5 sleutels om je ware professionele roeping te vinden

De mogelijkheid om je professionele roeping te ontplooien is een van de factoren die je kwaliteit van leven het meest beïnvloedt.
5 sleutels om je ware professionele roeping te vinden

Laatste update: 10 augustus, 2020

De vraag hoe je kunt weten wat je professionele roeping is, is iets dat iedereen constant bezig lijkt te houden. Vanaf zeer jonge leeftijd beginnen kinderen na te denken over wat ze willen worden ‘als ze later groot zijn’. Als ze klaar zijn met school is het tijd om de beslissing te nemen. Meestal weten ze echter niet wat ze moeten doen.

Naast deze moeilijkheid om duidelijk te identificeren wat je ware professionele roeping is, is er ook veel druk van de arbeidsmarkt. Je moet nadenken over je smaak en interesses, evenals de eigenschappen van de verschillende banen die er zijn.

Alsof dit nog niet genoeg is, kan iemand ook interesses hebben in verschillende werkgebieden en niet weten op welke hij zich moet concentreren.

Om deze reden is het soms niet eenvoudig vast te stellen welke van deze interesses de prioriteit zou moeten hebben. Hieronder delen we daarom vijf tools of strategieën om je te helpen je ware professionele roeping te ontdekken of te herontdekken.

”Een roeping is de ruggengraat van het leven.”

-Friedrich Nietzsche-

Man denkt na over zijn ware professionele roeping

5 manieren om je ware professionele roeping te vinden

1. Identificatie

Een van de factoren die je kunnen helpen om je ware professionele roeping te vinden, is identificatie. Dit hangt samen met de overeenkomsten tussen de taken die je in een bepaalde baan uitvoert en de activiteiten die je spontaan lijkt te doen.

Laten we bijvoorbeeld iemand nemen die geïnteresseerd is in geld of altijd op zoek is naar de best manier om meer te verdienen, met investeringen en dergelijke. Wat ze in feite doen is administreren.

Dus administratie of een baan in de bankwereld zouden voor hen goede opties zijn. En hoe zit het met een persoon die bijzonder gevoelig is voor degenen die lijden en die hun pijn wil verzachten? Hij of zij heeft waarschijnlijk een grote affiniteit met gezondheidsberoepen.

Het is duidelijk dat je, om je ware professionele roeping te identificeren, eerst moet analyseren wat je graag doet. Je moet jezelf beter leren kennen. Je kunt daarmee beginnen. Probeer te analyseren welke spontane neigingen of gedragspatronen het meest prominent in je leven zijn.

2. Betere concentratie

Een van de onmiskenbare tekenen dat je een bepaalde interesse of roeping voor iets hebt, is hoeveel je je concentreert wanneer je ermee bezig bent. Met andere woorden, als je zo betrokken raakt bij iets dat de rest van de wereld niet lijkt te bestaan, dan heb je waarschijnlijk je roeping gevonden.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je afgeleid raakt en wanhopig een taak af wilt maken meteen nadat je deze gestart bent. Dit betekent dat het niet jouw roeping is. Vermoeidheid speelt echter ook vaak een rol. Bovendien hebben we allemaal dagen dat zelfs de dingen die we graag doen, niet zo interessant lijken.

3. Speciale intuïtie, een aanwijzing voor je ware professionele roeping

Gemak kan je ook je ware professionele roeping laten zien. Sommige mensen lijken een speciale intuïtie te hebben voor bepaalde gebieden of onderwerpen. Wanneer je dan die taken uitvoert, voelt het alsof alles van nature stroomt.

Het is vaak meer dan alleen goed presteren. In feite bestaat het uit het vastleggen van de essentie van de activiteit en het doen met een bepaald gemak en zonder grote tegenslagen. Dit laat zien dat er een affiniteit is tussen hoe je denkt en de taken die moeten worden uitgevoerd.

4. Autonoom werk

Een andere onmiskenbare aanwijzing voor een professionele roeping is wanneer iemand spontaan de behoefte voelt om meer te weten te komen over een bepaald vakgebied.

Zonder dat ze dat worden gevraagd, of zonder dat het strikt noodzakelijk is, proberen ze er meer over te weten te komen. Ze stellen zichzelf steeds meer vragen wanneer ze antwoorden vinden.

Deze nieuwsgierigheid laat zien dat er echt interesse is in een specifiek gebied. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van onderwerpen die je van nature wil onderzoeken, lezen of waarover je meer wilt weten. Dit komt omdat het waarschijnlijk is dat jouw roeping in dit gebied zou kunnen liggen.

5. Gevoel van vermoeidheid

Dit aspect hangt nauw samen met concentratie. Zoals we al zeiden, voel je waarschijnlijk dat de tijd lijkt te vliegen terwijl je bepaalde taken uitvoert. Als je echter andere dingen doet, heb je het gevoel dat de tijd heel langzaam voorbijgaat.

Op dezelfde manier zorgen sommige activiteiten ervoor dat iemand zich veel sneller uitgeput voelt. Je intens vermoeid of uitgeput voelen kan het gevolg zijn van een activiteit waar je gewoon niet voor gemaakt bent. Als je echter gemakkelijk uren aan iets kunt besteden, heb je misschien je ware roeping in je leven gevonden.

Het belang van het ontdekken van je ware roeping ligt in de rust en het geluk dat het je geeft. Je ware roeping in het leven zal je vervullen. Je kansen om erin te slagen worden dus groter. De meeste mensen werken vele uren per dag. Daarom is het vinden van je professionele roeping zo belangrijk! Wellicht ook interessant voor jou

Miracle Morning: ochtendroutine om succes te bereiken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Miracle Morning: ochtendroutine om succes te bereiken

In dit artikel gaan we je vertellen over de Miracle Morning-routine, dit is een uitstekende ochtendroutine voor een gezond leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sánchez, J. E. G. (2011). El cine y la vocación profesional. Cuadernos de Bioética, 22(3), 543-556.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.