5 soorten verbale agressie van je partner die je wellicht niet opvallen

5 soorten verbale agressie van je partner die je wellicht niet opvallen

Laatste update: 27 mei, 2018

Helaas hebben veel incompetente mensen een enorme vaardigheid aangeleerd om verbale agressie te uiten. Ze zijn moeilijk te herkennen en hierdoor zijn ze erg gevaarlijk.

“Geweld is de laatste toevlucht voor een incompetent persoon.” Dit waren de wijze woorden van de gevierde schrijver Isaac Asimov.

En verbale agressie in een romantische relatie is helaas niet uniek. Soms zorgt liefde ervoor dat we woorden en gedrag rechtvaardigen die in werkelijkheid totaal niet te rechtvaardigen zijn.

Maar soms zijn ze zo moeilijk te herkennen of zo terloops dat we ze niet eens als zodanig identificeren. Laten we hier een beetje dieper op ingaan.

Moeilijk om verbale agressie te herkennen

De intenties van de andere persoon ontcijferen is niet gemakkelijk in een relatie. In werkelijkheid is er altijd de mogelijkheid, hoe zeker we ons misschien ook voelen, dat we een fout zullen maken.

Want niemand van ons is compleet zeker van wat de andere persoon denkt. Er ligt verbale agressie verscholen in woorden en uitingen die we niet altijd op het eerste gezicht herkennen. Hier zijn er een paar…

Grappen over jouw familie

Het is niet ongewoon voor een partner om de andere persoon in de relatie te bespotten. Vaak doen ze dit door hun familie of achtergrond te bekritiseren.

Vooral als deze persoon afkomstig is uit een familie met weinig mogelijkheden. Maar kritiek en verbale aanvallen zijn niet exclusief voor dit scenario.

“Armoede is het ergste soort geweld.”
– Mahatma Gandhi –

Stel met verbale agressie

Dit soort agressie kan erg beledigend zijn. Zonder enige rechtvaardiging of basis zou het een stigma kunnen creëren dat op elk moment gebruikt kan worden. Het kan worden ingezet als ze boos zijn, in gezelschap of op welk ongelegen moment dan ook.

Praten over de aantrekkelijkheid van andere mensen

Praten over de aantrekkelijkheid van andere mensen is niet noodzakelijk een vorm van agressie. Maar het wordt zeker een probleem als het steeds herhaald wordt. Als ze het doen om het zelfvertrouwen van hun partner te ondermijnen, wordt het een echte verbale agressie.

Aantrekkelijkheid in andere mensen zien is niet het probleem. Het probleem is het er constant over hebben en hun partner vergelijken met de mensen waar ze naar kijken.

Als gevolg zullen ze wellicht een complex ontwikkelen en zich minderwaardig voelen vanwege de manier waarop ze behandeld worden.

Een karikatuur maken van de andere persoon

Vaak schilderen we een verbaal portret van onze partner, als vorm van humor en karikatuur. Af en toe gedragen we ons alsof we in staat zijn om hun gedachten te lezen.

Wat er vervolgens gebeurt is dat ze dit gedrag misschien zo vaak zullen herhalen dat het in spot verandert. Natuurlijk zal het uiteindelijk in grote mate effect hebben op onze partner en zijn of haar zelfvertrouwen laten kelderen. Ze zullen wellicht hun ware ik zelfs met de karikatuur gaan verwarren.

Emotionele chantage

Emotionele chantage is nog een verbale vorm van agressie die soms onopgemerkt blijft. Het laat echter wel enorme wonden achter.

Deze manier van communiceren is erg subtiel. Dat komt doordat de persoon die het doet de ander laat denken dat zij degenen zijn die alles moeten doen. Dat zij degenen zijn die de relatie goed en productief moet maken.

Man als marionet verbeeldt verbale agressie

Alle uitingen van emotionele chantage hebben een specifiek doel. De manipulator spreekt over hoe hij of zij er alles aan doet om alles perfect te maken.

Op die manier denken de slachtoffers uiteindelijk dat zij schuldig zijn aan alles dat er is gebeurd. En dat ze het te danken hebben aan hun partner dat het niet op een ramp is uitgelopen.

Gaslighting

Gaslighting is een vorm van psychisch misbruik dat zijn naam te danken heeft aan een bekende film. In dit scenario laat de verbale agressor de andere persoon twijfelen aan zijn of haar eigen mentale capaciteiten, perceptie en geheugen.

Door middel van leugens en manipulaties creëren ze een enorm psychologisch ongemak bij de andere persoon. Ze bevorderen een gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid.

Daardoor wordt het een echt ingewikkelde situatie om te herkennen. En dat is waarom psychologen het aanraden om een derde opinie van iemand buiten de relatie te verkrijgen. Want anders kunnen er serieuze problemen optreden.

“Er zou veel werk en bloed bespaard blijven als we onze harten zouden openen.”
– Chief Joseph –

Hoe bekend of ‘logisch’ deze verbale agressie ook moge zijn, het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen, vooral niet als wij zelf het onderwerp zijn. Dus laten we aandacht besteden aan onze relaties en voornamelijk door te kijken naar de manier waarop we communiceren. Je zal jezelf een hoop pijn besparen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.