7 mentale oefeningen van Bruce Lee

7 mentale oefeningen van Bruce Lee

Laatste update: 12 januari, 2019

In dit artikel behandelen we enkele van de mentale oefeningen van Bruce Lee, die hij dagelijks uitvoerde om zijn vaardigheden als filosoof en vechtsporter te behouden. Hoewel hij vooral bekend staat als actiefilmacteur, was Lee in feite veel meer dan dat. Eigenlijk was hij een ware leraar in de kunst van het leven.

Bruce Lee wordt beschouwd als de eerste grote vertolker van vechtsporten. Voordat hij bekend werd, wisten eigenlijk maar vrij weinig mensen in het Westen iets over die praktijken die in werkelijkheid meer te maken hebben met de geest dan met het lichaam. Het was Bruce Lee die ze over de hele wereld populair maakte.

De mentale oefeningen van Bruce Lee waren als het ware routines waarmee hij zijn lichaam, geest en algehele leven sterker kon maken.

Hij had altijd een notitieboekje bij zich, zodat hij zijn gedachten en de informatie die hij graag wilde onthouden erin kon opschrijven. Dankzij dit notitieboekje kon ook de wereld op de hoogte worden gebracht van de mentale oefeningen van Bruce Lee.

1. Wilskracht

Een van de belangrijkste mentale oefeningen voor Bruce Lee, was de oefening die hij iedere dag deed om zijn wilskracht te versterken. Hij noemde het “Het Hooggerechtshof over alle andere afdelingen van mijn geest.” Hiermee bedoelde hij dat wilskracht de kracht is die alles in het leven bepaalt. Om zijn wilskracht te trainen, stelde Lee zichzelf dagelijkse doelen.

Weten is niet voldoende, we moeten kennis toepassen. Willen is niet genoeg, we moeten doen.

-Bruce Lee-

Foto van Bruce Lee

2. Mentale oefeningen van Bruce Lee met betrekking tot onze emoties

Bruce Lee wist hoe krachtig het effect is dat emoties hebben op ons gedrag. Hij wist dat positieve emoties de geest versterken, terwijl negatieve emoties de geest juist verzwakken. Hij probeerde daarom altijd om de dingen die hij op een bepaald moment voelde, te veranderen.

Zijn doel was om negatieve emoties minder prominent te maken of om ze om te zetten in iets positiefs dat zou bijdragen aan zijn ontwikkeling. Tegelijkertijd bleef hij meer en meer positieve emoties cultiveren, aangezien dat volgens hem de plek is waar iemands persoonlijke kracht verblijft.

3. Rede

De mentale oefeningen van Bruce Lee die gericht waren op zijn rede, waren bedoeld om van zijn rede zijn fundamentele levensgids te maken. Hij probeerde zijn gedachten daarom altijd te filteren om zo goede beslissingen te nemen.

4. Verbeelding

Verbeeldingskracht is wat ons in staat stelt om mentale scenario’s te bedenken en creëren. Soms verspillen we het echter door het alleen te gebruiken om onze angsten te voeden of te dromen over onze persoonlijke doelen. Wanneer we dit doen, maken we niet optimaal gebruik van onze verbeeldingskracht.

Voor Bruce Lee vormt onze verbeelding een fundamenteel onderdeel van onze plannen van aanpak. Rede geeft ons een nut en een doel dat we moeten volgen. Verbeeldingskracht laat ons echter de verschillende manieren en middelen zien die ons kunnen helpen te bereiken wat we willen.

Kunst vereist verbeelding. Het vereist creativiteit. Creativiteit vereist ervaring en ervaring komt uit je leven. En je leven komt tot uiting in je kunst.

-Bruce Lee-

Bruce Lee in een film

5. Geheugen

Bruce Lee probeerde om al zijn wilskracht, emoties, rede en persoonlijke middelen te richten op het bereiken van een doel dat hij zichzelf eerder had gesteld.

Geheugen is een hulpmiddel waarmee we kunnen onthouden waar we voor vechten. Niet alleen dat, ons geheugen herinnert ons ook aan de paden die leiden tot het bereiken van onze doelen, evenals de emoties en gedachten die we moeten onthouden om het bereiken van onze doelen werkelijkheid te maken.

6. Het onbewuste

Volgens Bruce Lee had het leven echter ook een groter doel. Een hoofddoel dat de as zou moeten worden van alle andere minder belangrijke doelen. Dit hoofddoel komt voort uit het diepste deel van onszelf: ons onbewuste.

Vandaar dat een de mentale oefeningen van Bruce Lee erop gericht was te leren zich een weg te banen door het onbewuste om het intuïtieve beeld bloot te stellen waar zijn hoofddoel in het leven in verborgen zat.

Elke dag aan dat mentale beeld denken, zou volgens hem helpen om al onze persoonlijke hulpmiddelen bij elkaar te brengen en in ons voordeel te gebruiken.

7. Het bewuste

Ook het bewuste speelde echter een grote rol in de mentale oefeningen van Bruce Lee. Hij was namelijk van mening dat het bewustzijn innig verbonden is met de ethiek van actie.

In zijn aantekeningen zei hij dat het een van zijn wensen was om in de oordelen die hij maakte, gerechtigheid te combineren met genade, zodat hij altijd het verschil kon zien tussen goed en kwaad.

Schilderij van Bruce Lee

Absorbeer wat nuttig is, gooi wat nutteloos is weg en voeg toe wat specifiek van jezelf is.

-Bruce Lee-

Toen hij er eenmaal in was geslaagd om goed van kwaad te onderscheiden, beloofde hij zichzelf om altijd het juiste te doen, ongeacht de consequenties die dit zou hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fajardo, T. G. (2009). Los principios filosóficos de Bruce Lee, aplicados a la pedagogía. Ars Brevis, (15), 81-91.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.