6 tips om de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren

6 tips om de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren

Laatste update: 19 mei, 2018

Er bestaat geen handleiding voor ouders die werkt voor elke ouder ter wereld. Maar er zijn wel bepaalde algemene richtlijnen die kunnen dienen als je vertrouwde kompas als je een goede relatie met je kinderen wilt hebben. Deze richtlijnen kunnen je tevens helpen om met hen over gevoelige onderwerpen te praten. Goede communicatie tussen ouders en kinderen is van het grootste belang.

In dit artikel geven we je tips voor betere communicatie en meer empathie. We geven je advies over hoe je actief naar je kinderen kunt luisteren en hoe ze met je kunnen praten.

“Het belangrijkste in communicatie is horen wat niet wordt gezegd.”
– Peter F. Drucker –

Probeer niets op te leggen, praat met je kinderen!

Bij de communicatie met je kinderen is het ‘t beste om bekrompen ‘omdat ik het zeg’- opmerkingen achterwege te laten. Dit geldt vooral als je kinderen niet zo klein meer zijn. Praat met ze, stel vragen, moedig gedeelde reflectie aan.

Luister naar de redenen waarom ze deden wat ze deden en probeer om afspraken te maken waar jullie het beiden over eens zijn. Het is waar dat dit meer moeite kost, maar deze overeenkomsten zullen wel veel eerder worden nageleefd.

Als ouders willen we elke situatie die onze kinderen ervaren beheersen. Thuis, met hun broers en zussen, hun vrienden, grootouders, op school, enz. Als wij ze maar vertellen wat ze moeten doen, zelfs al is het kwaad al geschied, dan zullen zij wel gehoorzamen en zullen ze beschermd zijn wanneer zoiets ooit nog eens met ze gebeurt, denken we.

De beste manier om je kinderen met een conflict te helpen, is echter door hen te helpen reflecteren en door te proberen om de redenen te begrijpen waarom zij zich zo gedroegen. Dit zal tevens de relatie tussen jullie bevorderen, omdat ze het gevoel hebben dat er naar ze wordt geluisterd en rekening met ze wordt gehouden.

“Het karakter van een mens kan worden geleerd van de bijvoeglijke naamwoorden die hij gewoonlijk gebruikt in een gesprek.”
-Mark Twain-

Ouders met dochtertje op picnic

Communicatie tussen ouders en kinderen: praat met ze over je eigen ervaringen

De communicatie tussen ouders en kinderen moet van twee kanten komen en aangepast worden aan de leeftijd van de kinderen. Hierbij kan het ontzettend nuttig zijn om ze over jouw eigen ervaringen te vertellen. Vertel ze over hoe je je voelt en wat je denkt. Dit maakt je menselijker en zal die muur die jij soms optrekt om onoverwinnelijk te lijken afbreken.

Met deze manier van communiceren zullen je kinderen zich meer verbonden met je voelen en nieuwe manieren leren om problemen op te lossen. Dat betekent niet beslist dat ze hetzelfde zullen handelen als jij, maar het zal wel de weg effenen voor meer openheid en vertrouwen van hun kant. Ze zullen je kunnen vertrouwen om je te vertellen wat er in hun leven gebeurt.

De communicatie tussen ouders en kinderen vereist intimiteit en vertrouwen.

Luister actief en oordeel nooit

Actief luisteren betekent empathisch zijn en geven om de gevoelens achter het verhaal dat verteld wordt. Het betekent dat je soms meer moeite moet doen om muren af ​​te breken, vooral die van onzekerheid of besluiteloosheid. Daarom is het belangrijk om niets wat ze je ooit in vertrouwen hebben verteld tegen ze te gebruiken. Hoe boos je op dat moment ook bent.

Het ouderschap is een uitdaging. Het omvat het aannemen van een ruimdenkende geest die begrijpt dat kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Een perspectief dat net zoveel respect verdient als dat van jou. Je zult je kind moeten erkennen als een gelijke. En naarmate ze ouder worden zelfs als een meerdere in bepaalde discussies.

Door ze niet te beoordelen, breng je duidelijk op ze over dat je wilt luisteren, dat je bereid bent ze te accepteren. Je bent bereid om te accepteren dat ze verdrietig, boos of gekwetst zijn. Wanneer je hun emoties erkent, kun je ze helpen bij het nemen van beslissingen.

“De woorden die we uitspreken moeten met zorg worden gekozen. Want mensen zullen ze horen en erdoor worden beïnvloed, positief of negatief.”
-Boeddha-

Een moeder troost haar dochter

Ouders in de eerste plaats, vrienden in de tweede plaats

Het is belangrijk om je open op te stellen wanneer je met je kinderen praat. Je wilt weten wat ze willen, wat hun interesses zijn… Maar vergeet niet dat je kinderen een ouder nodig hebben die hen begeleidt en grenzen stelt; niet één die hun vriend is. Dat is niet jouw rol, of althans niet jouw belangrijkste rol.

Naarmate je kinderen opgroeien en tieners worden, zullen er onderwerpen zijn waar ze het niet met jou over willen hebben. Het is belangrijk dat je dit respecteert en dat je hier geduld voor kan opbrengen. Misschien willen ze er nu niet over praten, maar als je de deur openhoudt, zouden ze op een gegeven moment zomaar eens bij je binnen kunnen wandelen.

En als je de communicatie tussen jullie bewaakt en een hechte band met je kinderen ontwikkelt, zullen er maar weinig dingen zijn die ze niet met jou willen delen. Uiteindelijk zullen ze naar je toe komen met hun problemen. Maar, zoals we al zeiden, dat zal alleen gebeuren als je hun privacy en onafhankelijkheid respecteert (als ze oud genoeg zijn uiteraard). Doe je dit niet, dan zullen ze juist afstand van je nemen om hun rechten te beschermen.

Wees het goede voorbeeld

De communicatie tussen ouders en kinderen moet direct en duidelijk zijn. Als je kinderen zien dat je over ze praat met andere mensen, of dat je met anderen praat over je gezin of andere persoonlijke onderwerpen, dan zullen ze zich waarschijnlijk terugtrekken. Ze zullen bang zijn dat je hun geheimen zult delen.

Een andere basis voor goede communicatie is oprechtheid. Het is belangrijk om te proberen altijd eerlijk te zijn over wat je denkt, zegt en voelt. Dit betekent ook dat je de beloften en toezeggingen die je doet nakomt.

Als je oprecht bent, zullen je kinderen waarschijnlijk nog naar je toe komen zelfs al weten ze dat je wat ze te zeggen hebben niet leuk zult vinden. Ze zullen iets geweldigs doen: ze zullen erop vertrouwen dat je de oplossingen voor hun problemen hebt.

Eerlijk zijn houdt ook in dat je om vergeving kunt vragen ​​en je eigen fouten kunt toegeven. Je kinderen zullen zich gedragen zoals ze zien dat jij je gedraagt. Jij bent hun rolmodel. Als je niet eerlijk en integer handelt, is de kans groot dat zij dat ook niet zullen doen.

“Effectieve communicatie begint met luisteren.”
-Robert Gately-

Discussieer niet met je kinderen over ‘wie gelijk heeft’

Vaak veranderen gesprekken in discussies en ruzies. Het is belangrijk om dit te voorkomen door je hoofd koel te houden en je te gedragen als de volwassene die je bent. Gebruik een gepaste toon en luister eerst naar wat ze te zeggen hebben, onderbreek ze niet.

Ieder van jullie zou zijn zegje moeten doen. Daarna probeer je een overeenkomst te bereiken. Vaak zul je het niet met je kinderen eens of zullen zij het niet eens zijn met jou. Maar ieder van jullie moet zichzelf kunnen uiten zonder zich gekleineerd te voelen.

Jij bent de volwassene, dat is zo, maar dat betekent niet dat je kinderen geen eigen mening hebben. Noch betekent het dat zij niet hun eigen redenen hebben om te handelen zoals zij doen. Met ze praten zonder te proberen je eigen ideeën op te leggen is dan ook de beste manier om goede communicatie te bevorderen. Bovendien zorg je ervoor dat ze zich gewaardeerd en gehoord voelen.

Een moeder troost haar dochtertje

Laatste tips om de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren

Hier zijn enkele laatste aanbevelingen over de communicatie tussen ouders en kinderen. Werk hieraan en maak de weg vrij voor een manier van communiceren die gebaseerd is op vertrouwen.

  • Vraag ze wat ze nodig hebben wanneer ze met je willen praten. Willen ze advies of hulp bij het oplossen van een probleem? Of willen ze gewoon dat je naar ze luistert?
  • Houd het positief en maak het niet te persoonlijk. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vind het niet leuk wat je hebt gedaan’ of ‘Misschien had je dat anders kunnen doen’ in plaats van ‘Je hebt ongelijk.’
  • Laat ze fouten maken. Je zult niet kunnen voorkomen dat ze fouten maken, en vaak zullen die ervaringen hen iets leren.
  • Wees duidelijk bij het geven van informatie. Wees consistent en spreek jezelf niet tegen. Zo zullen ze duidelijk weten wat je van ze vraagt ​​en zal er geen verwarring zijn.
  • Betrek ze bij de besluitvorming die van invloed is op het gezin.

Communicatie is de basis van elke relatie. Indirect is het een bepalende factor in fundamentele waarden, waarden zoals vertrouwen en oprechtheid. Dat is dan ook precies de reden dat we zeggen dat de communicatie tussen ouders en kinderen enige tijd en enig nadenken waard is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Comesaña, J. M. C. (2011). Bases para construir una comunicación positiva en la familia. Revista de investigación en educación9(2), 91-98.
  • Franco, G. E., & Cuartas, G. E. F. (2001). La comunicación en la familia (Vol. 72). Palabra.
  • Henao, A. M. G. (2012). Recuperación crítica de los conceptos de familia, dinámica familiar y sus características. Revista virtual universidad católica del norte, (35), 326-345.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.