7 gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen

Van het verbeteren van motorische vaardigheden tot het kanaliseren van gevoelens, ken jij de belangrijkste gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen?
7 gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen

Laatste update: 08 juni, 2022

Creatieve impulsen manifesteren zich vaak intens tijdens de kindertijd. Naarmate we ouder worden leggen we de penselen en potloden opzij en raken we geïnteresseerd in andere dingen. Wanneer schilderen en tekenen een vaste gewoonte worden, biedt dit veel voordelen voor het lichaam en de geest.

Tijd besteden aan die hobby’s die je gelukkig maken en die je helpen je energie te kanaliseren door middel van kunst, zal altijd een goed idee zijn als het om je gezondheid gaat. En ongeacht de techniek, wanneer je schildert of tekent, creëer je niet alleen iets unieks, maar neem je ook deel aan een activiteit die goed is voor je algehele welzijn.

7 gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen

Hoewel schilderen door de meeste volwassenen wordt beschouwd als een activiteit voor kinderen of mensen met een aangeboren talent, is de waarheid dat we er allemaal van kunnen genieten. Je hoeft geen geboren kunstenaar te zijn om plezier te hebben.

Schilderen is een uitdrukkingsmiddel waarmee we kleur en vormen kunnen gebruiken om unieke objecten te creëren. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen.

 1. Schilderen en tekenen ontwikkelen de intelligentie

Kinderen aanmoedigen om hun creativiteit te uiten door middel van schilderen kan grote voordelen opleveren voor hun mentale ontwikkeling. Bovendien verbeteren mensen die regelmatig tekenen hun concentratie door zich lange tijd op kleine details te concentreren.

Als je geïnteresseerd bent in het nemen van lessen of de hulp zoekt van een privé-tekenleraar om je kind te helpen zijn kunst te perfectioneren, kun je uitstekende professionals vinden die hun diensten op internet aanbieden. Onthoud dat het beoefenen van hobby’s, tijdens de kindertijd maar ook daarna, een goed idee is om passies en talenten te ontwikkelen.

Vrouw schildert op het strand

2.  Verhoogde motoriek

Naarmate de gewoonte om te schilderen beetje bij beetje wordt aangeleerd, ontwikkelen zich geleidelijk psychomotorische vaardigheden. Dit type motorische en psychologische vaardigheid verwijst naar de coördinatie van bewegingen, perceptie en emotieregulatie.

Naarmate de tijd verstrijkt en je ervaring ontwikkelt, zal je elke keer dat je een penseel of potlood oppakt, je techniek nog meer perfectioneren. Geef het tekenen of schilderen dus niet op alleen maar omdat dingen de eerste keer niet helemaal gaan zoals je wilt. Elke vaardigheid vereist discipline.

3. Schilderen en tekenen is goed voor hersenentraining

Schilderen stimuleert de hersenen, net zoals de sportschool het lichaam traint. Dit komt omdat tijdens deze activiteit beide hersenhelften sterk betrokken zijn.

Terwijl de linkerhersenhelft logische acties uitvoert en de concentratie handhaaft, bevordert de rechterhersenhelft creativiteit en verbeeldingskracht.

4. Door te schilderen en tekenen kunnen we onze gedachten beter kanaliseren

Schilderen is een medium waarmee kunstenaars hun visie op een creatieve manier kunnen uiten. Het is dus perfect voor het kanaliseren van gevoelens en ideeën die zich in het hart en de geest bevinden.

Schilderij van het gezicht van een vrouw

We kunnen een leeg canvas veranderen in een uniek en tijdsbepalend werk over wat we op een bepaald moment voelden, een kunstwerk waarin onvertaalbare emoties, onuitgesproken woorden en toevallige gedachten werden gedeponeerd.

5. Vermindert depressie en angst

Meerdere medische onderzoeken (Engelse link) hebben de grote impact aangetoond van kunst- en muziektherapie bij de behandeling van depressies en angstaanvallen. De onderzoeken toonden aan dat wanneer mensen die aan deze aandoeningen lijden, hun geest bezig en gefocust houden op schilderen, het hen helpt om kalmer te worden en hun crises te overwinnen.

Vandaar de grote populariteit van psychologische therapieën die kunst gebruiken als een instrument om te communiceren wat woorden niet kunnen. Er zijn mensen die zich beter uitdrukken door middel van schilderen dan door te praten.

6. Verbeterde cognitieve functies

Naarmate de jaren verstrijken en het lichaam ouder wordt, is het normaal dat er milde cognitieve stoornissen optreden. Met de juiste stimulatie kunnen die worden teruggedraaid of vertraagd. Recent onderzoek (Engelse link) waarin onder meer schilderen werd gebruikt als middel om het cognitief functioneren bij ouderen met neurodegeneratieve aandoeningen te verbeteren, concludeerde het volgende:

“Kunsttherapie begeleid door getraind personeel kan een erg belangrijke bijdrage leveren aan cognitieve verbeteringen bij patiënten. De bevindingen ondersteunen cognitieve stimulatie voor oudere mensen met cognitieve stoornissen en wijzen op de noodzaak van grotere studies.”

7. Helpt bij de behandeling van psychiatrische stoornissen

Geestelijke gezondheidszorg is een steeds vaker besproken onderwerp dat stereotypen helpt te doorbreken over de psychische aandoeningen waar veel mensen mee te maken hebben.

Sommige onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat schilderen en kunst grote voordelen kunnen opleveren voor psychiatrische patiënten. Er is gerelateerd bewijs over de effectiviteit van beeldende therapie bij de psychosociale revalidatie van mensen met psychische stoornissen, meestal in combinatie met farmacotherapie.

Profiteer van de gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen

Je hoeft echt geen groot talent te zijn om van schilderen te genieten. Je hebt alleen maar een creatieve impuls nodig en het verlangen om wat tijd met je gedachten door te brengen.

Onthoud dat, hoewel sommige mensen een aangeboren talent en esthetiek hebben, je het beste je toevlucht kunt nemen tot privélessen om je techniek te verbeteren. Laat je dus niet ontmoedigen bij de eerste pogingen en uit je gedachten en gevoelens door middel van kunst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.