7 boeken over positieve psychologie
Doe het, neem de sprong naar positief denken en je zult je anders voelen. Je perspectief veranderen, relativeren, herformuleren. Alleen op die manier zul je vorm geven aan een voller leven, waarin er een balans is tussen verlangens en acties, waarin geluk eindelijk een realiteit is en niet langer slechts een doel dat nooit bereikt wordt. Om het te bereiken is niets zo nuttig als een lijstje van de beste boeken over positieve psychologie.
Laten we het toegeven: we maken deel uit van een maatschappij die een goede kennis heeft van allerlei termen die geassocieerd worden met geluk. We lezen zo ongeveer elk zelfhulpboek dat zich aan ons presenteert, sommige mensen gaan naar spirituele retraites, conferenties of mindfulness lessen.
Maar.. een hoop van ons blijven vastzitten in dezelfde negatieve attitudes en gedachtes. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop we in persoonlijke groei investeren, maar toch lukt het niet om dat innerlijk welzijn, die rust, dat geluk te behalen.
“Gedachtegangen hoeven niet voor altijd te zijn. Een van de meest significante bevindingen in de psychologie in de afgelopen twintig jaar is dat mensen hun eigen manier van denken kunnen kiezen”
–Martin Seligman–
Verschillende paden
Iedereen kan in deze wereld beginnen wanneer hij maar wil, maar als er één boodschap is die we zouden moeten redden van de tombe van vergetelheid is het wel dat er geen exclusief, magisch recept is voor het behalen van een ‘vol leven’, voor het bereiken van geluk.
Wat er wel is, is een proces, een dagelijkse, kleine en permanente investering waarmee we die verzwakkende attitudes de kop indrukken, die verdedigingsmechanismen en de obsessieve cyclus van al die gedachtes die zich gedragen als ware vijanden.
Om het te behalen kunnen we zeker verschillende paden nemen: laat je coachen, laat een motivatie-guru je leiden of schrijf je in voor een goede cursus. Maar, en hoe gek het ook mag klinken, er is een model dat dit allemaal heeft, een wetenschap van menselijk welzijn die er altijd is.
Het is er een die we al kunnen bereiken als een verrijkende laag die de meeste opvattingen van vandaag voedt. Natuurlijk hebben we het over positieve psychologie.
De professor Martin Seligman, gaf het eerste duwtje in de jaren 90. Het duurde daarna niet lang voordat enkele aspecten hieruit erg opkwamen en extreem relevant en welbekend werden bij het bredere publiek. Bijvoorbeeld: veerkrachtigheid, emotionele intelligentie, creativiteit, of Mihaly Csikszentmihalyi’s concept van flow…
Dus als we echt iets willen veranderen, echt onze persoonlijkheid volledig willen ontwikkelen om op die manier welzijn te bereiken, is het nooit verkeerd om direct naar de oorsprong te gaan, onszelf onder te dompelen in deze voornaamste concepten en zodoende de essentiële basistools te vinden in de beste boeken over positieve psychologie. Er zijn kenniskaders die met ons mee reizen op zoek naar geluk.
De beste boeken over positieve psychologie
1. Authentic Happiness, Martin E.P. Seligman
Martin Seligman, psycholoog, schrijver en hoofd van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, is zonder twijfel de vader van de positieve psychologie. Of althans de meest bekende voorstander. Het was hij die de eerste stap naar een nieuw perspectief in de gedragswetenschappen zette. Hij legde een studie pathologie naast zich neer om zich volledig en exclusief te kunnen focussen op het menselijk welzijn.
Daarom is Seligman de ware pionier van de ontwikkeling van een wetenschappelijke methode die uitlegt hoe we geluk kunnen bereiken. Dus in zijn boek zal je niet alleen motiverende beweringen vinden, betekenisloze regels bestaande uit mooie woorden. Maar zijn werk bestaat uit onderzoeken, het zijn contrasterende en valide perspectieven die ons zullen laten zien hoe authentiek geluk geboren wordt uit onze menselijke kracht.
Weten hoe je het kunt inschakelen, het begrijpen en ermee aan de slag gaan is onze prioriteit.
2. Being Happy, Tal Ben-Shahar
In 2006 werd de meest populaire cursus ooit toegevoegd aan het curriculum van de Universiteit van Harvard. De cursus heette ‘hoe gelukkig te zijn’ en werd gegeven door een Israëlische professor genaamd Tal Ben-Shahar. Tegenwoordig is hij een van de voornaamste voorstanders in de positieve psychologie en hij heeft al zijn perspectieven, praktische observaties en theorieën in dit boek verzamelt.
Een interessant inkijkje dat professor Ben-Shahar ons geeft is dat authentiek geluk niet het hebben en accepteren van onze eigen emotionele ongemakken uitsluit. Hij deelt hier een citaat van Viktor Frankl: “Wat de mens eigenlijk nodig heet is niet een spanningsloze staat, maar juist het streven en strijden voor een doel dat de moeite waard is, een vrij gekozen taak. Wat hij nodig heeft is niet de ontlading van spanning tegen elke prijs, maar de roeping van een potentiële betekenis die op hem wacht om vervuld te worden.”
In het boek Being Happy zullen we bovendien alles vinden wat betreft meditatietechnieken en strategieën voor dagelijkse dankbaarheid.
3. Flow: The Psychology of Optimal Experience, Mihaly Csikszentmihalyi
Wanneer we het hebben over positieve psychologie, hebben we het ook over Mihaly Csikszentmihalyi en zijn werk over een ‘staat van flow’. Zijn aanwezigheid op deze lijst is een absolute noodzaak en het lezen van zijn boek is extreem verrijkend.
We zouden de term flow zeker op veel verschillende manieren kunnen definiëren, maar de simpelste manier is om het te zien als een dimensie van dankbaarheid. Om het te zien als een ‘optimale ervaring’ waarin chaos en zorgen verdwijnen uit ons hoofd als we eenmaal welzijn middels een concrete taak hebben gevonden: wat ons identificeert, wat het beste bij ons past. Het is een plezierige staat, een openbaring waarin je daadwerkelijk de essentie van een gelukkig leven vindt.
In deze wereld van oneindige technologische en wetenschappelijke vooruitgang nodigt Csikszentmihalyi ons met dit boek uit om al onze psychologische energie en aandacht op concrete objecten te focussen. Hij nodigt ons uit om vreugde te vinden in simpele taken. We zouden plannen en doelen naar eigen keuze moeten opzetten om een authentiek welzijnsgevoel te ervaren.
4. A New Earth: Awakening to You Life’s Purposes, Eckhart Tolle
Eckhart Tolle leed het grootste gedeelte van zijn leven aan een zware depressie. Toen hij 29 jaar oud was begon hij zelfmoordgedachtes te krijgen en op één avond had hij zelfs het punt bereikt waarop hij een einde aan zijn leven zou maken. Maar de volgende ochtend was alles anders. De obsessieve gedachtes waren verdwenen omdat hij een nieuw levensdoel had gevonden, een innerlijke ontwaking, en een inspiratie: hij wilde leven.
“De primaire oorzaak van ongelukkig zijn is nooit de situatie maar de gedachte erover”
-Eckhart Tolle-
In A New Earth: Awakening to You Life’s Purpose, gaat Tolle nog een stap verder dan in zijn boek De kracht van het NU. Zo verkent hij bijvoorbeeld de structuur van het ego en legt hij uit dat het ons distantieert van datgene waar Seligman zoveel over praat: menselijke kracht.
5. Overcoming Adversity: The Power of Resilience, Luis Rojas-Marcos
Luis Rojas-Marcos is een bekende psychiater en onderzoeker. Zijn schrijven is verrijkend en geeft ons inzicht in die dimensies in het veld van de psychologie die we allemaal moeten begrijpen om een beter leven te kunnen leiden.
In Overcoming Adversity: The Power of Resilience, leren we hoe ieder van ons, zelfs als we het niet geloven, psychologische en biologische mechanismen heeft die hem voorbereiden op het weerstaan en het confronteren van tegenslagen.
In werkelijkheid is dat wat de mensheid altijd al heeft gedaan, omdat overleving de regel is. En we hebben overleefd dankzij een ongelooflijk hulpmiddel: veerkrachtigheid. In dit boek zullen we leren hoe we het kunnen gebruiken en hoe we ervoor kunnen zorgen, voor die basiswortels die zelfvertrouwen, zelfbeheersing, optimisme en natuurlijk … positief denken heten.
6. 59 Seconds: Think a Little, Change a Lot, Richard Wiseman
Dit is een boek dat je moet lezen. In dit boek wuift het hoofd van de psychologie-afdeling van de Universiteit van Hertfordshire, Richard Wiseman, alle klassieke mythes en stereotypen over geluk weg om zo onze ogen te openen. In tien hoofdstukken verkent hij op een originele en efficiënte manier dimensies als motivatie, overreding, aantrekking, creativiteit, emotioneel welzijn..
Het meest interessante en vernieuwende aan het boek van professor Wiseman is dat het ons uitnodigt om in slechts 59 seconden af te rekenen met negatieve ideeën en valse attitudes..
“Het leven legt de optimist dezelfde tegenslagen op als de pessimist, maar de optimist doorstaat ze beter”
-Martin Seligman-
7. How Full is Your Bucket? Positive Strategies for Work and Life, Donald O. Clifton
Als Martin Seligman de vader is van de positieve psychologie, dan is Donald O. Clifton de ‘grootvader’. Zijn werk legt de basis voor deze wetenschap en dit boek bevat al zijn filosofie, wortels en die denkramen wat betreft meesterlijke kennis die we nooit beu worden.
Het is zeker een boek om op de plank te hebben staan. Niet alleen begeleidt het ons naar het ‘vullen’ van onze levens met positieve emoties, maar het inspireert ons ook met al die lessen die hij in zijn dagelijks werk verwierf, het helpen van mensen en het taxeren van duizenden bedrijven. Zijn pagina’s zitten bomvol positieve energie en onszelf erin onderdompelen is een behoorlijke ervaring.
Om af te ronden: we zijn ons ervan bewust dat er nog veel meer titels en lijsten met boeken zijn waarmee je meer kunt leren over positieve psychologie. Maar deze zeven suggesties zijn een goed begin, een vertrekpunt van waaruit je kunt reflecteren, van waaruit je de kleine zaadjes van verandering kunt zaaien.
Bibliografie
Seligman, Martin (2002). “Authentic Happiness” Simon & Schuster
Ben-Shahar, Tal (2009). “The Pursuit of Perfect”, McGraw-Hill
Ekhart, Tolle (2005). “A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose,” Penguin
Rojas, Marcos (2011). “Superar la adversidad: el poder de la resiliencia” Booket
Donald O. Clifton, (2005). “How Full is Your Bucket? Positive Strategies for Work and Life,” Gallup Press
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Seligman, Martin (2011). “La auténtica felicidad” Zeta de Bolsillo
- Ben-Shahar, Tal (2011). “La búsqueda de la felicidad”, Alenta
- Ekhart, Tolle (2004). Una nueva tierra: un despertar al propósito de la vida: Norma
- Rojas, Marcos (2011). “Superar la adversidad: el poder de la resiliencia” Booket
- Donald O. Clifton, (2005). “¿Está lleno su cubo? Estrategias para potenciar sus emociones positivas “, Empresa activa