiliseren, begint het aan een nieuwe fase. In deze fase is het doel om samen een leven op te bouwen. Noch de illusies van het begin van hun relatie, noch de teleurstellingen van de realiteit, staan hen nog in de weg. In het beste geval wordt de relatie sterker. Maar niet voor altijd.

Vroeg of laat zullen er zich nog grotere problemen in je relatie voordoen. Er is sprake van overeenkomsten en meningsverschillen. Routine speelt de relatie parten, evenals verleidingen. Soms lukt het een stel om hun relatie stabiel te houden, maar andere keren vertoont hun relatie tekenen van achteruitgang. Weet je hoe je problemen in je relatie kunt identificeren wanneer ze zich voordoen? Hier zijn enkele aanwijzingen om je te helpen.

Tekenen die wijzen op problemen in je relatie

1. De beleefdheid is ver te zoeken

Een of beide partners vergeten hun goede manieren. Soms is het gewoon omdat ze niet opletten. Andere keren zijn ze gewoon ronduit onbeleefd. Beleefdheid en hoffelijkheid houden verband met de speciale behandeling die we toepassen als we van iemand houden.

Man die zijn vriendin een bos bloemen brengt, maar problemen in je relatie zijn onvermijdelijk

Als beleefdheid (aandacht voor de andere persoon) verdwijnt, kan het erop wijzen dat er iets mis is in je relatie. Elkaar goed behandelen, met aandacht, affectie en vriendelijkheid, is heel belangrijk om de liefde in stand te houden. Wanneer je dat verliest, is het een teken dat je even een stap terug moet doen en moet nadenken over je relatie.

2. Jullie vernederen elkaar in het bijzijn van anderen

Als een stel verliefd is dan lopen ze in zekere zin met elkaar te pronken in het openbaar. Ze houden elkaar hoog. In sociale omstandigheden zijn ze een eenheid: zij hoort bij hem en hij hoort bij haar. Voor de wereld zijn ze twee mensen, maar ze zijn ook één.

Naarmate de jaren verstrijken kan dit echter veranderen. Dat is normaal. Wat daarentegen geen goed teken is, is als een van de twee of beiden elke kans grijpen om elkaar onderuit te halen. Ze kunnen elkaar zelfs belachelijk maken in het gezelschap van andere mensen. Dit is een heel slecht teken.

3. Gesprekken worden routine

In liefdesrelaties staat communicatie centraal. Er moet ook sprake zijn van een soort wederzijdse bewondering. Dit zorgt er namelijk voor dat je geïnteresseerd bent in elkaars gedachten.

Mensen met bloemen als hoofden, maar problemen in je relatie zijn onvermijdelijk

Als dat niet gebeurt en jullie gesprekken beperkt blijven tot afgezaagde onderwerpen, is er iets aan de hand. Het is dan duidelijk dat de vonk aan het doven is. Als jullie geen normale gesprekken met elkaar kunnen voeren, kunnen jullie ook niet delen wat er in jullie omgaat. En dit betekent dat er een enorme afstand tussen jullie twee is.

4. Jullie beschuldigen elkaar voortdurend

Je kunt weten dat er sprake is van problemen in je relatie als je een gedetailleerde lijst in je hoofd hebt van alles wat je partner volgens jou fout heeft gedaan. Dat betekent dat er diepgaande conflicten zijn. Dit zorgt ervoor dat de band tussen jullie duidelijk slechter wordt. En dit voorkomt individuele en wederzijdse groei.

In dit soort gevallen halen beide partners gelijk hun klachtenlijstje tevoorschijn op momenten dat ze ruzie hebben. Beiden vinden dat de schuld bij de ander ligt. Ze verliezen hun zelfkritische perspectief en uiteindelijk zien ze de andere persoon als de oorzaak van al hun problemen.

5. Jullie maken geen gezamenlijke plannen meer

Dit gebeurt soms zonder dat we het ons realiseren. Elke persoon begint zijn eigen plannen te maken, voor het heden en de toekomst. Hij zorgt voor zijn spullen en zij zorgt voor de hare. Ze hebben hun leven opgedeeld in onbegaanbare compartimenten.

Vrouw die in een zwembad stapt dat gevuld is met bloemen,maar problemen in je relatie kunnen zich altijd voordoen

Dit betekent dat ze niet meer van elkaars gezelschap genieten. Ze zijn geen metgezellen meer. Het zijn twee mensen die een gemeenschappelijke ruimte delen, maar geen wederzijdse aantrekkingskracht voelen. Dit is een zeer negatief teken en het betekent dat de liefde langzaamaan verdwijnt.

6. Jullie brengen geen tijd meer met elkaar door

In een liefdesrelatie is het erg belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken. Dit omvat niet de tijd die jullie samen doorbrengen met familie of vrienden. Het omvat ook niet de momenten waarop jullie toevallig samen thuis zijn.

Als jullie geen tijd voor elkaar vrijmaken, dan zijn jullie langzaam op weg naar een relatiebreuk. Het is alsof de ene persoon geen plaats heeft in het leven van de ander. In deze omstandigheden wordt de afstand tussen twee mensen alsmaar groter. En hoe groter de afstand wordt, hoe minder moeite ze doen om de afstand te overbruggen.

7. Jullie beginnen achterdochtig te worden

Een van de laatste tekenen waaraan je kunt zien dat er sprake is van problemen in je relatie, is als je je partner soms als een potentiële vijand gaat zien. Dit zorgt ervoor dat jullie achterdochtig beginnen te worden over elkaars gedrag. Impliciet betekent dit dat er geen vertrouwen is. De ene persoon verwacht het ergste van de ander.

Man met bloemen als gezicht, wanneer je je wilt verstoppen voor de problemen in je relatie

Al deze factoren moeten worden beschouwd als redenen om je zorgen te maken. Ze betekenen namelijk dat jullie in een relatiecrisis verkeren die jullie levens verslechtert. Elk stel moet zelf bepalen of het tijd is om uit elkaar te gaan of niet. Het gaat niet zozeer om terug te keren naar hoe het vroeger was, maar om samen naar een meer volwassen situatie te streven waarin de relatie en jullie als stel samen kunnen groeien.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe breng je een probleem in je relatie op een positieve manier ter sprake?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe breng je een probleem in je relatie op een positieve manier ter sprake?

Wanneer we iemand een boodschap geven, dan is de vorm vaak belangrijker dan de inhoud. Hoe doe je dit wanneer je een probleem in je relatie wilt be...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.